Ritsu juht ja ainuomanik Ants Randmaa ettevõttest rääkides mina-vormi ei kasuta. Ta ütleb ainult, et ettevõtet asutades oli tal selge plaan rajada midagi sellist, mis kestaks.
“Ju see on minu vanusest ja iseloomust tingitud, et uisa-päisa pole ma midagi teha tahtnud,” muheleb ta.
Ritsu alustas Valga EPT endistes hoonetes kuusteist aastat tagasi.
“Alguses tegelesime metalliga, aga kuna me tegime ju puidutöötlemismasinaid, siis tuli neid ka kuskil katsetada,” räägib Ants Randmaa. “Ühel hetkel oli juba nii palju puitu õue peal, et sellega tuli midagi ette võtma hakata. Nii me ümarpalkmajade tootmiseni jõudsimegi. Sellest suvest alates teeme ka prussidest maju.”
Tagasihoidlikult alustanud aktsiaseltsil on tänaseks 120 töötajat, kellest umbes 110 on seotud toomisega. Maju valmistab Ritsu peamiselt eriprojektide järgi.
“Meil on tööl viis arhitekti, kes tegelevad majade projektidega ja lisaks veel kaks metallitöötlemismasinate konstruktorit, kes tegelevad puidutöötlemismasinate projektidega,” selgitas ettevõtte raamatupidaja Anu Järv.
Ritsu valmistab erinevaid puidutöötlemise tööpinke nii müügiks kui ka oma tarbeks.
“Lisaks teeme veel puidukütte ahjusid tootmisettevõtetele,” rääkis Anu Järv. “Nende järele on nõudmine ikka päris suur,” tõdes ta.
Sel aastal on metallitööde tsehh toodangut põhiliselt oma tarbeks valmistanud, kuna käimasolevad projektid, millele saadakse rahalist tuge ka EAS-ilt, eeldavad täiesti uute pinkide tootmist.
“Ja see on üsna töömahukas,” kinnitas Anu Järv.
Ants Randmaa hindab AS Ritsu kohta Valgamaa ettevõtete hulgas kõrgelt. Piirkonna ühe suurema tööandja olulisemaks märksõnaks on stabiilsus.
“Neid ettevõtteid on Eestis küll, kellel on sadakond ja rohkem töötajat, aga me oleme ju sedagi näinud, kuidas sageli minnakse pankrotti või müüakse ettevõte edasi. Me oleme algusest peale liikunud ühes suunas,” tunnistab Randmaa.
Ettevõtte omaniku ja juhi hinnangul rõõmustab tema südant selline töötaja, kes on andunud ja sihikindel. “Eks Ritsu meeskond ole komplekteeritud just sellistest inimestest, kes ühes suunas mõtlevad ja asjadest aru saavad,” lisas Ants Randmaa.
Eelmisel aastal oli AS Ritsu käive 66,5 miljonit krooni, millest 66% moodustas eksport. Toodangut veetakse välja peamiselt Iirimaale, Saksamaale, Hispaaniasse, Inglismaale, Hollandisse ja Prantsusmaale. Maju on tehtud ka näitkes Jaapanisse.
Tuge ja abi ettevõtte arendamiseks on õige mitmel korral saadud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt, seda nii laenude kui toetuste näol. 2002. a saadi laenu 2,5 miljonit krooni ümarpalkmajade tootmise tehnoloogia väljatöötamiseks, 2003. aastal tegi EAS samale projektile sihtfinantseerimise summas 1 345 000 krooni. EAS on toetanud ka AS Ritsu ekspordiplaani programmi, ettevõtte siseteede rekonstrueerimist ja sadevee kanalisatsiooni ehitust, freesprussi töötlemiskesuse arendamist ja biokütusel põhineva küttesüsteemi rekonstrueerimist. Samuti on EAS-ilt saadud nõustamistoetust.