Ilus on vaadata, kui maimuke magab, veel enam, kui ta läbi une naeratab. Justkui tänutäheks täis kõhu, kuiva pepu ja hella suhtumise eest.

Vanarahvas kinnitas: kui beebi unes naeratab, tähendab see, et inglid mängitavad last.

Meie väike tirts on unes naeratanud peaaegu sünnist saadik, mitte nagu vanem laps, kelle naeratust andis tükk aega oodata.

Lastepsühholoog Ave Orgulase sõnul on rahulikul pikal unel oluline tähendus. See tagab lapse kasvu ja stabiilse arengu. Kaks unefaasi: pindmine ja sügav uni vahelduvad magamise käigus ning on titale mõlemad väga vajalikud.

Sügava une ajal rakud uuenevad ja laps kasvab. Pindmise une ajal talletatakse aga info, mis on ärkveloleku ajal kogutud.

Esialgu on vastsündinul tegelikult üsna ükskõik, kus viibitakse – kui ikka uni peale tuleb, võib taustaks kõlada ka kõva muusika või spordivõistluse kisakoor.

Hiljem, juba neljakuuselt, võib beebi pindmises unefaasis kergemini ärgata. Seepärast tulebki hakata harjutama lapses unereÏiimi: hommikune, kesk-päevane ja õhtune, mis lõpeks kella kuueks, et ööuni liiga kaugele ei veniks.

Ka meie peres on lapse uni kuulutatud pühaks asjaks. Selle järgi sätime oma päevaplaani ja tegemised.

Uneajale jäävad ka pikemad auto- ja rongisõidud, sest väikestele tähendab ringivuramine tüütut paigal istumist.

Ah et millal saabus meie vanema lapse kauaoodatud esimene naeratus?

Ta oli siis juba kahekuune, kui ühel hommikul pikemaks üksinda magamistuppa jäi. Nurin tagatoas tõusis ja vaibus ja tõusis jälle. Lõpuks läks issi nõudlikule lapsele järele ja tõi ta elutuppa meie seltsi. Esimene pikk ja lai naeratus saigi osaks isale, tänutäheks “päästetöö” eest!

Pille-Riin Pregel

EPL-i fotograaf