Haigust, mis viib arterite ummistumiseni ja mis võib tüsistuda infarktiga, nimetatakse südame isheemiatõveks. Inimese süda on lihaseline elund – meie tähtsaim lihas. Südamelihast varustavad verega peenikesed veresooned – pärgarterid. Südame isheemiatõve korral ei saa südamelihas piisavalt verd, sest pärgarterid on lupjunud ja ahenenud. Haigus areneb aja jooksul, mil pärgarterite seintesse ladestuvad rasvad ja kaltsium, tekivad lubjanaastud. Iga selline naast pärgarteri seinas ahendab veresoont aegamisi ja sedavõrd, et vastav südamelihase piirkond ei saa küllaldaselt hapnikuga rikastatud verd. Olukorda, kus südamelihase verevarustus on vähene, nimetatakse isheemiaks ehk hapnikuvaeguseks. Isheemiaga kaasneb tugev valu südame piirkonnas – stenokardia ehk rinnaahistus ehk
rinnaangiin.

Kuidas südameinfarkti ära tunda?

Südamelihase hapnikunälg võib esineda ka valudeta, siis on tegemist nn tumma isheemiaga. Kõige sagedamini täheldatakse haiguse valutut kulgu suhkruhaigetel. Tumma isheemiaga inimesel puudub looduse poolt kaasa antud alarmsüsteem, mis hoiataks hapnikunälja tekkimise eest südamelihases. Vahel võib valutult tekkida ja kulgeda ka südamelihase infarkt.

Südameinfarkti levinuim tunnus on tugev surve või pitsitustunne rinnus, mida on kirjeldatud ka kui ängistust, rõhumistunnet rinnaku taga. See sümptom võib minna ja tulla, aga enamasti valu infarkti korral püsib, ei leevene ka puhkamisel ning on varasematest kordadest tugevam. Iseloomulik võib olla asjaolu, et valu ei püsi paigal rinnaku taga, vaid kiirgab: vasakusse kätte, lõualuusse, kurku, selga või kõhtu. Lisanduda võivad hingamisraskused, õhupuudus, iiveldus, külm higi. Selliste vaeguste korral tuleb kindlasti helistada kohe kiirabisse ja mitte jääda ootama valu möödumist.

Sageli jäädakse abi kutsumisega hiljaks, isegi 2–6 tundi. Mitmed uuringud tõestavad, et naised viivitavad kauem, sest neil esineb rohkem südamelihase hapnikuvaeguse kaudseid sümptomeid: hingeldus, valud seljas või lõualuus, iiveldus. Haiguse üle elanud naised on hiljem rääkinud, et ei tahtnud arste ilmaaegu tülitada – neile tundus, et tegu võib olla seedehäire, väsimuse või lihaskrambiga. Aga kindlasti mitte infarktiga.

Tegelikkus on aga selline, et enamik inimestest, kes abi kutsumisega viivitavad, surevad südameinfarkti haiglasse jõudmata – südameinfarkt on üle maailma surmapõhjuste seas esirinnas.




Kui kahtlustate infarkti...

Infarktile viitab tugev (või tugevnev) rinnaangiini valu.

Katkestage kohe oma tegevus ja istuge, võimaluse korral heitke pikali.

Pange keele alla nitroglütseriinitablett (või kasutage pihustit).

Oodake 5 minutit. Kui valu ei leevene, võtke uus nitroglütseriinitablett.

Oodake veel 5 minutit. Valu püsimisel võtke kolmas tablett nitroglütseriini.

Kui stenokardia püsib pärast kolme nitroglütseriinitableti võtmist (seega kauem kui 15 min), kutsuge kohe kiirabi või helistage kellelegi, kes saab teid kohe lähimasse haiglasse viia.

Kui rinnavalu ei taandu, ärge viivitage ning kutsuge kohe kiirabi!

Mida kiiremini jõuate haiglasse, suurem on eduka paranemise võimalus.

NB! Kiirabi kutsudes kirjeldage oma valu, selle täpset algamise kellaaega ja mitu tabletti nitroglütseriini olete juba võtnud. Kui teil on südamega seoses juba varem haigusi esinenud, öelge ka kiirabile, et olete südamehaige.



Meelespea südame isheemiatõve haigetele ja nende lähedastele!

- Õppige ära tundma isheemiatõve ja stenokardia tunnuseid.

- Õppige ära tundma olukordi, milles vaevused tekivad.

- Kandke alati kaasas nitroglütseriinitablette või -pihustit.

- Hoidke kodus käepärast viimatised EKG-d (südamefilmid).

- Võtke kohe ühendust perearstiga, kui märkate, et valu rinnus tekib varasemast sagedamini, on tugevam või kestab kauem.