Kõige lihtsama liigituse alusel jagunevad keskkütteradiaatorid materjali järgi peamiselt teras-, alumiinium- ja malmradiaatoriteks. Alumiiniumradiaator koosneb traditsioonilistest ribidest, mille arv sõltub köetava ruumi mahust ning soojustuse tasemest. Terasradiaator on kompaktne küttekeha, mille mõõtmete valik on alumiiniumist oluliselt suurem. Nii alumiinium- kui ka terasküttekeha saab huvitavamaks muuta spetsiaalses pulbervärvi töökojas sobiva tooniga kattes. Tänapäevane lihtsam malmradiaator ei erine aga oluliselt nõukogudeaegsest vennast, olles tehasest tulnuna lihtsa halli kruntvärviga kaetud. Antiiksema hõnguga ruumidesse (vanalinn, restaureeritavad mõisad jne) saab aga valida massiivsema malmist eksklusiivradiaatori, mille juurde kuuluvad ka spetsiaalsed nikerdatud jalad.

Marmorist radiaatorid

Kui eelnevalt kirjeldatu veel ehitajat ei veena, jõuame disainradiaatorini. Disainradiaatorite tootevalik on ülilai ning kujundajate ning inseneride leidlikkus on vahel lausa hämmastav. Kõige lihtsamal juhul on tegemist vannitubadesse või köökidesse sobiva redel-tüüpi küttekehaga, mis võib olla kas kumerate või sirgete ribidega, täites lisaks dekoratiivsusele nii kütte kui ka rätikukuivatamise funktsiooni. Veel kuulub loogilisemate küttekehade juurde akna alla põrandasse maetav kanaliradiaator, mis võimaldab näiteks säilitada panoraamakende vaatevälja. Samas loob see siiski vajaliku sooja õhu kardina külmade õhuvoolude takistamiseks. Kanaliradiaatorit kasutatakse tihti kombinatsioonis põrandaküttega, sest madalatemperatuuriline põrandaküte õhkkardina efekti tekitada ei suuda. Kanaliradiaatori eksklusiivsust saab rõhutada pealisresti materjaliga, kus valik tuleb teha erinevate puitude või metallisulamite vahel. Rätikuradiaatoreid pakutakse kõrgusega 750, 1150 ja 1750mm ning laiusega 50, 60 ja 75mm. Kanaliradiaator võib olla kuni 5m pikkune ning vastavalt vajalikule võimsusele kuni 45cm lai ning 30cm sügav.

Sellega tootevalik alles algab – näiteks saab toa kütmiseks valida puidust viimistlusega radiaatori, mis on kuni 2200mm pikk, 350-800mm kõrge ning küttevõimsusega kuni 4kW. Puiduvalikus on traditsioonilised kask, tamm, pöök, vaher, aga ka eksklusiivsemad puidud.

Küllaltki populaarseks on trenditeadlike ehitajate seas osutunud ka toruja välimusega postradiaatorid ning horisontaalsed plaatkonvektorid. Uue kodu on omale leidnud ka looduslikust marmorist radiaatorid – seda nii eksklusiivsemates büroodes kui eramutes. Loomulikult on disainradiaatori puhul alati võimalik mängida toonide ja värvidega nii, et ruumi paigutatav radiaator ei vaja mitte varjamist kardinate taha, vaid kujutab endast üht olulisimat sisekujunduselementi, mida võib uhkusega külalistele demonstreerida.

Radiaator kui disaintoode?

Disainradiaatori määratlus on kindlasti pisut tinglik – mis siis ikkagi teeb radiaatorist disaintoote? Siinkohal on kahjuks kõige konkreetsemaks vastuseks hind, eksklusiivset küttekeha üldjuhul alla 5000 krooniga ei soeta ning hinnad küünivad ikkagi üle 10 000 krooni, olles sama võimsusega tavaradiaatorist ca viis korda kõrgemad.

Disainradiaatori paigaldamine on üldjuhul võimalik kõikidesse keskküttesüsteemidesse, professionaalidega tuleb vaid kooskõlastada sobiva radiaatori võimsus, toruühenduse eripärad ning tasakaalustamise küsimused. Kindlasti ei tohi eksklusiivradiaatorit paigaldada eri-alase ettevalmistuseta inimene. Disainradiaatorit soetades tuleb teada, milline on köetava ruumi pindala ning lagede kõrgus, milline on küttevee temperatuur, milline on küttesüsteemis kasutatava toru materjal ja mõõt ning kuidas on kavandatud torud radiaatoriga ühendada (kas põrandast või hoopis radiaatori tagant seinast).

Disainradiaator on tulnud, et jääda – näidisstendide ja kataloogide alusel saab enda kodu soojendama valida just oma ettekujutusele vastava radiaatori. Arvestama peab aga kuni kaheksa nädalase tarneajaga, sest iga küttekeha valmib just vastavalt eritellimusena kliendi soovidele. Seega, kui on soov jõuludeks uude koju eksklusiivne soojus tuua või renoveerimistöödega aegunud ruume ilmestada, tasub tegutsema hakata juba täna.

lisainfo: