Regilauluga seob Eva Tolsat ka laulmine folk-metalbändis Raud-Ants, kelle missiooniks on eesti vana regilaulutraditsiooni propageerimine kaasaegse rockmuusika läbi, kus peamiselt naiselikke tekste ja viise kombineeritakse raskemate metalikõladega. Kulno Malva on kirjutanud Raud Antsu esinemise kohta 2005. aasta Viljandi Folgil: “Eva Tolsa lauldud «Isakodus ja mehekodus» olid selle festivali mõjuvaimad viis minutit.”


Kõigele eelnevale vaatamata on Eva Mitreikina soololooming siiski üsna erinev nii regilaulust kui ka kirikumuusikast. Õpingute ajal Viljandi Kultuuriakadeemias asutas ta koolikaaslastest koosneva jazzprojekti "ü ü ü", mis esitas tema enese lugusid. Ehkki Eva lauludes võib leida jazzilikke jooni, ei tundunud taoline interpretatsioon õige lähenemisena ning seetõttu saadab ta nüüd oma laule ise põhiliselt klaveril või kitarril, aga ka orelil. Samuti mängib ta saagi, hiiukannelt ja pikkvilet. Lisaks jätkab ta enese täiendamist klaverimängu alal pianisti ja helilooja Lubomyr Melnyku juures, kes on loonud oma unikaalse kalverimängutehnika - jätkuv-tehnika.


Eva Tolsa laulud on põhiliselt eestikeelsed, mõned inglisekeelsed ja üks laul ka venekeelne, kuna Eva isa oli rahvuselt venelane (sellest ka artistinimi Mitreikina). Tema laulude harmoonias on Eesti laugjast maastikust inspireeritud staatikat. Hääl on väga tundlik, varjundirohke ja mänguline, väljendades emotsioone ülipeenelt. Meeleolult on Eva looming kurvalt igatsev ning samaaegselt lootusrikas ja soe.


„Kõigist žanrisiltidest mugavam ja täpsem on paigutada seda imekaunist plaati omadussõnadega. See on habras ja hubisev, väga üksildane, väheste värvidega muusika, meeldivalt külm, nagu on meeldivalt külm põsele kukkunud lumehelves,” on kirjutanud Mitreikina plaadi kohta kriitik Siim Nestor.


Plaadiesitluse erikülaline Kirtana Rasa (Kaushalya, Kadi Uibo ja Aleksander Kardash) sündis 2002.aastal ühisest huvist India filosoofia, jooga ning veedaliku kultuuri vastu. Trio on mänginud klassikalisi ragasid, India rahvalaule ja templimuusikat ning originaalloomingut India tuntud poetessi Mirabai tekstidele. Trio debüütalbum "Põhjataeva tuled" oli aga juba keskendunud Mathura tekstidel põhinevale eestikeelsele loomingule. Pärast seda on Kirtana Rasa hoogsalt jätkanud uute lugude kirjutamist, mille puhul võib tunda india mõjude veelgi enamat taandumist. Uus looming on vaheldusrikkam ning uusi võimalusi otsiv, näiteks on võetud kasutusele basskitarr ja lisaks eestikeelseetele lugudele on lisandunud repertuaari ka mõned venekeelsed lood.


Genialistide klubi avab uksed kell 20.00, enne kontserti mängib plaate DJ Aivar Tõnso.


Vaata ka: