Hetkel on Haley Joel Osmentist põhjust juttu teha seoses draamaga “Anna edasi” (Pay It Forward). Loo keskmes on tema kehastatud Trevor, kes tunneb, et maailm on üks kohutavalt nõme koht, milles pole mitte midagi head. Ema (Oscari-võitja Helen Hunt) joob, isa (Jon Bon Jovi) lahkus nende juurest hulk aega tagasi ning poisi uus õpetaja (kahekordne Oscari-võitja Kevin Spacey) annab klassile ülesande, mis tundub esmapilgul täiesti lahendamatu: vaadake, mis teile ümbritseva maailma juures ei meeldi ja püüdke seda muuta.

Leidlik Trevor pakub siiski välja omapoolse lahenduse. Tema plaani kohaselt tuleb teha heategu kolmele inimesele, kes ei pea selle eest mitte vastuteenet osutama, vaid omakorda kolme inimest aitama. Nagu Trevor tahvli ees seistes oma plaani mehhanismi selgitab: “Ma ei ole matemaatikas eriti tugev, aga nii läheb see (heategijate arv) päris ruttu hästi suureks.”

Ainuke õige poiss

Haley Joel Osment sündis 10. aprillil 1988. Erinevalt paljudest kolleegidest, kes on jõudnud LA-sse üle mõõtmatute vahemaade (tema ekraanipartner Willis sündis näiteks Saksamaal), on Osment pärit nimelt Los Angelesest. Isa Eugene on näitleja, ema Theresa õpetaja. Rollid teleseriaalides ja -filmides tagasid talle varakult pideva sissetuleku, kuid ei midagi enamat. Hollywood on täis standardseid lapsnäitlejaid, kelle hulgas võib olla palju tõelisi andeid, kes aga paraku ei leia oma Suurt Võimalust.

Haley võimalus saabus siis, kui lavastaja-stsenarist M. Night Shyamalan valis ta tillukese hirmunud Cole Seari rolli paranormaalses põnevusfilmis “Kuues meel” (The Sixth Sense), mis kandideeris koguni kuuele Oscarile, sh väike näitleja parima meeskõrvalosa kategoorias. Shyamalan ise ütles pisikese staari kohta: “Ma kirjutasin rolli, mille puhul tundus võimatu, et ükski laps seda mängida suudaks. Aga nagu ime läbi õnnestus mul leida ainuke poiss, kes sellega siiski hakkama sai.”

Harry Potteri asemel tunnetega robot

Seda, et “Kuues meel” polnud lihtsalt õnnelik juhus, kinnitavad ka “Anna edasi” arvustused, milles sageli kiidetakse väikest poissi koguni enam kui tema teenekaid ekraanipartnereid. Ning loomulikult on kõrgeimaks auks (et mitte öelda omamoodi kvaliteedimärgiks) ühele lapsnäitlejale see, kui ta valitakse välja Spielbergi enese poolt.

Eelmisel sügisel algasid ulmefilmi “A.I. - tehisintellekt” (A.I. Artificial Intelligence ) võtted, milles Osment mängib väikest robotit, kelles on tekkinud mingisugused tundealged ning kes ei saa ise aru, mis temaga sünnib. Film on märkimisväärne seetõttu, et sellest pidi saama lahkunud suurlavastaja Stanley Kubricku järgmine projekt, kuid tervise halvenedes usaldas Kubrick töö Spielbergi hoolde. Sellisesse seltskonda pääsemine võttis poisilt kindlasti vähimagi kahetsusevarju, mida ta võis tunda, kui ei saanud endale Harry Potteri rolli (tema nimi kõlas peategelase otsinguid kajastavates uudistes kõige sagedamini).

Kõike eeltoodut arvesse võttes tundub juba lausa uskumatu, et põhitöö kõrvalt on Haley ka koolis puhas viieline. Tõepoolest imepoiss, kelle jalajälgedes liigub juba ta kaheksa-aastane õde Emily, kelle filmograafias on tänaseks kolm filmi. Järjekordse Osmenti Oscari-roll ei saa olla enam kaugel.

Laurence Lumiére


“Anna edasi” alates 22.02 kinodes Kosmos ja Ekraan