Idamaa massaazhil on pikk arengulugu – esimene Hiina ürik, kus kirjeldatakse massaazhivõtteid ja nende ravivat toimet, on üle 4000 aasta vana. Idamaades kasutatigi enamasti just seda tervendusviisi.

Tegelikult on idamaine massaazh midagi rohkemat kui enese mudida laskmine. Täpsem oleks selle öelda keha töötlemine, sest peale sõrmede kasutab massöör ka küünarnukke, põlvi ja jalgu. Enne massaazhi tehakse üheskoos venitus- ja hingamisharjutusi. Aivar Kisant peab eriti tõhusaks shin-dod – mitmesuguste erinevate tervendustraditsioonide kombinatsiooni –, kuigi see on kohati päris valus. Kes valu kardab, võiks eelistada leebemat shiatsut.

Idamaised kehatöötluse liigid on näiteks:

• Hiina tui na

• India ayurveda

• Tai massaazh

• Jaapani shiatsu, shin-do ja yumeiho.

Kõik need lähtuvad idamaise meditsiini seisukohast, et tervis on erinevate elutahkude vaheline tasakaal. Keha ja vaimu rahustada ning tasakaalu saavutada aitavad puhkus ja lõõgastus. Üks lõõgastumise moodus ongi massaazh.

Inimese kehas voolab eluenergia, mis kulgeb mööda 12. elundimeridiaani ehk -kanalit. Kui süsteem töötab häireteta ja energia jaotumine on tasakaalus vajadustega, tunneb inimene end energilise ja õnnelikuna, tal ei valuta kusagilt ja teda ei vaeva miski. Kui aga energiavool pole tasakaalus või tasapisi kuhjunud pinged on mõne kanali blokeerinud, võivad tekkida valud ja haigused. Pinged kogunevad pika aja jooksul, nagu kasvab lumepall, sulgedes kanali ja tuues kaasa haiguse. Sagedamini on pinges õlavööde.

Valu on idamaade teooria kohaselt organismi tasakaalutuse peegeldus. “Valu tekib siis, kui midagi on kas liiga palju või liiga vähe,” ütleb Aivar Kisant. “Valu võib olla liiga rikkaliku söömakorra, raske töö, kehalise loiduse vms tagajärg. Valu võivad tekitada täitumata jäänud soovid ja muud emotsionaalsed põhjused.”

Massöör töötleb keha, keskendudes energiakanalitele. Vajutused kanalitele aitavad vabastada energia ning kaotada selle blokaadi. Lihaste muljumine ja venitamine teeb need energiavoolule vastuvõtlikumaks. Neidsamu kanalitel asuvaid punkte kasutatakse ka nõelravis.

Kes õigel ajal idamaist massaazhi teha laseb, säästab hiljem raha ravimite ostmise pealt. “Puudutus on ise suurepärane ravim,” ütleb Aivar Kisant. “See vabastab, rahustab ja lohutab. Puudutuse jõud on suur, ulatudes keha ja hinge sügavaimate soppideni. On tõestatud, et puudutus vabastab närvisüsteemis keemilist ainet endorfiini, mis leevendab valu ja tekitab mõnusa heaolutunde. Pidevalt ja sagedastes annustes aitab puudutamine kaasa füüsilise ja hingelise terviklikkuse saavutamisele.”

Lääne meditsiini seisukohtadel põhinev massaazh stimuleerib hästi vere- ja koevedeliku voolu, soojendab kudesid, parandab painduvust ja leevendab valu – kuid vajaka jääb just hingelisest lähenemisest. Idamaine massaazh lõõgastab, aitab lahti saada liigsest muretsemisest ja üle jõu käivatest soovidest. Samuti tasakaalustab see keha liikumis- ja pingutamisvajaduse, toimib tervendavalt ja noorendavalt.

Kuidas leida õige massöör?

Aivar Kisanti sõnul on hea massöör selline, kellel on tahtmist keskenduda kliendi vaimsetele ja füüsilistele vaevustele ning anda talle edasi oma südameheadust. Kui seda tahtmist pole, läheb massaazhi energeetiline osa kaduma. Hea massaazh on selline, kui energia voolab vabalt masseerija ja masseeritava vahel – mitte nii, et üks on ainult andja ja teine ainult võtja.

Hea massöör ei järgi piinliku täpsusega ühe kindla massaazhistiili võtteid, vaid kasutab kõike, mida oskab. Ta talitab oma tunnetuse kohaselt: kui tarvis, kasutab vaheldumisi idamaise ja lääneliku massaazhi elemente jne. Tavaliselt kujunebki igal massööril välja oma käekiri võtetest, mida ta on õppinud ja mis talle rohkem sobivad. “Kui inimesel kusagilt valutab, pole mõtet sooritada kindla stiili võtete rida, vaid tuleb teha seda, mis parasjagu vaja, et teda kiiremini aidata,” ütleb Aivar Kisant.

Hea massaazh on eeskätt tervendamise elamus.

Kui ise massaazhi teha, peaks teadma:

• Aeg-ajalt võiks ise oma sõrmi, varbaid, nägu ja pead masseerida. Väsinud silmi turgutab, kui masseerida kulmukaari ja katta silmad mõneks sekundiks peopesadega.

• Parem on lasta oma keha masseerida kellelgi teisel. Siis saab keha täielikult lõdvestuda. Mida sügavamalt lõdvestuda sel ajal, kui keegi silitab ja vajutab, seda parem.

• Silitused ja puudutused on idamaise massaazhi tähtis osa, mis laseb jõuda inimese hingeni. Seepärast võiks lähedased inimesed üksteisele seda mõnu sagedamini lubada. Pehmemaid ja tugevamaid silitusi ja paitusi tuleks teha vaheldumisi.

• Selgroogu on hea masseerida alt ülespoole silitavate liigutustega, algul õrnalt, siis tugevamini.

• Kodus pole paha teha ka shin-do venitus- ja hingamisharjutusi.

Eha Laanepere