NÄGU kui kuldne lõuend

Vaevalt on kuivale nahale paremat palsamit kui tasemel nahaõli, kuid loomulikult sobivad õlid ka rasustele ja seganahkadele. On ju üldteada, et ylang-ylang on just ebapuhtale ja seganahale parim neste. Üks paremaid selles vallas on Decléori näoõli Aromessence Ylang-Ylang.

Kui sa ei jumesta, siis on väga hea näiteks Nuxe’i Huile Prodigieuse. Ei mingit läikivat kihti, küll aga pingul nahk ja särav jume. Trendimeigiks sobib roosipuidu toonis lau- ja huuleläige.

Tundlikule ja närtsinud nahale masseeri taastavaks öökuuriks niiskele näole paar tilka Decléori Aromessence Neroli. Silub olemasolevaid kortsukesi ja hoiab uute eest.

Parim kaitsekiht külma ja põhjatuule vastu on eelkõige vitamiinirikkad avokaado-, saialille- ja porgandiõli (Reformhaus, Ligne St Barth, Beauty For All Seasons).

JUUKSED kui kroonijuveelid

Nagu kuiva nahka, nii kohtleb õli õilsalt ka kuivi ja pulstunud juukseid.

Eriti kuulsad oma tervendavate omaduste poolest on rafineerimata päevalille-, külmpressitud oliivi-, jojoba- ja takjajuureõli. Essentsid teevad 2:0 nii katkistele juukseotstele kui ka tuhmile üldmuljele. Katkenud juustele avaldavad parimat mõju rosmariin, salvei ja virsikuõli. Eriti kasulik oleks muidugi terve öö õlimaski peal hoida, aga ka juba 20–30 minutiga suudab see imesid korda saata. Lihtne ja efektiivne välkkuur on hot oil. Hoiad Henna Plusi või Schwarzkopfi õliampulli minuti kuumas vees, lased õlil 15 minutit peas seista, ja kui kuuri teed, paned päikesekiired enda juustega võistlema. Teepuuõli on aga nii asjalik vinni- kui kõõmatapper, selleks on hea pisut Primavera Life’i teepuuõli ðampooni tilgutada.

Kui aga juuste väljalangemine ja kidur kasv masendavad, oleks soovitatav teha kolmekuine kuur Ducray’ peanahaõliga Anastim.

Koorimine ja poleerimine

Et õlidest enimat välja pigistada, tee kõigepealt koorimine kas siis lufakindaga või mikroterakestega koorimiskreemiga, näiteks Juvena Body Results Cream Peelinguga, või sega ise 1 tl meresoola poole topsi jogurti ja 1 spl avokaadoõliga. Eemaldab soodsalt surnud naharakud, E-vitamiin hooldab.

KEHA nagu ponks

Vaevu leiab naist, kelle nahk oleks ilma striiade ja muhukesteta. Troostitu on ka see, et kreemitades tselluliiti välja ei saa. Profülaktika mõttes on siiski tulus õliga murekohti masseerides jääkained välja ajada. Kasutegur on kindlasti päris suur, kui pakid oma õlitatud “murelapsed” 30 minutiks rätikusse või kilesse – tekib soojusefekt ja toimeained imenduvad kehasse. Distsipliin on siingi edu pant. Parim oleks igal hommikul ja õhtul 15 minutit masseerida ja teha pooletunnine kompress paar korda nädalas.

Tselluvastases võitluses on edukaimad sellised õlid, mis toetavad rakutegevust ja putitavad sidekudet juba seesmiselt. Selline on näiteks makadaamia pähkel, kuna selle küllastumata rasvhappeid omastab nahk eriti tõhusalt ja uuendab juba lühikese ajaga. Matisi Tonicité du corpsi lõhn meenutab kehale kandes kangesti Yohji Yamamoto nimiparfüümi, ent ta on midagi kaugelt enamat. Mõeldud kuivale ja tundlikule nahale, esindatud on nii magus mandel, orjavits kui ka makadaamia pähkli õli.

Vett väljutav täiesti geniaalne kehaõli on Clarinsi Huile Anti-Eau.

Toniseerivad kehaõlid ehk õlid, mis saadetud Maale missiooniga nahka pinguldada ja trimmida, on näiteks taassündi tõotav Gerda Spillmanni Renaissance Active Oil, ðlakki eksportiv rohelise teega Lanc?me’i Aroma-Tonic Huile ja Sothysi kuldläiget ja hullutavalt siidist ihu kinkiv Toning Oil. Decleori Aromessence Tonilastil annab aga supermodellilikult elastse ja satiinpehme ihu.

Mehhiko päritolu jojoba on multitalent, parandades tundlikke, lõhenenud ja krobelisi küünarnukke ja põlvi, kui veel lisada keramiidi, kitib rakuvaheseinu ning tugevdab nahastruktuuri. Tõeline superõli, millesse ka jojobat ja E-vitamiini lisatud, on Clarinsi orientaalse hõnguga Satin Finish Body Oil Eau Dynamisante.

