Hiljemalt septembri keskpaigaks on senised klubiruumid tühjaks tehtud ja klubi tegevus ümber tõstetud mõnesaja meetri kaugusele, botaanikaaia kõrval asuvasse spordiklubi Kalev ruumidesse.

Klubi eestvedaja Ivar Põllu teatas, et võtmed uude kohta kolimiseks on Genialistide vennaskonna käes hiljemalt juuli alguseks, samal ajal hakatakse peale ka kolimistöödega.

“Kõik sõltub siiski sellest, kui kiiresti me uues kohas saame asjatama hakata,” ütles Põllu. “Me ei saa kohe kõiki uusi ruume kätte, vaid ainult poole. Teine pool vabastatakse alles aastavahetuseks.”

Uus koht on Magasini tänaval, säilinud keskaegse linnamüüri jupi ääres. Pinda on seal pisut rohkem ning pärast aastavahetust tegutseb klubi lausa kahel korrusel.

“See maja on omal ajal ehitatud tütarlaste gümnaasiumiks,” märkis Põllu. “Pärast Teist maailmasõda aga ümber spordimajaks. Hiljem on tehtud seal kõikvõimalikku remonti, taotud üles kipsseinu, mida nüüd tahaks maha võtta, et kõike võimalikult ehedana välja tuua.”

Uute klubiruumide kõrval on korterelamu, mille ühistu esindajatega on klubi eestvedajad juba võimalikke probleeme arutanud. “Eks neilgi on omad hirmud ja eelarvamused,” nendib Põllu. “Me peame katsuma seda asja ajada nii, et kõik enam-vähemgi rahul oleks. Kultuur peab ju ka kuskil kesklinnas saama elada. Ei saa arvata, et meil käivad koos vaid joodikud, keda tuleks taraga juhtida ohutusse kohta, kus nad midagi ära ei lõhu.”

Parim paik

Kuidas asjad uues klubis täpselt olema hakkavad, ei tea veel keegi. “Eks see saab olema harjumine kõigile, ja kui Tartus hakkab sügisest toimima ka kultuuritehas, siis hakkab paikadel omavahel ka väike konkurents mängu tulema,” lisas Põllu. “Ilmselt sünnib kõik uues kohas täitsa uuesti, üks ühele me vana Genialistide klubi uude kohta lihtsalt ümber tõsta ei saa.”

Uus rendileping lubab klubil nendes ruumides tegutseda eeldatavasti vähemalt viis aastat. Põllu hinnangul oli uus paik parim lahendus, arvestades saali suurust, asukohta, olukorda, hinda ning lepingu pikkust.

“Tahtsimegi võimalikult pikaajalist lepingut, sest elada pidevalt lühiajalise lepingu ülesütlemise hirmus on väga keeruline,” lisas Põllu. Suvel tõmmatakse otsad koomale sügisel toimuva lavastuse proovidega. Kus see välja tuleb, Põllu veel ei tea.