Igapäevast lõunat plaanides on lihtne langeda harjumuse lõksu. Miks mitte lõhkuda turvalisena näivat rutiini ja külastada vahelduseks mõnda Lasnamäe söögipaika?

Põlise kesklinlasena ei olnud meie toiduelamustejahtijail aimugi, milline mitmekesine üllatusi täis olev maailm avaneb meile pelgalt veerand tunni tee kaugusel kesklinnast.

Retkeks ettevalmistustööd tehes selgus, et ei ole palju sõpru ja tuttavaid, kes mõnd head kohta soovitada oskaks. Mitmed olid imestunud ja avaldasid arvamust, et kus seal Lasnamäel ikka süüa saab.

Mis siis ikka, tuli interneti otsingumootor appi võtta. Selgus, et paljudes toiduteemalistes foorumites kommenteerivad inimesed ka Lasnamäe kohti ja seda pealegi väga sooja sõnaga. Nimekiri valmis, pühkisime kesklinnatolmu kingadelt ning läksime.

Pärast pika-ajalist ning maitsvat uurimistööd selgus 9 Lasnamäe paremat ja huvitavamat baari ja restorani.

Luksust ihkavaile:

Žanži baar

Punane 14

Kolmekorruseline hiiglaslik vabaajakeskus on uhke nii seest kui ka väljast.

Idamaisust hõngub nii baari logost kui ka maja üldmuljest. Viimaselt korruselt leiame vilkad noormehed, kes nobedalt sushirulle keeravad ning hakivad. Sushivalik on lai ning peaks rahuldama ka nõudlikuma toidunautleja vajadused.

Esimese korruse mitmetasandiline põrand ning arvukad võimalused turnimiseks annavad hea mängumaa lastele. Küll siiski tantsimiseks mõeldud pukk keset söögisaali on pisikeste põngerjate kilkava tähelepanu külluses.

Eklektiline sisustus on nauding põhjamaisest maitsekusest tüdinud külastajale – sebra- ja tiigrinahad, maalid, pukid, vilkuvad tulukesed lisavad lõunasöögile omajagu särtsu.

Teiselt korruselt leiame soliidse ning rahuliku lokaali ärilõuna pidamiseks. Mugavad tugitoolid, pehmed vaibad ning maitsekas värvigamma ei tõmba liialt tähelepanu ning laseb keskenduda olulisemale.

Perega külastamiseks:

restoran Attimos

Peterburi tee 46

Interjööris torkavad silma Birra Moretti 30ndate stiilis plakatid. Menüüd uurides selgub, et samanimeline õlu on ka müügil. Pealegi restorani kohta väga soodsa hinnaga, 5 krooni pool liitrit. Seinal laiutab Itaalia lipp kõrvuti fotodega. Ülesvõtteid uurides selgub, et kohta on külastanud ka kuulus Itaalia laulja Eros Ramazotti. Teenindaja sõnul on superstaar söögikohta külastanud koguni mitu korda. Attimose visiitkaarti uurides selgub, et omanikeks on Itaalia mees ja Eesti naine. Et itaallase käsi on mängus, aimub ka toidukvaliteedist. Söök on suurepärane. Ehtsas Itaalia ahjus küpsetatud pitsa luksusliku Parma singiga (viimase kilo hind ulatub kesklinnas 500 kroonini) mõlgub ikka veel meeles.

Perega lõunastamiseks:

baar Nartsiss

Peterburi tee 65

Kelmika nimega baar jätab ontliku mulje. Suurest maanteest mõõdukas kauguses asuv tagasihoidlike mõõtmetega söögikoht on päevasel ajal paras perekülastuseks. Teenindamine käib leti äärest ning nooruke venelanna valdab suurepäraselt eesti keelt, mis teeb vene keelt mitte kõnelevale külastajale tellimuse esitamise hõlpsaks.

Menüüs on grillroogasid, suppe ja pannkooke erinevate täidistega. Näljal on suured silmad ning tuhinas tellitud jäätis puuviljade, šokolaadi ja suure vahukoorepalliga väheneb kausis vaevaliselt. Slaavilikku lopsakust ning külalislahkust tajume nii söögis kui ka teeninduses. Omanik tuleb enne lahkumist isiklikult uurima, kuidas maitses. Tuleb tõdeda: otšen vkusno!

Nii söömiseks kui ka

puhkamiseks:

restoran ja ööklubi Alien

Kivila 26

Alien on päeval restoran ja õhtul ööklubi. Restorani nimi muudab natuke kahtlevaks, kuid sisse astudes selgub, et kohanimi on õigustatud.

Kahekorruselise ruumi lakke on joonistatud tähed ja teised taevakehad. Baariletil hoiab diskokuuli aga ehtne plastist tulnukakuju.

Meeldiv vene diskomuusika süstib jalgadesse rütmi. Toiduvalik on mitmekesine. Esmalt jääb silma konjakis marineeritud lõhe, mida serveeritakse lapsepõlvest mällu sööbinud krõbeda praesaiaga.

