Aasta algusest on Tallinnas iga päev diagnoositud grippi rohkem kui 1500 inimesel. Kolmapäevase seisuga on lapsi kõikidest gripihaigetest Tallinnas veidi üle kolmandiku.

"Tallinnas on üle 90 000 lapse, neist on iga päev haigestunud seega ligi pooltuhat," selgitas Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti peaspetsialist Eve Tomberg. "Kuna kõik haiged ei ole õpilased, siis koolitööd suur haigestumine ei häiri ja koolivaheaja pikendamine pole vajalik."

Aasta lõpupäevadel pidasid tervishoiuameti töötajad võimalikuks koolivaheaja pikendamist ja gripiepideemia väljakuulutamist, sest kolmandikul Tallinnas haigestunutest diagnoositi gripiviirus.

Eve Tomberg ütles, et ägedaim ja levinuim on viirus-A, mis diagnoositi ka ühel 13-aastasel vene tüdrukul, kes 30. detsembril pärast kiiret haiguse kulgemist Tallinna lastehaiglas suri.

Gripi tagajärjel suri 23. detsembril ka 11-aastane Tallinna tüdruk, kes haiguse tüsistusena põdes Tallinna lastehaiglas kopsupõletikku.

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuamet algatas kahe juhtumi selgitamiseks ametkondliku juurdluse. "Tahame ametkonna sees selgitada, mis asjaoludel kaks last surid," märkis Eve Tomberg. "Siin võis olla tegemist fataalse paratamatusega või raviarsti ebaõige seisundi hindamisega."

Tartus on grippi haigestumine hakanud vähenema. Arstide sõnul algas tartlaste suurem haigestumine detsembri keskel ning jõudis haripunkti jõulude ja aastavahetuse paiku.

Tartu tervisekaitsetalituse peaarst Sirje Raud märkis, et tipp-päevadel 31. detsembrist 2. jaanuarini haigestus iga päev ligi 200 tartlast. Kõige rohkem on haigeid tiheda asustusega Annelinnas.

Linnaarsti kinnitusel ei ole Tartus põhjust rääkida gripiepideemiast. Tervisekaitsetalituse peaarst lisas, et Tartu praegune haiguslaine on väiksem kui mullukevadine ning et Tartusse pole jõudnud Venemaad laastav ränk gripiviirus.

Eve Tombergi sõnul on raske öelda, kas Tallinnas on gripiviiruse leviku haripunkt möödas. "Mõnes linnaosas võib see vaibuda, kuid keegi ei välista, et teine linnaosa seejärel nakatub," märkis ta.

Tomberg soovitas õpilastel vaheaja viimastel päevadel mitte külmakartusest toas istuda, vaid veidigi värskes õhus viibida. "Sulaga levivad nakkushaigused palju kiiremini, seega külma ilmaga pole väljas nakkust karta. Peab vaid soojalt riide panema ning külmetusest hoiduma," sõnas ta.

Harjumaa ja Tallinna tervisekaitsetalitus soovitavad esimestel koolipäevadel mitte korraldada koolides ühisüritusi.

KIRSI KENDER, ANU JõESAAR