Miller kandideerib kahele gloobusele televisiooni kategoorias ja parima naisnäitleja tiitlile rolli eest filmis “The Queen” (“Kuninganna”), teatas BBC.

Film “The Queen”” on arvatud ka nominendiks parima filmi kategoorias ning lavastaja Stephen Frears seatud üheks nominendiks parima režisööri tiitlile.

Fearsi rivaalideks on Clint Eastwood, kes on saanud kaks nominatsiooni filmidega “Letters from Iwo Jima” (“Kirjad Iwo Jimalt”) ja “Flags of Our Fathers” (“Meie isade lipud”).

Draamafilm “Babel” (“Paabel”) on esirinnas seitsme nominatsiooniga, kaasaarvatud parima režisööri ja parima draamafilmi kategoorias.

Lisaks kandideerivad parimale linateosele “Bobby”, “Departed” (“Kahe tule vahel”) ja “Väiksed Lapsed” (“Little Children”), millega Kate Winslet teenis välja parima draamanäitleja nominatsiooni.

Eastwoodi film “Flags of Our Fathers” ei jõudnud küll nominentide hulka parima filmi kategoorias, kuid tema jaapani keelne “Letters from Iwo Jima” arvati parima võõrkeelse film nominentide sekka.

Borati edu

Parima lavastaja tiitlile kandideerivad lisaks Fearsile ja Eastwoodile veel filmi “Departed” režisööri Marin Scorsese ja Alejandro Inarritu, kes lavastas filmi “Babel”.

“Babel” noppis oma seitsmest nominatsioonist kaks parima naiskõrvalosa kategoorias, kuhu on nimetatud Rinko Kikuchi ja Adriana Barraza.

Leonardi DiCaprio triumfeeris kahe nominatsiooniga, olles seatud üles draama kategoorias parima näitleja tiitlile rollides eest filmides “Blood Diamond” (“Verine teemant”) ja “Departed”.

Sacha Baron Coheni film “Borat: Kultuuri alased õppetunnid abiks suursuguse Kasahstani riigi ülesehitamisel” on seatud üles parima komöödiafilmi kategoorias.
Samuti on Sacha B. Cohen ise nominent parima komöödianäitleja tiitlile.

Teised filmid parima komöödia tiitlile on “The Devil wears Prada” (“Saatan kannab Pradat”), “Dreamgirl” (“Unelmate tüdruk”), “Little Miss Sunshine” ja “Thank You For Smoking” (“Tänan suitsetamast”).

Parima komöödia/muusikali näitleja tiitlile pistavad Coheniga rinda Johnny Depp rolli eest filmis “Kariibimere piraadid: Surnud mehe aardekirst”, Aaron Eckhart osatäitmise eest filmis ”Thank You For Smoking”, Chiewetel Eijofor filmis “Kinky Boots” ja Will Ferell rolli eest filmis “Stranger Than Fiction” (“Veidram kui unelm”).

Parima naisnäitleja tiitlile komöödia kategoorias on Anette Beinguga ühinenud Beyonce Knowles rolli eest filmis “Running with Scissors”, Toni Collette filmis “Little Miss Sunshine”, Meryl Streep filmis “The Devil Wears Prada” ja Renee Zellweger oma rolliga filmis “Miss Porter”.

Briti näitlejatar Dame Judi Dench kandideerib koos kaasmaalastest näitlejate Kate Winsleti ja Helen Mirreniga parima naisnäitleja tiitlile draama kategoorias. Seda rolli eest Zoe Helleri filmis “Notes on Scandal” (“Skandaal märkemed”).

Samuti on nominentide seas Penelope Cruz oma rolli eest Pedro Almodovari filmis “Volver” ja Maggie Gyllenhall oma osatäitmisega filmis “Sherrybaby”.

“Volver” on Hispaania nominent parima võõrkeelse filmi tiitlile. Samuti kandideerivad selles kategoorias Mel Gibsoni maiade draama “Apocalypto”, Mehiko film “Pan`s Labyrinth” (“Paani labürint”), sakslaste “Lives Of Others” ning “Letters From Iwo Jima”.

Mitte ühtegi nominatsiooni ei saanud Paul Greenreassi 11. septembri sündmusi käsitlev draama “Unit 93” (“Üksus 93”), mis hiljuti võitis New Yorgi kriitikute auhinna.

Erinevalt Oscaritest on Hollywoodi välisajakirjanike Assotsiatsiooni poolt välja jagatavatel Kuldgloobustel eraldi draama, komöödia ja muusikali kategooriad.

Võitjad kuulutatakse välja 15. jaanuaril toimuval tseremoonial Los Angeleses.