Lõõgastav kehaõli on muidugi pärast kurnavat tööpäeva ülim. Sestap ohjelda adrenaliinivarusid Biothermi eeterlike õlide (mandariin, münt, küpress, lavendel) ja termaalallikavete õliga Aqua-Relax. Pealegi on pakendis ka sedelike joonistega, kuidas ja kuhu õli kõige õigem oleks kanda.

Lanc?me’i Aroma-Calmi on aga lisatud punase vetika ekstrakti, mis dreenib kudedest vedelikku välja.

KÄTEGA on ju see mure, et niiskus kihutab kogu aeg teadmatusse. Eksperdid räägivad, et vaid aroomterapeutide käenahaga võib rahule jääda. Selge pilt, et õli töö.

Lääne maniküüriproff Alessandro on turule toonud sellised reflekstsoonimassaazhi kindad, millel olulisimad ergutamise või maandamise punktid peale märgitud. Horoskoobilembusest lõikab ta aga sel viisil kasu, et pakub igale tähtkujule tollele sobivaimat käteõlisegu, mida võib ka kehaõlina kasutada. Nii peaks näiteks apelsini-, rosmariini- ja bergamotisegu olema sobivaim Amburile; Kaljukitse jaoks aga on segatud sidruni-, vetiveri-, küpressi- ja eukalüptiõli.

Küüntele on tõeliselt hea Creative’i Solar Oil.

Tore, kui sul on ilusad JALAD, mis muudavad mehed abituks ja teised eevatütred vihaseks. Aga kui sul on sinakad laigud jalgadel, siis sa kedagi ei hurma ega surma. Ühtlasi on see ka märk kehvast verevarustusest. Siinkohal on mainimist väärt Weleda arnika-massaazhiõli (saadaval Tartu mnt loodustoodete poes), mis aitab suvel kenasti paistes jalgu maha jahutada.

Elavnurk

Antioksüdant E-vitamiin ergutab rakutegevust ja neutraliseerib vabu radikaale. Hiljuti Kobe ülikoolis tehtud nahavähiuurimuses selgus, et hiirtel, keda määriti pärast kiiritamist oliiviõliga (sisaldab ju palju E-vitamiini), tekkis kahjustus tervelt kuus nädalat hiljem kui neil, keda ei õlitatud. Seega ei kaitse oliiviõli küll päikesekiirguse eest, ent vähendab selle halba mõju ja seega nahavähi ohtu, kui seda pärast päevitamist peale kanda.

Vann

Et soojuse toimel poevad kõik toimeained kenasti nahka ja lõhn levib ülikiiresti, on vann aroomteraapia ja ülim hooldus ühes. Lieraci Hydra-Huile Moisturizing Hydra-Oil on ses mõttes tore, et teda võid kasutada nii keha- kui ka vanniõlina. Õienektaritega mee, rapsiõli ja küllastumata rasvhapetega taastab naha loomuliku hüdrolipiidkihi ning on tõesti võrratu kuivale ussinahale.

Progressiivsetel kehakummardajatel on veel selline komme, et nad raputavad pisut peenikest kullapuudrit vannivette. Kindel menu!

Sensuaalne vann kahele mõne tilga Primavera Life’i aroomiõliga Eros on aga joovastava massaazhi täiuslik eelmäng.

Massaazh.

Kahtlemata on vahe, kas tegu on sinu või professionaali kätetööga. Mõningaid lihtsaid võtteid pole siiski nii raske mällu kinnistada. Igal juhul võib paar tilka oimukohta imendada, või kaelale kuklapiirkonda või keha närvipunktidesse (näiteks päikesepõimik). Ning kindlasti soojenda enne õli käte vahel!

Mees

Mida välisreisilt mehele suveniiriks tuua? Lisa mehe ellu närvikõdi, tuld ja vürtsi Nickeli õliga Massage Oil with Hot Peppers… Nagunii on mehed pärast korralikku massaazhi hullumise äärel, mis siis veel rääkida sellest, kui süütad kallima sisemise tule viie minutiga. Kõrvalefekt on võimas lõõgastus ja põhjalikult niisutatud nahk.

Hing

Aroomiõlid on omaette teadus. Vanad egiptlasedki ütlesid, et ilma meeldiva aroomita pole õnnelikku päeva, niisiis käib õnn nina kaudu.

Näiteks on viiruk võrgutav toonik nii närvidele kui ka kuivale ja küpsele nahale. Bergamott, basiilik, angeelika ja salvei lisavad motivatsiooni, pärast ränka möllu annab elule mõtte piparmünt. Kui segaste ilmaolude tõttu vaevab külmetus, tilguta auruvanni pisut kummeli-, eukalüpti-, lavendli- või sidruniõli.

Kuigi eraldi võttes on aroomiõlid omamoodi ja ainulaadselt kasulikud, on suvaliste aroomiõlide kokkusegamine õli tulle valamine. Alati tuleb neid alusõliga lahjendada ja silmasattumist vältida. Nii et uuri asja ja tea, mida teed.

Liia Merino