:) on tüüpiline emotsioone väljendav märgijoru ehk emotikon. Jutukas lobisedes või meili lugedes ju vestluse teist osapoolt ei näe. Selleks, et oma suhtumist mingitesse asjadesse lühidalt edastada, ongi hää kasutada emotikone.

Laiatarbe-emotikone on kümneid ning nende lugemine on lihtne: kallutad pead vasakule ja vaatad märgijoru. Enamik neist on nii koostatud, et tabad intuitiivselt emotikoni tähenduse ära. Sellest, et :( tähendab kurbust, on lihtne aru saada. Või sellest, et :o tähendab üllatust. :-II tähendab viha. :/ sisu on hämmeldus, mõnel juhul ka tüdimus.

Pääle laiatarbe-emotikonide on kasutusel nn kunst-emotikonid. 8:] tähendus on näiteks "gorilla naeratus", 0:-) tähendab inglit ning (_8-(|) Homer Simpsonit. Neid võib igaüks välja mõelda nii palju kui kulub, kuid esmasel kasutamisel oleks hää seletus juurde panna. Muidu võib juhtuda, et mõni ei saa pihta, mis emotikoni sisu on.

Algajale tekitab tavaliselt probleeme ka lühenditest arusaamine. Keegi kirjutab jutukas LOL. No ei saa aru...

Tegemist on kolme-neljatäheliste ingliskeelsete lühenditega. LOL tähendab laughing out loud ehk maakeeli naerma kõva häälega. Kui tegemist on siganaljaka asjaga, võid toksida jutuka tekstireale ROFL, mille tähendus on rolling on the floor laughing naeru käes põrandal vähkrema. BTW tähendab by the way ehk muuseas, BRB on be right back ehk olen kohe tagasi, IMHO tähendab in my humble opinion ehk minu tagasihoidliku arvamuse kohaselt.

Eestis levivad ka kohalikud lühendid, kuid neid pole eriti palju. Samuti saab neist üsna hästi aru. MDX tähendab muide, TRVZI või TRV on tervisi või tervitades. Eks neid on mõni veel, kuid nende mõistmisel tavaliselt probleeme ei teki.

Kui satud mõne emotikoni või lühenduse otsa, millest sa ei saa aru, siis saad tähenduse võrgust järele vaadata. Tõenäoliselt parim maakeelseid seletusi pakkuv võrgukülg on Index Neti interneti ja e-kommertsi sõnastik, mis asub aadressil http://www.index.ee/book.htm