•• Kui kaua olete olnud Dr.Hauschka tootearendusjuht ning kuidas sellele ametikohale sattusite?

Olen Dr.Hauschka looduskosmeetikatoodete firma toote-arendusjuht olnud kaheksa aastat. Pärit olen Prantsusmaalt, seal sain ka kosmeetikatööstusele suunatud keemiahariduse. Minu esimene töökoht oli Prantsusmaal maailmakuulsas kosmeetikafirmas Guerlain. Siis otsustasin minna Saksamaale, et saada Dr.Hauschka tootejuhiks. Kuna mu taust oli hea, anti mulle võimalus ennast proovile panna. Töötasin firmas kolm aastat assistendina ja seejärel edutati mind tootearendusjuhiks.

•• Miks on looduskosmeetika parem kui tavakosmeetika?

Sellel on mitu põhjust. Looduslik kosmeetika ärritab näiteks nahka palju vähem. Tavakosmeetikas kasutatakse säilitusaineid, mille vastu paljud inimesed on allergilised. Samuti esineb ülitundlikkust parfüümainete suhtes. Kui inimesel ei ole allergiat, siis ei ole ka suurt vahet, kas ta kasutab tava- või looduskosmeetikat. Teine põhjus on loodustoodete keskkonnasõbralikkus, mis on muutunud paljudele tähtsaks. Enamik sünteetilisi aineid ei lahustu looduses, looduslikult saadud ühendid aga küll. Kolmandaks peaksid inimesed mõtlema sellele, et 60% sellest, mida me oma nahale määrime, imendub ka meie organismi. Meie keha on ju samuti keskkond ning just seetõttu peaksime pöörama suurt tähelepanu sellele, mida kasutame.

•• Kuidas hinnata, kas toode on looduslik või mitte?

Tasuks pöörata tähelepanu pakendile. Sealt on näha, mida toode sisaldab. Tavakosmeetikas kasutatakse ohtralt parabeene ja fenoksüetanooli. Need on säilitusained, millele ka arstid on hakanud suurt tähelepanu pöörama. Veel on tavakosmeetika pakenditel kirjas EDTA. See on veepehmendaja, mis blokeerib vees kaltsiumi sisaldavad ioonid. Loodusesse tagasi sattudes ei lase selline vesi enam kaltsiumil imenduda. Nahaarstid on seisukohal, et juba lähematel aastatel tuleb see aine asendada millegi muu loodussõbralikumaga.

•• Kus kasvatakse Dr.Hauschka toodetes vajaminevad taimed?

Põhiosa taimi kasvatame Lõuna-Saksamaa Alpides asuval WALA tehase territooriumil. Peamised taimed on virgiinia nõiapuu (Hamamelis virginiana) ja saialill (Calendula officinalis). Samuti tellime taimi atesteeritud farmeritelt. Et meil on vähe töötajaid, osalesin eelmisel aastal  ka ise saialillede korjamisel. Aitame üksteist, sest meil ei ole võimalik palgata väga palju inimesi.

•• Kas olete ka ise kohtunud Elisabeth Sigmundiga, kuulsa WALA hoolduskosmeetikasarja loojaga?

Jah, kohtusin temaga, kui alustasin tööd WALA tehases. Paar aastat tagasi 90. sünnipäeva tähistanud daam elab tehase lähedal asuvas maakodus ja hoolitseb ratastooli aheldatud abikaasa eest. Elisabeth on võimas naine. Kui me kohtusime, teadis ta palju ka meie uutest toodetest.

•• Kas teie tooted on 100% allergiavabad?

Ei ole olemas toodet, mis oleks täiesti allergiavaba. Alati leidub maailmas keegi, kellel on mõne taime, aine või lõhna vastu allergia. Esineb ju isegi veeallergiat. Seega ei ole allergiavaba päris õige sõna.

•• Kas Dr.Hauschka tooted on mõeldud ka raskete nahahaiguste, näiteks psoriaasi ravimiseks?

Psoriaasi saab leevendada ainult A-vitamiini happega, päikese ja veel mõnede vahenditega. Meie valikus ei ole psoriaasivastaseid eritooteid. Ent paljud nahahaigusi põdevad kliendid kasutavad meie kosmeetikat ning oleme saanud tagasisidet, et neist on olnud abi.

•• Miks ei soovita Elisabeth Sigmund ei naistele ega meestele öökreeme?

Öösel nahk töötab. Kui päevasel ajal peame näonahka kreemidega toetama, siis sel ajal kui magame, toimub palju “õliseid protsesse”. Seetõttu on meie näonahk hommikul ärgates rasune. Kui aga naha loomulikke funktsioone häirida, võib mõni neist sootuks lakata. Inimene peab naha tööd toetama ja laskma sel loomulikult toimuda.

•• Kuidas suhtute tavakosmeetikatööstuse noorendavatesse kreemidesse, mis tõotavad kümneid aastaid nooremat näonahka?

Et inimestele lubatakse mõnda kreemi kasutades nooruslikumat väljanägemist, on minu arvates vale. Muidugi saab ennast nooremaks teha, aga mitte kümme aastat. Kui inimesel on hea elurütm, ta sööb tervislikult, treenib ennast, elab heas keskkonnas, magab piisavalt ja hoolitseb oma naha eest, saavutab ta maksimaalselt hea väljanägemise, mida geenid talle võimaldavad. Enda ja oma kehakeskkonna eest tuleb hoolitseda, siis tunned end paremini ja näed ka parem välja. Minu arvates on oluline, kuidas inimene elab. Vaid kirurgiliselt saab teha inimese kümme aastat nooremaks, aga kas ta siis tunneb end ise nii noorena? Mina arvan, et oma vanusega tuleb leppida.