Eile alanud järjekordse rahvusvahelise vähinädala teemaks on seekord Euroopa vähikoodeks – tervete eluviiside eest. Eestis keskendutakse sel nädalal esmajoones käär- ja pärasoolevähi vältimise võimalustele.

Vähinädala raames organiseerib Eesti Vähiliit avatud uste päevad ka Lõuna-Eesti Vähiühingus Tartus. Toimuvad teabepäevad ja loengud ning teaduskonverents arstidele teemal “Jämesoolevähk Eestis – diagnostika ja ravi võimalused”.

Lisaks kolorektaalvähile Eestis räägitakse loengutes ka vähihaigusega kohanemisest, toimetulekuviisidest, kodusest toetusravist ja valuravist.

Eesti Vähiregistri andmetel diagnoositakse aastas ligemale 6000 uut vähijuhtu. Vähk on endiselt surmapõhjusena teisel kohal südame-veresoonkonna haiguste järel.

Eestis nagu paljudes teisteski riikides suureneb haigestumus käär- ja pärasoolevähki. Kolmekümne aasta vältel on käär- ja pärasoolevähi juhtude arv Eestis kahekordistunud. Aastas haigestub sellesse kasvajasse ligi 50 inimest iga 100 000 elaniku kohta.

Nagu teistegi seedetraktikasvajate puhul, seostub käär- ja pärasoolevähi tekkimise risk suures osas toitumisega. Uuringud on näidanud, et kiudainerikas toit vähendab, rasvarikas toit suurendab riski. Kasuks tuleb ka füüsiline aktiivsus ja normaalne kehakaal. Osa haigusjuhtude puhul täheldatakse ka pärilikku eelsoodumust.

Vähi vältimise kõrval on tähtis vähi õigeaegne avastamine ja ravi.

Ravitulemused Eestis paranevad pidevalt tänu rahvusvaheliselt aktsepteeritud diagnostika- ja ravijuhiste kasutuselevõtule. EPL