Kanal 2 programmidirektor Olle Mirme: “See selgus laupäevaõhtuses montaažis. Aga siiski on põhjus suures osas, 99% ulatuses, sisuline.”

Mirme: Lenk osutus asendamatuks

Olle Mirme sõnul ei juhtunud üleöö midagi. “Üks mitte liiga meeldiv protsess lõppes,” ütleb ta. Tema sõnul ei ole tegemist telekanali poolse hukkamisega, vaid tegijatega üksmeeles selgunud otsusega: “Kõik algas Heimar Lengi lahkumise tõttu tekkinud vaakumist, mida hilisemad saatejuhid üritasid täita, aga kahjuks selgus uskumatuna tunduv fakt – meie seas on asendamatuid inimesi!” tõdeb Mirme.

Mirme sõnul oli saate formaat rajatud tandemile Lenk-Saagim ning tulemuseks oli sündmus telemaastikul, mida ta peab väga sümpaatseks.

“Kahjuks ei õnnestunud sellist kvaliteeti edaspidi saavutada. Ka tegijaid hakkas väsitama lõputu võitlus pooliku tulemusega vaatajaid vaevata. Kuu aega prooviti ja testiti üht- ja teistpidi, aga ootamatult selgus, et seni ekraanil nähtud ja Lengi-Saagimi keemial püsinud tulemust ei suudetud korrata.”

“Nii et see on fifty-fifty otsus, mille tegime koos – produtsent Ken Saan, toimetaja Ivar Vigla ja mina,” ütleb Mirme.

Lenk: selle saate puhul ei saa otsust muuta

Pärast Lengi lahkumist prooviti üles ehitada teistsugust saadet ja asuti uut saatejuhti otsima. “Mul on natuke okas hinges,” ütleb Olle Mirme, “et ajakirjandus pidi poliitikut nii täiega peedistama, et Lenk seetõttu tagasi astus, ja sellega kaotati hea saatejuht. Lenk vist ei ole kunagi nii populaarne olnud kui selle kuu ajaga,” nendib Mirme.

Teoreetiliselt peab programmidirektor Mirme Heimar Lengi tagasitulekut võimalikuks vaid sel juhul, kui Lenk ise on nõus. “Kui Lenk ütleks jaa, siis me oleks valmis istuma ja aru pidama, sest saatejuhina ilmutas ta seninägematut kvaliteeti. Ehk Eesti rahvas kohtub temaga veel.”

“Seda otsust ei saa muuta, vähemalt mitte sama saateformaadi puhul,” ütleb naasmise kohta Heimar Lenk, kelle populaarsus saatega tõusis sedavõrd, et noored võtavad talt praegu autogramme ja tervitavad tänaval. Saade tõusis Lengi ajal vaadatavuselt seitsmendale kohale.

“Ekskursiooni” eetriaeg ei jää tühjaks. Selle asemel näeb komöödiasarja “Mr. Bean”, kevadhooajal on aga plaanis sellesse ajavööndisse luua uus originaalsaade.

Anu Saagimi sõnul oli saate ettevalmistus null

“Mulle tuli eilne teade selle kohta, et laupäeval ei olnud saadet eetris, täieliku üllatusena. Salvestasime selle 19. novembri paiku ja teatasin siis Saanile oma lahkumisest. Enne mind olid lahkunud kõik tegijad, kellele samuti ei makstud.”

Anu Saagimi sõnul oli tal kokkulepe 15 saate tegemiseks, aga lepingut neil ei olnud. Produtsent Saan oli lubanud maksta. “Tundus, et raha ei tulegi. Olin teinud krediiti viis saadet, organiseerisin ise make-up’i ja stilistid jm,” rääkis Saagim.

“Mind ei kurvasta saate lõpetamine üldse, see oli mulle fun, elatusraha saan ma mujalt, aga saate organisatsiooniline pool oli null. Mul on kahju, et sain alles praegu teada,” ütleb Anu poolteist nädalat lindis olnud saate ärajäämise kohta.

Anut paneb imestama Kanal 2 suhtumine, ta on kindel, et nad sellest teadlikud olid. “Me jäime lõpuks nagu kaks lolli – mina ja Saan, lisaks operaatorid. Kui kodutöö on tegemata, siis ei saagi midagi tulla. Visatakse vette, aga mina ei ole nii fenomenaalne, et suudan 10 minut enne saadet nagu mingi professionaal toimetaja töö ära teha,” selgitab Saagim Ken Saani töövõtteid.

Heimar Lenk pole samuti kroonigi saanud. “Mina tahtsin end teostada ja ära tulin tõesti selle surve pärast. Aga saate pakkumise võtsin vastu, sest eetris polnud ühtegi meelelahutuslikku reportaažisaadet, põhiliselt vaid stuudio vestlussaated. Mulle tundusid “Esto TV” ja suvine kokasaade olevat sellised reportaažisaated”.