Kui vanasti kasutati navigeerimiseks GPS-i, siis tänapäeval pole see enam moodne. Nüüd kasutatakse GNSS-i ehk siis globaalset navigatsioonisatelliitide süsteemi (Global Navigation Satellite System), kuhu kuuluvad GPS, GLONASS ja tulevikus loodetavasti ka GALILEO, teatab oma blogis Aarne Toompark.

Esimene laiatarbeseade Glospace SGK-70, mis kasutab nii ameeriklaste GPS-i kui ka venelaste GLONASS-i satelliidisüsteeme, valmis juba 2007. aasta lõpul.

Esimesed tuhat aparaati müüdi 20 minuti jooksul. Vastuvõtja hind on natuke alla 12 000 rubla (u 5200 krooni) ja selle eest saab lisaks navigaatorile ka 480 + 234 px 7’’ värvilise ekraaniga multimeediaseadme, mis mängib MP3, OGG-i, DivX-i, MP4 ja MPEG4 faile. Ühendustest on seadmel USB 1.1, mini-USB ja 3,5 mm audio- ning AV-sisend. Ja mis kõige tähtsam, aparaadis on 20 kanaliga GPS-i ja 12 kanaliga GLONASS-i vastuvõtja.

Miks inimesed niisuguste aparaatide peale tormi jooksevad? Sest GLONASS-i süsteem on viimasel ajal edukalt täienenud. Kolm aasta lõpus üles lastud satelliiti on kõik edukalt töökorda seatud. Koos nendega on praegu üleval 18 GLONASS-i satelliiti, millest töökorras on 14. Niisugune arv lubab loota, et lisaks GPS-i satelliitidele on neist navigeerimisel kõvasti abi.

2008. aasta jooksul plaanitakse üles saata veel kuus GLONASS-i satelliiti.

Vaata ka:

toompark.pri.ee/aarne