"Pensionile läinud" endine meisterlik autovaras Randall "Memphis" Raines (Nicolas Cage) on sunnitud oma venna Kipi (Giovanni Ribisi) elu päästmiseks ajutiselt tagasi vana ameti juurde pöörduma. Selleks tuleb tal toimetada allilma pealikule Raymond Calitrile 24 tunni jooksul 50 autot – ning tegu on vaid kõrgema klassi iludustega. Memphis ajab kokku oma kunagise meeskonna ja autod hakkavad jäljetult kaduma 60 sekundiga...

Bruckheimeri leivanumber on alati olnud esmaklassiliselt teostatud märulid ning samasse ritta kuulub ka seekordne film. "Kadunud 60 sekundiga" on küll äärmiselt kaasakiskuv ja meeleolukas, ent särava pealispinna all peituv lugu on enamgi kui lihtsakoeline. Samas on ütlematagi selge, et Bruckheimeri ja lavastaja Dominic Sena eesmärk pole olnudki luua sügavmõttelist linateost, vaid pakkuda vaatajale meelelahutust. Seejuures on filmi visuaalne pool niivõrd köitev, et suudab edukalt lappida mõningaid olulisi möödalaskmisi ning tüütuid klisheesid sisulises pooles.

Ka ei raisata filmis liialt palju tähelepanu romantilisele kõrvalliinile ega tempot maha kiskuvatele stseenidele – kaks tundi läbitakse, gaas praktiliselt kogu aeg põhjas.

Peaosas on Hollywoodi üks kuumemaid staare Nicolas Cage, kellele see on praegu vaatajate arvu poolest karjääri edukaim film. Peene autovarga kehastamine erineb tema tavapärasest repertuaarist ning taas leiab kinnitust tõsiasi, et see mees mõjub veenvalt igat masti rollis.

Cageile sekundeerib varaste kamba eesotsas Robert Duvall, kelle kogenud mehaanik on nutikale Rainesile võrdväärne partner. Lisaks kaunitele autodele püüab (mees)vaataja pilku Angelina Jolie, kellele on tema sarmi ning näitlejameisterlikkust arvestades usaldatud küll lubamatult väike roll.

Rainesile alluvast kambast väärib äramärkimist veel Vinnie Jones äärmiselt sõnaahtra Sphinxina, kes lausub esimese pikema lause alles filmi lõpuminuteil, ent püüab sellest hoolimata pilku igal kaadrisseilmumisel. Samas mõjub üsna ebaveenvalt Christopher Eccleston kurikael Raymond Calitrina, kelle verdtarretavad ähvardused ajavad enamjaolt lihtsalt haigutama.

On näha, et töö reklaamklippide loojana on lavastaja Dominic Senale taolise filmi juures ainult kasuks tulnud. Lennukas tagaajamine kestab pea avatiitritest lõpukaadriteni ega lase pingel kordagi langeda. Hoogu lisab ka suurepäraselt valitud soundtrack.

Niisiis on "Kadunud 60 sekundiga" küll tõsiselt arvestatav vaid mõnusa ajaviitena, ent see-eest võib filmi ennast võrrelda seal jahitavate autodega – tegemist on oma klassi tipuga...

Film

KADUNUD 60 SEKUNDIGA

Gone in 60 Seconds

Rezhissöör: Dominic Sena

Osades: Nicolas Cage, Angelina Jolie, Giovanni Ribisi, Robert Duvall jt.

kinos Sõprus 18. augustist