Luisa Miat (2) on õnnistatud lopsaka parukaga, tüdruku kräsupea sai korralikult kääre tunda siis, kui ta oli aasta ja seitsmekuune. Tõsi, natuke tuka kallal nakitsemist oli varemgi ette tulnud, aga siis n-ö koduste vahenditega.

Juuksur Anneli Verpson on kogemustega laste juuste lõikaja, tema tööruumi asukoht Ema ja Lapse keskuses toob talle palju pisikesi kliente. Ta sätib juuksuritoolile kõrgenduse, tõstab Luisa Mia sinna istuma ning katab ta õlad kollase linaga. “Emme?” küsib tüdruk imestunult ja paneb silmad kinni, kui juuksuritädi kammiga tuka kallale läheb. “Kuidas lõikame? Ilmselt õhulisemaks?” küsib Anneli Verpson. Piserdab salke ja asub asja juurde. “Protseduur” kulgeb üsna ladusalt, tõsi, vahepealt tuleb kliendi paigalpüsimiseks lutipudel jogurtiga mängu tuua. “Emme?” ütleb tüdrukuke nüüd juba kärsitu noodiga. “Emme!”

Õnneks on kõik. Luisa Mia tähelepanu haarab suur ümmargune peegel, millega tädi talle kukalt näitab.

Juuksekasv erinev

Laste juukserohkus ja -kasv on erinevad, sellest sõltub, millal laps esimest korda juuksurisse tuua, räägib Anneli Verpson. Vanusega on siin vähe pistmist. “Olen lõiganud tita juukseid nii, et ta ise oli emme tissi otsas,” ütleb juuksur. “Pisikesel oli vägev parukas peas. Samal ajal pole mõnel veel 2-3-aastaseltki suurt millegi kallale minna. Kõik tuleb omal ajal.” Kui aga tukk juba lapse nägemist segab, on viimane aeg juuksurisse minna.

Väikese inimese juukseid on paratamatult raskem lõigata, kui täiskasvanute soenguid sättida. Esimesed ei taha nimelt kuidagi kauem kui paar minutit paigal püsida. Ja just seepärast ongi oluline, et kääridega läheb lapse tuka kallale inimene, kel on selleks piisav kogemus. Sest ega silmad, olgem ausad, pole kääriotstest kuigi kaugel. “Mõnikord on siin küll rohkem tsirkust kui juukselõikust,” naerab Verpson. “Käiku lähevad mänguasjad, mobiiltelefonid, juuksuritarbed, et laps natukenegi paigal püsiks. Juhtub, et tuleb lõigata püsti seisva või maas lamava põnni juukseid.” 

Hea, kui esimene käik juuksurisse kujuneb mõnusaks, muidu võib juhtuda, et lähima viisaastaku sees ei õnnestu teil enam oma järeltulijat salongi meelitada. Seepärast ei tasu juuksurisse minna näiteks kohe pärast käiku arsti juurde. Või siis, kui laps väga pahur või pikast lasteaia-päevast väsinud. Suuremat tegelast on hea harjutada nii, et lasta tal esmalt jälgida, kuidas lõigatakse emme või issi juukseid.

Evelin Ilves ja itaalia lõikus

••“Ee, äkki te siiski värvite mulle punased salgud?” Tavaline küsimus teismeliselt või veidi nooremalt kliendilt ning sellest võib üheselt välja lugeda, et vanematega pole värvimuutmisest enne kodus juttu olnud, muigab juuksur Anneli Verpson. Juuste värvimist küsivad nii tüdrukud kui ka poisid, eelistatavalt roosaks või punaseks. Tavaliselt lubavad emad-isad “värvijakarjääri” alustada salkude tegemisest.

••“Teismelised tüdrukud küsivad praegu “Evelin Ilvese soengut”, poisid jällegi itaalia lõikust, mis tähendab n-ö hakitud ja pealael hästi püsti aetud juukseid.”