Samas on argiklõpsutajate hulgast praeguseks välja kasvanud esimesed tõsised huvilised.

EestiFoto fotokooli juhataja Kaupo Kikkase sõnul tegi inimeste fotografeerimishuvi kolme-viie aasta eest suure hüppe, muutudes vahepeal lausa moeasjaks.

“Fotoaparaat oli nagu staatuse sümbol, mille igale poole kaasa võtmine oli näitaja,” meenutab Kikkas ning räägib, et nüüd tuleb tõsisemaid huvilisi vaikselt juurde, pildistamine pole enam ainult staatuse asi.

Tema sõnul saavad algajate koolitusel kõik kohad tavaliselt varakult täis.

“Ma arvan, et see oli Rate.ee, mis tegi pildistamise noorte seas populaarseks,” pakub indie-ringkondades nõutud peopiltnik Evert Palmets (23). Ta selgitab, et algul pildistatakse end ja sõpru, siis hakatakse kaameraga mujalgi ringi vaatama.

Teine noor fotohuviline Kadri Liis Rääk (17) pakub, et mingil määral on siin “süüdi” ka majanduskasv: “On ju lahe soetada igasuguseid uusi tehnikavidinaid ja uhkeldada.” Nüüdseks on tema sõnul pildistajad jagunenud kaheks: need, kes pildistavad pildistamise pärast, ja need, kes pildistavad, et end näidata.

Kui piltnikud arenevad, tekib vajadus parema tehnika järele. Evert, kes vahetas “seebikarbi” aastateks vana kooli Zeniti vastu, kasutab praegu Nikoni digipeegelkaamerat. Peaaegu samasuguse tehnikavahetuse on läbi teinud ka Kadri.

Fotoluksi müügijuhi Viljo Pettineni sõnul korralikku fototehnikat niisama näitamiseks ei osteta. Kallis tehnika ostetakse ikkagi huvist pildistamise vastu.

“Hea kaamera ei tee kogu aeg head pilti, kui teadmisi napib või pole olnud aega endale tehnika võimalusi selgeks teha,” lausub Pettinen ning soovitab peegelkaamera omanikel investeerida ka fotokoolitusse.

Koolitusele või mitte?

Iseõppijast Evert jääb koolituse lõpetanud fotohuviliste suhtes pisut skeptiliseks: “Nad teevad selliseid pilte, nagu on õppinud tegema,” lausub ta. Tema õppemeetod on kanda fotoaparaati pidevalt kaasas ning katsetada.

Kadri arvates on kursustest kasu küll: “Tehnika koha pealt on see väga oluline. Algul ei ütle need numbrid, tähised ja valgus-mõõdikud midagi. Ise õppimine võtab kõvasti enam aega.”

Kommentaar

Taavi Teplenkov

näitleja

•• Fotografeerimishuvi tuli täiskasvanuna, sajandivahetusel.  See oli vist “lavaka” lõpus, kui avastasin endas huvi, tahtsin alati teiste käest kaamerat ära võtta ja ise pilte teha.

•• Laenasin inimestelt kaamerat pikemaks ajaks, kuni ükskord ostsin selle ka endale.

•• Tollal polnud pildistamine populaarne. Mäletan, et kui ma endale korraliku kaamera ostsin, siis oli palju neid, kes kutsusid pildistama: tule, sul on hea kaamera. Möödus aasta-paar, ja ma avastasin, et pea kõigil tuttavatel on samasugused kaamerad.

•• Kasutan sedasama Canon EOS 300, mille kunagi ostsin. Filmikaamera. See on tänini töökorras.

•• Otseseid pildistamiseelistusi mul pole. Üks kirg on: mulle meeldib piltidele saada arhitektuuri, hooneid.