“Tahame propageerida Euroopa filmi, juhtida sellele veidi enam tähelepanu,” ütles aprilliprojekti kohta ETV hankeosakonna juht Marje Jurtšenko.

Lars von Trieri Ameerika-kriitiline ja provotseeriv “Dogville” on pea peale pööratud väikelinna-idüll 1930. aastatest. Preemiaid on filmile jagunud nii kriitikutelt kui ka Euroopa Filmiakadeemialt. Osades Nicole Kidman, Lauren Bacall, James Caan jt.

Režissöör Lukas Moodyssoni ängistavalt sotsiaalne “Lilja 4-ever” suutis Rootsi ühiskonda korralikult šokeerida. 2003. aastal tunnistati linateos Rootsi filmiauhindade jagamisel parimaks viies kategoorias. Film kandideeris 2002. aastal Euroopa Filmiakadeemia parima filmi ja parima naisnäitleja auhinnale.

“Semu” oli Norras haruldaselt menukas. Filmilugu muretust noorest mehest, kelle elu satub videopäevikutena ilmarahva silme alla, on näidatud peale Põhjamaade ka Poola, Slovakkia ja Hollandi kinodes. Publikuauhinnad võitis film Karlovy Vary, Varssavi ja Norra festivalil. Filmis teevad kaasa Norra televisioonistaarid, kes mängivad iseennast, mis suurendas veelgi filmi usutavust.

Lone Scherfigi lavastatud dogmafilm “Itaalia keel algajaile” on loomult romantiline komöödia tavalisest kummalisemate tegelastega. Peamiseks takistuseks õnnelikuks saamisel on inimeste suletus, kuid film teeb sellest pigem vooruse kui puuduse. Arvukate preemiate seas on teos võitnud Berliini festivali Hõbekaru.

Aasia filmide kuu

Maikuu teisipäevaõhtutele on ETV kavandanud Aasia filmid, mil näidatakse kuulsa korealase Kim Ki-duki “Kevad, suvi, sügis, talv ja kevad” ja “Samaaria tüdruk” ning jaapanlase Takeshi Kitano filme “Zatoichi” ja “Nukud” (“Dolls”). Tegemist on viimaste aastate filmiloominguga.