Venemaa kahe põhilise muusikakanali, MTV Russia ja MuzTV edetabeleis troonivad Masa tehtud videod üldiselt kõrgetel kohtadel. Praeguseks kümme aastat videote ja reklaamide lavastamisega (ning kunagi ka telesaadete tegemisega) leiba teeninud Maasikule avanes kollane telliskivitee Vene meelelahutusmaailma üsna juhuslikult.

“Tegin ühe eesti artisti jaoks Venemaa turule mõeldud video. Seda nägi Valeria tollane abikaasa ja mänedžer, kes minuga ühendust võttis,” meenutab Maasik, kuidas asi viie-kuue aasta eest algas. Mis sai kohalikust artistist, on teadmata, aga Valeriale tegi Masa kokku ligi kümme videot. Järgnes pakkumisi teisteltki.

Üheks “püsikliendiks” kujunenud Diskoteka Avariya hoogsat videot nägid eestlasedki mullu telesaates “Hoia ja keela”. Maasik näitab bändi järgmist videot, Kuala Lumpuris filmitud ballaadi, kus argentiinlasest meesmodelli ja vene näitlejanna abiga jutustatakse liigutav lugu armastusest ja surmast.

“Filmisime seda neli päeva, kohal olime poolteist nädalat,” meenutab režissöör videot, mis läks maksma 2,5 miljonit Eesti krooni ning oli sellega ilmselt kõigi aegade kalleim vene artistist valminud video .

Maasiku sõnul ei garanteeri video headust selle maksumus. Video võib valmida kümne tuhande või miljonite kroonidega – headus sõltub oskustest, ja mis veel kõige tähtsam, meeskonnast, rõhutab režissöör. “Kõik peab paigas olema, meik, idee, stilistika, valgus, tehnika, hiljem montaaž,” räägib mees.

Masa tiimi kuuluvad kahtlemata Eesti tipptegijad – meigi teeb abikaasa Katrin Sangla või Aune Aasoja, juuksed sätib Tamara Korjagina või Anu Konze, stilistina askeldab kõige tihedamini Karolin Kuusik, aga ka Aldo Järvsoo, Gerly Tinn ja Jana Hallas on aidanud Maasiku videoid seada. Meeskonda kuulub ka kunstnik Ain Nurmela, operaatoritoolil istub kas mõni soome või rootsi kaameramees või Tauno Sirel. Montaažis aitab Alari Heinla ning enda asendamatuks abimeheks võtteplatsil nimetab Masa oma assistenti Tõnis Truumanni.

Liiga lihtne

Miks üldse on üks eesti mees vene estraaditähtede seas nii nõutud? Väiksemates kulutustes asi kindlasti pole, nagu kinnitab Diskoteka Avariya näide. “Küllap see on euroopalik maitse,” arvab Masa ja näitab üht Valeria videot, mis filmiti Eestis viie aasta eest ning paraku iial ekraanile ei jõudnud (kuna staar läks oma mänedžerist-abikaasast suure käraga lahku ning seoses sellega jäid paljud asjad pooleli). Vene tähe jaoks on see video radikaalne – eraelus õnnelik pereema, ilusad laulud, hea elu ja korraga nii depressiivne video.

Vaatame Uma Turmani videot. Bändimehed trügivad, pead maas, läbi fännihordide, hilisemas kaadris peseb mees nägu ja vaatab mõtlikult peeglisse… Masa üllatab teatega, et selle videoga oli tegelikult kõvasti kaklemist. “See oli nende esimene video, kus mehed polnud klounid, vaid tavalised inimesed. Nende jaoks oli see liiga lihtne,” selgitab mees.

Staaride kapriisidest põhjustatud näguripäevi saab Masa oma töös mõnigi kord näha. Valeriaga tegi Masa viie suve eest Eestis kolm videot (vaid üks jõudis eetrisse, juba mainitud põhjusel), millest üks on filmitud Pirita kloostris 2500-pealise publiku ees. “Praegu vaatan, et ma pidin ikka täitsa hull olema, ajasin ju kõik selle üksi välja,” vangutab režissöör pead.

2500 ootavat inimest ning valmisseatud kaamerad ei takistanud aga estraaditähte skandaali korraldamast. “Meie kõik ootame ja ootame, kuni tuleb mänedžer ja ütleb, et Valerial pole midagi selga panna. “Võte jääb ära!“ Garderoob on riideid täis, aga ükski asi ei sobi. Siis mõtlesin küll, et lasen ennast maha,” meenutab Masa. Õnneks otsustas laulja kahekihilisel kleidil “korrused” ära vahetada ja filmimine võis alata.

Siiski ei saa mitte iga staar Maasikut endale videot tegema – kõigepealt saadetakse režissöörile lugu ning kui see sobib, on võimalik ka video tegemine. Teinekord on lugu iseenesest kohutav, aga kuna Masal on parajasti idee, mida ta tahab teoks teha, läheb asi töösse. Vaatame ühe läti bändi lugu, kus lauljatar ei pea üldse viisi.

Põhjus, miks Maasik siiski töö vastu võttis, oli lihtne: et teha teoks oma “kõikuva toa” mõte. Bänd astub üles värvikirevas toas, mille põrand kõigub kui jonnipunn küljelt küljele. Lauljatar aga on rikka isa tütar, kes tahtis muusikuelu proovida, ning papa rahapakk sillutas talle selleks teed – Masa sõnul küllaltki tavaline nähtus eriti Venemaal.

Hetkel on Masal rahulikum aeg, kuid peatselt ootab eest järjekordne Diskoteka Avariya videovõte, sedakorda Tokyos. Lisaks ihalevad kaks suurt kodumaist tootjat režissööri nende reklaami tegema. Mis on aga Masa enda tulevikusoov? “Eks ikka filmi teha, aga kui teha, siis korralikult. Kogun rammu ja oskusi,” sõnab Masa.

Tauno Sirel: Masal hea stiilitunne

•• Oleme Masaga koos töötanud tema esimesest videost peale. Võtteplatsil räägib ta üsna vähe, teda peab tajuma ja eelmisi töid teadma, et stiili tabada. Masa on montaažigeenius. Isegi kui endale tundub, et asi ei tulnud eriti hästi välja, siis hiljem vaatad: oh kui hea! Tema puhul saad aru, kui oluline roll on ikkagi režissööril.

•• Masa on väga stiilipuhas. Eelmisel aastal tegime eestivene räppari Skazo video, väga lihtsa mustvalge, vist neli-viis tundi filmisime. Selle eest anti 2005. aasta Eesti muusikaauhind “Aasta muusikavideo” kategoorias. Žürii hinnangul oli video lihtne, aga samas stiilne ja kõik oli paigas. Masaga ongi nii: kui talle artist meeldib, tuleb idee ja ta läheb pakub – teeme video. Tahab ja teeb asja väga hästi ära, selles suhtes võib teda usaldada. Stiilis ei suuda Masaga keegi võistelda.