Genialistide klubi on seni tegutsenud Tartu linnavalitsusele kuuluvas Lutsu teatrimajas. Juba ammu on olnud plaanis muuta see mänguasjamuuseumi teatrimajaks, kus asuks meisterdamistuba ja teatrinukkude näitus. Nüüdseks on olemas ehitusprojekt, – luba ja analüüsid ning rahataotlus on läbinud EAS-i eelhindamise. Kava kohaselt peaks mänguasjamuuseumi teatrihoone valmima 2009. aasta sügiseks.

See aga tähendaks Tartust Genialistide klubi kadumist, mis on vähem kui kahe aastaga saanud üheks Tartu kultuurielu keskseks paigaks. Nii on Tartu noored kultuurihuvilised klubi säilimise nimel ühendanud jõud ning koguvad internetis allkirju selle toetuseks, et linnavalitsus annaks klubile Tartu vanalinnas uued ruumid.

Toetuskirjas märgitakse, et mänguasjamuusemi arendusprojekt, mis plaanib laste teatri- ja õpikeskuse rajamist, on igati kiiduväärt, kuid paraku tõuseb laste harimisest vähe tulu, kui neil noorte ja täiskasvanutena pole enam kultuurikeskkonda, mis lubaks arengul jätkuda.

Kirjas tõdetakse, et Genialistide klubi sulgemisega kaoks üks olulisemaid intelligentselt vaba aja veetmise kohti ning otsiva vaimu kantse.

“Oleme veendunud, et Genialistide klubi ei tohi pagendada perifeeriasse. See peab jääma vanalinna,” seisab kirjas.

Põllu tülitseda ei taha

Klubi eestvedaja Ivar Põllu rõhutas, et neil ei ole vastasseisu ei muuseumi ega linnaga. “See aeg on alati olnud kukla taga, et kui eurorahad tulevad, siis meie läheme,” ütles ta Melu.ee-le.

Tartu abilinnapea Margus Hanson tõdes, et kuuleb allkirjade kogumisest esimest korda ega saa seetõttu anda linna ametlikku seisukohta. “Aga linnakodaniku ja inimesena, kes ka vahel kitarri käes hoiab, leian ma, et kui klubi tegevus on nii palju kõlapinda leidnud, siis on selle edasine tegevus igati põhjendatud,” ütles ta.

Samas nentis Hanson, et kuigi Genialistide klubi on end igati tõestanud, on sellele asendusruumide leidmine mõneti raskendatud, kuivõrd linnale kuuluvad pinnad asuvad enamasti elumajade alumistel korrustel, kuhu klubi teha ei saa.

Toetusallkirjad

Üle 600 allkirja

paljudelt kultuuriinimestelt

•• Genialistide klubis on toimunud nii teatri-, filmi-, kirjandus-, kunsti kui ka muusikaüritusi, näiteks festivalide PÖFF ning “Maa ja ilm” ettevõtmisi.

•• Ilmselt just seepärast on oma allkirja klubi toetusavaldusele andnud rida tuntud kultuurinimesi eri valdkondadest, näiteks Tõnis Mägi, Tajo Kadajas, Kärt Johanson, Jarek Kasar, Riho Baumann, Berk Vaher, Jürgen Rooste, Mehis Heinsaar, Jaan Pehk, Rain Tolk, Jaan-Jürgen Klaus, Margus Kiis, Rael Artel, Marco Laimre, Aivar Tõnso.

•• Vaata ka: http://www.gopetition.com/online/16731.html