Ikkagi tuleb istutada mitu erinevat põõsast, et õitseks kogu aeg midagi, varakevadeks forsüütiad, valgeõielised enelad (sinihall, värd-, nipponi jt.), rododendronid (kanada, kollane, Vasey, jaapani jt.), sirelid kevadeks. Hiliskevadised õitsejad on täidisõielised viirpuud, alpi kuldvihm, deutsiad, osa rododendroneid (katavba).

Suve algusest sügiseni õitsevad jaapani enela sordid, põõsasmarana sordid, pargiroosid, sügisesed õitsejad on aedhortensia ja kanarbiku sordid.

Maitsvate viljadega ilupõõsad on verev toompihlakas, kännasmustikas, jaapani ebaküdoonia, söödav kuslapuu, rääkimata madalast kirsipuust. Eriti maitsvate viljadega (maasika ja ananassi maitsega) on ronitaim südajas aktiniidia.

Igihaljastest okaspuudest on kõige tuntumad ja nõutavamad mägimänd ja hõbekuusk, nende kasvatamisega tehakse ka kõige rohkem vigu. Mõlemad liigid vajavad täis päiksevalgust, varjus muutuvad ebardlikeks. Kui mägimänd lepib ka vähem viljaka mullaga, siis ilusa hõbekuuse saamiseks on vaja viljakat parasniisket mulda. Varjulise kasvukohaga lepivad jugapuu, hiibapuu, mikrobioota, osa elupuu vormidest. Poolvarjus kasvavad elupuu vormid, virgiinia kadakas, osa hiina kadaka ja hariliku kuuse vormidest.

Enne kui lähete istikut ostma, tuleb aias üle vaadata see koht, kuhu tahate midagi istutada ja selgeks teha:

Mulla tüüp - kas muld on normaalne või kergesti läbikuivav ja väheviljakas liivmuld (Nõmme, mere-äärsed suvilate rajoonid jm.) või liialt happeline turvasmuld (Kiisa suvilate rajoon jm.) või raske savimuld, mis ei lase liigsel pinnaveel ära imbuda (Merivälja aiad kohati jm.).

Valgustingimused - kas päike paistab terve päeva või pool päeva või ainult veidi hommikul ja õhtul, või on seal alati vari.

Kas jätkub uue taime jaoks ruumi, silmas tuleb pidada, et ostetud väike taim kasvab edasi, kui palju ja kui kiiresti, see sõltub liigist.

Kui on kavas istutada hekki, siis mõõtke täpselt selle pikkus, et ei tuleks puukoolis hakata mõistatama, mitu istikut on vaja.

Puukoolis istikut ostes

*Eelistage eestimaist, sest meie puukoolides kasvanud istikud on kohanenud meie kliimaga ja teil ei tule järgmisel kevadel kurvastusega nentida, et olid ilusad taimed, aga enam ei ole.

*Paljasjuurset istikut ostes kontrollige, kas istiku juured ei ole kuivanud ja nõudke, et istik oleks pakitud kilekotti. Kui te ei saa samal päeval taime maha istuta, siis paluge juurte katteks niisket turvast või saepuru, aga ärge neid kodus vanni või mujale ligunema pange.

*Okaspuud ostke ainult mullapalliga, kas pakitult kilekonteinerisse või plastikpotti, mis istutamisel tuleb eemaldada, või spetsiaalsesse kangasse, mis istutamisel jääb mullapalli ümber ja kõduneb mullas ise ära.

*Uurige, kui suureks kasvab ostetud istik ja millised on selle kasvutingimused.

Kõik luuviljalised ( kirsipuu, ploomipuu, alõtsha, mandlipuu jt.) vajavad lubjarikast mulda ega talu liigniisket turbast mulda. Kõik kanarbikulised ja hortensiad vajavad happelist (turbast) mulda.

Kuivadel liivmuldadel kasvavad mägimänd, kadakad, kurdlehine roos, läikiv hõbepuu, astelpaju jt.

Liigniisket kasvukohta taluvad pajud, siberi ja võsund- kontpuud, must lepp jt.