Hõrk maius sulab suus kui mesi. Hõrgutise hind on vaid 40 krooni. Vene keelt oskamata läheks asi keeruliseks, sest baaridaam eesti keelt selgelt ei räägi.

Nii gurmaanile, sõpradele kui ka perele:

restoran Hannön

Kalevioja põik 10,

Kotka keskuse lähedal

Tagasihoidliku asukohaga restoran osutub maitsete sümfooniaks. Restorani esialgu tagasihoidlikuna näiv saal on kaunistatud päevalilledega. Köögis raiutakse suurte mütsatustega liha. Vastutulev sõbralik proua osutub omanikuks. Naine on Korea päritolu, kuid kolis 19 aastat tagasi Eestisse ja hakkas restorani pidama. Proua annab soovitusi, mida süüa ja muidugi võtame teda kuulda. Korea traditsiooni kohaselt serveeritakse kõigepealt teed, alles siis tellitud toidud. Korea rahvusnuudlid viivad keele alla ja vürtsikas toit võtab silmast vee välja. Gurmaanide rõõmuks tuleb mainida, et köögivili ja vesi tuuakse ökotalust Märjamaalt. Veidi hiljem liitub omanik meiega teelauas.

Igaks elujuhtumiks:

hamburgeriputka

Mahtra tn 46

Kui baari või restorani pole mahti istuma minna, on mitmel pool tänavanurkadel putkad, kust väärt kehakinnitust saab. Burger maksab 20 ja pitsa 25 kr. Juba eos tuleb silme ette kujutluspilt noorusaegadest, mil sai vahetunnis linna popimasse paika, hamburgeriputkasse, söögi järele joostud. Ja me ei peagi pettuma, sest kahe saia vahele mahub rammus pihv ja riivitud kapsasalat koos rohke hapukoore-ketšupikastmega.

Pühapäevaseks

väljasõiduks:

restoran ja klubi Kaspi

Pae tn 20

Restorani viib süngetes värvides trepp. Koht ise on värviküllane ja suur. Seintel tantsivad käsitsimaalitud Aserbaidžaani mehed rahvustantse. Menüü on nii eesti, vene kui ka inglise keeles. Borš on nagu borš olema peab – lusikas seisab peaaegu püsti sees ja ka lihaga ei ole koonerdatud. Suur soov hinkaleid süüa läheb aga vett vedama, sest ega see ei ole mingi gruusia restoran. Ka siin tuleb kasuks keeleoskus, sest teenindus toimub kordamööda eesti ja vene keeles.

Nooruslikule

kiirustajale:

pubi Lime

Pae 76

Pubi Lime võib vabalt ümber nimetada peenema nimega lokaaliks. Trendikas roheline sisustus näib võtvat šnitti kesklinna menukohtadest. Mugavad istmed ning aknast avanev põnev vaade turule pakub võimaluse veeta sisukas lõuna. Menüü koostamisel on silmas peetud kiirustava inimese huve. Salatid, supid, pannkoogid. Praadide hinnad jäävad 30–40 krooni ringi.

Võtame makrasalati, pannkoogid hakklihaga ning kaks kohvi. Kahe inimese kiireks kõhutäieks ning kohviks kulub pisut üle 50 krooni.

Lime’i baarist saame õppetunni, et alati ei tasu lasta end uhkeldavast sisustusest ära hirmutada – hinnad on tõesti soodsad. Salatid maksavad 20 kr ringis, praadide lagi on 60 kr.

Koht sõpradega

ajaveetmiseks:

restoran Gorodok

Mahtra tn 1, Mustakivi keskus

Väljast tagasihoidliku välimusega, kuid sisse astudes avaneb omamoodi põnev maailm. Restorani üks nurk on Pulp Fictionlik, vanasse Volgasse on ehitatud lauad ja toolid. Taustaks mängib meeldiv venekeelne rockmuusika. Kõrvallauas haukavad lõbusas olekus vene mammid kiluleiba ja rüüpavad konjakit peale.

Restoranil on ka oma album ning seda lapates selgub, et sama katuse all on keha kinnitanud ka kuulus Tatu. Juhataja sõnul kohe mitu korda, pealegi ostsid veel süüa kaasa ka. Menüü on venekeelne, eesti- ja ingliskeelsete tõlgetega. Toitudel on väga toredad nimed – mere-tuul ja Kapten Nemo.

Nimistus on esindatud vene köögi parimad palad. Esmalt jääbki silma uhhaa, mida serveeritakse 4 sentiliitri külma viinaga. Mõeldud, tehtud. Suure-pärane supp serveeritakse tsaarilikul metallist liual, kus troonib jalal seisev läikiv kauss, kõrval lubatud märjuke. Vene kööki maitstes ei saa aga üle ega ümber pelmeenidest. Kui juba tuldud, peab proovima. Neid serveeritakse kombekohaselt savipotis ja ohtra hapukoorega.

Tõmbenumbriks on takso-restoran, mida peab kindlasti oma sõpradele näitama. Koha ruumikust ja toidukvaliteeti silmas pidades tuleb idee restoranis lähenev sünnipäevapidu korraldada.