Puitfassaad

Puitseinalt värvi maha koorumise põhjus on lihtne, seal pole kasutatud aluskrunti. Nõukogude ajal sellist asja õigupoolest polnudki. Õlivärv tõmmati lihtsalt seinale, võib-olla lahjendati esimest kihti lahustiga ja viis-kuus aastat pidas enne kooruma hakkamist vastu küll.

Varem värvitud puitseinalt tuleb kõigepealt lahtine ja kooruv värv mehhaaniliselt eemaldada. Kui seinale on sammal kasvanud, tuleb see n.ö. pessu panna. Selleks võib kasutada survepesurit või nühkida spetsiaalse pesuvahendiga ka käsitsi.

Spetsiifilised pesuvahendid sisaldavad väheses koguses kloori, mistõttu tuleb järgida ohutusnõudeid. Puhastussegu kanna pinnale harja või käsnaga, suurematele pindadele pritsiga. Puhastamist alusta alati altpoolt ülespoole. Puhastusvedelikul lase toimida mõni minut, seejärel loputa sein puhta veega üle.

Vaiku ajavad oksakohad kata oksalakiga. Naelapead ja muud roostetavad metallosad tee üle metallikrundivärviga. Enne õiget värvimist krundi sein üle vesialuselise või lahustipõhise kruntvärviga.

Kruntvärvil lase kuivada 48 tundi, eriti juhul, kui tegu on lahustipõhise värviga. Seda selleks, et lahusti välja aurustuks, õpetab Tuisk. “Sellest on vähe, kui mõne tunni pärast käega katsudes tundub, et pind on kuiv,” lisab ta.

Seinavärve on samuti nii vesi- kui ka lahustipõhiseid. Seejuures võib lahustipõhisele kruntvärvile kanda mõlemat. “Mina eelistaks aga hoopis kolmandat varianti, vesipõhist õlivärvi. See on suhteliselt uus toode, millel on küll oma spetsiaalne kruntvärv, kuid põhi-mõtteliselt saab hakkama ka lahustipõhise krundiga,” ütleb Tuisk.

Selle tehnoloogia kohaselt kasutatakse spetsiaalset immutusvedelikku lauaotste ja oksakohtade jaoks. Vesipõhine õli-värv katab hästi ja juba ühe kihiga saab sama tulemuse kui mõne muu värvi puhul kahe kihiga. Värvida tuleb sellest hoolimata siiski kaks korda. Kui teised värvid peavad seinal vastu 8 - 10 aastat, siis vesipõhine õlivärv püsib ilusana 12 aastat. Tuisk lisab, et majade lõunapoolne külg on enamasti probleemne, sest seinapind kuumeneb seal rohkem ja temperatuuride kõikumine on teiste maja külgedega võrreldes suurem. Mida tumedam on värvitoon, seda suurem on temperatuurikõikumine ja seda rohkem hakkab puit mängima.

Krohvitud seina puhul on sama lugu – mida tumedamat tooni fassaad, seda suurem on tõenäosus, et seal hakkavad ilmnema probleemid.

Krohvitud välissein

Kui puiduga on üldjoontes asi lihtne ja läbi kruntide jõuab lõpuks soovitud tulemuseni, siis krohvfassaad võib rohkem probleeme tekitada. Krohviliike on palju ja sageli inimene ei teagi, milline krohv tal seinas on: lubi- või tsementkrohv, on see üle värvitud sünteetilise-, lubi- või silikaatvärviga jne. Sellisel juhul soovitab Tuisk kohale kutsuda asjatundja, kes teeb krohvi ja värvi kindlaks, sest erinevatele aluspindadele on mõeldud erinevad pinnavärvid.

Juhul kui fassaadi on tehtud osalt tsement- ja osalt lubikrohviga ning kasutatud on erinevat sorti värve, aitab probleemi lahendada vahekrunt. Teisisõnu, kui teil on seinas sünteetilise värviga krohv võib vahekrundi abiga lõpuks jõuda silikaatvärvini. Krohvitud seintesse tekib Eesti kliimas palju mõrasid ja mikro-

pragusid. Aitab see, kui kogu fassaad armeerida. Seinas tekkivad pinged jäävad sel moel võrgu alla.

Tuisk rõhutab, et fassaadi remontimisel ei tohi unustada soklit. Sokkel värvi õige värviga, et see saaks hingata. Seega peab värv olema selline, mis laseb veeauru soklist välja ja niiskust sisse ei lase. Vali selleks tööks akrüül- või silikoonvärv.

Sõnastik

Mida miski tähendab?

•• Adhessioon (nakkumine)

Värvikile omadus kuivamisel kleepuda aluspinna külge.

•• Akrülaatvärv. Veega vedeldatav värv, millel on hea nakkuvus ja kulumiskindlus (seinavärvidel ka niiskuskindlus). Sobib ka kivi- ja puitpindade värvimiseks välistingimustes, ei kriidistu, hea toonistabiilsus, hingavus ja elastsus.

•• Alküüdvärv (email,õlivärv)

Lahustibaasil värv, mille kulumiskindlus on suurem ja pind tasasem kui lateksvärvil. Sisetingimustes sobib peamiselt mööbli, uste, akende jms. värvimiseks. Välistingimustes puitpindade värvimiseks; moodustab elastse hästi nakkuva värvikile.

•• Alusvärv (kruntvärv). Värv, mis kantakse viimistlusvärvi alla; kruntvärvi ülesandeks on parandada värvi naket aluspinnaga, siduda lahtised osakesed pinnal, anda pinnale roostekaitse (metallikrundid) või vähendada pinna poorsust. Allikas: VIVACOLOR