Krõbedad verivorstid, mahlane seapraad, lihast pungitav sült, võine pasteet, täidisest tüsedate kõhtudega küpsetatud haned-pardid.

Eks näis, kuidas sel aastal läheb, seni aga valmistume suuremat sorti lihasöömiseks maitsvate ja kergete köögiviljasuppidega. Peale selle, et tervisliku omakeedetud supiga teeme pai oma kõhule, on praeguste külmadega soojendav taldrikutäis lihtsalt asendamatu. Kõrvale sai või ürdikukkel maitsevõi või toorjuustumäärdega – kerge ja maitsev eine ongi laual.

Jättes vahelduseks kõrvale koduste suppide kullafondi (frikadellisupp, kana-klimbisupp, borš jne) võiks proovida midagi veidi teistsugust.

Kartuli-porrusupp on prantsuse klassika potage bonne femme, mis eesti keelde panduna võiks kõlada kui „hea perenaise supp”. Ehtne tummine koduse maitsega supp, mille kohta kuuleb lauas olijatelt alati kiidusõnu.

Läätsesupp on tänu vürtsidele soojendav ja sobib eriti hästi külmast õuest tulijatele pakkumiseks. Kes soovib, võib sellesse koos teiste vürtsidega lisada tšillit – saab veelgi särtsakama versiooni.

Ülilihtne ja vähestest koostisainetest koosnev tomatisupp on vaatamata näilisele askeetlikkusele väga maitsev kombinatsioon kõigist kolmest põhikomponendist: tomat, kitsejuust ja basiilik moodustavad suurepärase maitsekoosluse.

Kõik kolm suppi valmivad väga kiiresti ja lihtsa vaevaga.

Ülilihtne tomatisupp kitsejuustu ja basiilikuga

neljale

•• 2 purki kooritud tomateid (à 400 g)

•• 2 dl vett

•• 4 spl pehmet kitsejuustu

•• basiilikulehti

•• suhkrut, soola, pipart

•• Vala tomatikonservid ja vesi potti, keeda vaiksel tulel 15 minutit.

•• Maitsesta suhkru ja soolaga.

•• Püreesta kannmikseris või nuimikseriga.

•• Serveerimiseks tõsta kuum supp taldrikutesse, lisa igale portsjonile supilusikatäis kitsejuustu, rebi peale basiilikulehti ja jahvata värsket musta pipart.

•• Iga sööja saab oma kitsejuustu ise supi sisse ära segada ja imetleda, kuidas punasest supist saab oranž. Muidugi võib sulatada kitsejuustu ka juba potis supi sisse.

•• Kõrvale sobib hästi ciabatta-lõik, millele on määritud pestot.

Kartuli-porru püreesupp

kuuele

•• 6 keskmist kartulit

•• 4 suuremat porrut (valget osa)

•• 1 sibul

•• 2 sl võid

•• 1,5 l kanapuljongit

•• 100 ml 35% koort (soovi korral)

•• soola, pipart

•• sibulapealseid

•• Puhasta porrud ja sibul, viiluta.

•• Hauta porrut ja sibulat pannil võis umbes seitse minutit.

•• Kuumuta kanapuljong keema ja lisa sellesse porru, sibul ja tükeldatud kartul.

•• Keeda, kuni kartul on pehme.

•• Püreesta kannmikseris või aja läbi sõela, saad siidise püree. Sausegurit ära kasuta, kartul muutub kleepjaks.

•• Vala supp uuesti potti, lisa soovi korral koor, kuumuta ning maitsesta soola-pipraga.

•• Serveeri hakitud rohelise sibulaga.

Soojendav läätsesupp

kuuele

•• 2 sl rapsiõli

•• 1 tl jahvatatud vürtsköömneid

•• 1 tl jahvatatud koriandrit

•• 1 tl jahvatatud ingverit

•• 1 loorberileht

•• 2 porgandit

•• 1 porru või mugulsibul

•• 3 küüslauguküünt

•• 1 purk purustatud tomateid

•• 1,2 l köögiviljapuljongit

•• 3 dl punaseid läätsi

•• (soola), pipart, peterselli- või koriandrilehti

•• Kuumuta paksupõhjalise poti põhjas õli.

•• Raputa õlisse vürtsid ja loorberileht, kuumuta segades kaks minutit, kuni aroomid vallanduvad.

•• Lisa õhukesteks ratasteks viilutatud porgand ja porru või sibul, purustatud küüslauk ja kuumuta segades veel kaks minutit.

•• Vala hulka tomatikonserv, kuumuta.

•• Lisa kuum puljong ja loputatud läätsed.

•• Keeda vaiksel tulel podisedes 20 minutit.

•• Võta loorberileht välja. Maitsesta vähekese musta pipraga.

•• Olenevalt kasutatud puljongist lisa soola või mitte.

•• Raputa peale petersellilehti.

Sadama turul vorstipäev

Kui siiski lihaisu suur, siis on tore võimalus minna täna Tallinnas vastavatud Sadama turule, kus kella 12–15 toimub pühade-eelne vorstipäev. Saab maitsta lihakaupmeeste poolt just selleks päevaks valmistatud harva pakutavat traditsioonilist suitsutatud tanguvorsti, kartulivorsti, kodust verivorsti. Loomulikult saab kõike mekitavat ka kaasa osta. Valitakse külastajate lemmikvorst ja loositakse välja kotitäis käsitööna valminud jõuluvorste.