Mis värk sul selle praeguse koosseisuga on. Saatsid bändi laiali ja hakkasid Dylaniks?

Eh, mu vana bänd Säätio oli ennast ammendanud. Me alustasime akordini ja marimbade ja vibrafonide ja viiulitega. Siis hakkasime kitarridega rokki tegema, tegime kaks plaati. Siis tundsin, et mul pole enam midagi teha, tahaks midagi muud. Tahtsin teha midagi lihtsalt, keskenduda põhilistele asjadele.

Kohtusin Teho Majamäkiga, kes muide mängis vahepeal ka Säätiös. Ta oli vahepeal maailmas ringi rännanud ja esinenud. Hakkasime koos mängima ja korraga saime aru, et me suudame kahekesi teha tõelist bändi, et me pole tavaline trubaduuriduo, et me oleme ka lärmakas kahemehe rokibänd.

Teho – oled teda kuulnud? – suudab mitut pilli korraga mängida. Lööb trummi ja vibrafoni ning laulab üheagselt, see on lahe. Kui me mängime, võime olla tasased ja malbed ning järgmisel hetkel me võime olla lärmakad. Midagi sinna kanti.


Teie plaat “Blanco Spirituals” põrutas pärast nädalast MySpace’s rippumist otse Soome plaadiedetabeli tippu. Mis ajendas sind plaati sel teel reklaamima?

See oli plaadifirma idee. Mina promoga ei tegele. Algul ma ei uskunud sellesse – lased inimestel nädal aega tasuta plaati kuulata, et nad seda kuuleksid. Ma arvasin, et keegi ei osta seda plaati. Efekt oli aga vastupidine. Hea promo. Inimesed muutusid uudihimulikuks, nädalast jäi väheks ning nad ostsid plaadid. Uus mõtlemine... (muheleb). Kogu aeg peab ajaga kaasas käima, kui töötad plaadifirmas. Tead küll, et plaadimüük kukub...


Plaat tuli välja ka vinüülil. Fännad uute asjade kõrval ka vanu formaate?

Ja-jaa! On inimesi, kellele meeldivad vinüülplaadid. Ja kaanekujundus on oluline. Ma tunnen sellest tänapäeval puudust, neist ilusatest vinüülplaatide kaantest.


Sul on ka proge-minevik...

Nojah, kui oled noor, siis ahmid täiega mida saad. Ja need panid mu laulukirjutamises nii mõnedagi paika. Alles siis tulid punk ja muud asjad.


Mis sul praegu iPodis mängib?

Sellised asjad nagu Arctic Monkeys ja Grinderman.


Mida me reedel lavalt näeme?

Näete, kuidas väike suur bänd laval raskelt rokib.

 

Ismo Alanko

Soome rokilegend

  • Sündinud 12. novembril 1960
  • Oli teismelisena kõva progesõber ja õppis tšellot.
  • 1970-ndate lõpul kolis Rootsi tööle. Seal kuulis Eppu Normaali plaati “Maximum Jee & Jee”, sattus kuuldust vaimustusse ning pani kokku new-wave/punk ansambli Hassisen Kone.
  • Kõrge, kuid lühikeseks jäänud lennuga Hassisen Kone järel pani kokku post-punk ansambli Sielun Veljet. Bändi üht tuntumat lugu “Peltirumpu” on eesti keeles “Plekktrummi” nime all esitanud ansambel Terminaator.
  • Pärast Sielun Veljete lagunemist 90-ndate hakul on Alanko esinenud ja salvestanud erinevate foonibändidega.
  • Praegune koosseis Ismo Alanko Teholla koosneb end kitarriga saatvast Ismost ja löökpillimängijast Teho Majamäkist.
  • Ismo Alanko Teholla esineb 12. septembril Tallinnas Rock Cafes üritusel “Naapurivisa” koos Kosmikute, Ultima Thule ja CMX-ga.