1901 – Kirikuõpetaja Villem Reiman hakkab armulauaveini asemel jagama kollastesse tsisternidesse villitud kalja Kvas, põhjendades seda karskuspoliitikaga. Tegelikult on asi selles, et tema sõber Jaan Tõnisson elas paar päeva Reimanni juures ning jõi vanamehe veinikeldri lagedaks. Suur pahameel kirikuliste hulgas.

1902 – Piritale pannakse püsti tiivuline olend Russalka, kellelt loodetakse saada raudmune. Kuid värdjas ei hakka iialgi munema, hiljem selgub, et kunstnik Adamson tegi ta kogemata isase.

1903 – Tallinnas tehakse lahti hullumaja Seevald. Esimese hullu kingib Seevaldile Alatskivi vald, kena lollide perekond ostetakse sisse ka Riiast. Seevaldist saab Kadrioru kõrval tallinlaste teine armastatud puhkepaik.

1904 – Venelane Ivan Pavlov saab Nobeli preemia koera sülje leiutamise eest. Enne seda oli koerte suu väga kuiv ja kippus tolmama. Koera tatt on esiotsa luksuskaup, kuid peagi võivad ka taluinimesed seda oma penile lubada.

1905 – Gustav Suits otsustab hakata eurooplaseks, kuid jätab endale taganemisteena ka Eesti kodakondsuse alles. Säärase topeltagendina elab ta terve elu, saades keskuselt kodeeritud käsklusi kirikukella löökide kaudu, kusjuures lööja on ta oma lell! Gustav Suits ja tema lell paljastatakse alles 1944. aastal ja nad põgenevad Rootsi.

1906 – Kirikuõpetaja Jakob Hurt õnnistab sisse Vanemuise. Pahane kurat keerab tal selle eest kaela kahekorra.

1907 – Soomes tuuakse esimest korda maailma ajaloos parlamendisaali naised. Inglismaal hullab kindral Baden-Powell poistega, keda ta ristinime asemel skautideks kutsub. Koerad peavad pulmi. Maailm elab roppuses ja kõlvatuses.

1908 – Sünnin mina, Ivan Orav. Naised Soome parlamendis panevad kiiresti riidesse, skaudid põgenevad vana kindrali eest puu otsa, koerad pannakse ketti. Maailmas taaskehtestatakse Kord.

1909 – Eestisse tuuakse Jakob Hurda asjad. Neid on jube palju. Et päästa põllumaid ning linnu vanavara alla mattumisest, rajatakse Eesti Rahva Muuseum. Siiski jääb ka see kitsaks ning lõhkeb 1944. aastal suure pauguga.

1910 – Heinaturul tuleb müüki Peeter I pirakas ausammas, mis purskab silmadest ja püksiaugust vett. Keegi ei taha monstrumit osta ning kaup jääb 1922. aastani turuplatsile seisma. Siis müüakse ta lõpuks vanarauana odavalt maha.

1911 – Estonia teatrile pannakse nurgakivi. Vene kuberner nõuab, et kõned peetaks vene keeles, eestlased soovivad rääkida eesti keelt. Lõpuks võtab sõna hoopis paljasjalgne Tõnisson – vend Vahindra, ning kõneleb kõikide hämmastuseks tiibeti keeles. Suur märul ja üksteise peksmine, vend Vahindra lendab vilinal taevasse.

1912 – Titanic läheb põhja. Eesti rannarahvas võtab suured kotid ja läheb mere äärde noosi ootama. Kuid valge laeva tükid ei jõuagi Eestisse. Suur rahulolematus saarlaste ja hiidlaste seas, üksteise peksmine ja kole lärm, mis mandrilegi ära kostab.

1913 – Tartusse ehitatakse Kuradisild, mille all pole jõge! Seda nähes sureb Juhan Liiv paugupealt.

1914 – Algab Esimene ilmasõda. Ka minu isa saab sõjaväekutse, kuid saadab enda asemel kogunemispunkti kassi, kes tunnistatakse kääbuseks ja arvatakse reservi.

1915 – Sakslased võtavad kasutusele gaasirelva. Sõdurite varustusse ilmub kukil kantav gaasipliit. Inglased panevad ette gaasimaskid, mistõttu Saksa armees levivad kuuldused, et brittide vägedes teenivad elevandid. See kuulujutt murrab sakslaste võitlusmoraali.

1916 – Maailmasõda kestab. Rindele saadetakse uusi sõdureid, vanad tulevad koju, kaasas fotod iseendast igasugu varemete ja kahurite taustal. Nad käivad mööda küla ja näitavad kõigile oma albumeid. Inimeste kannatus katkeb ja tüütud erusoldatid saavad peksa, nende lollakad pildid põletatakse ära.

1917 – Ühes nakatanud veiselihaga jõuab Saksamaalt Venemaale tähniline Lenin. Puhkeb epideemia, tsaar koos oma perekonnaga sureb ja kommunismipisik nõuab veel palju elusid. Koledale tõvele ei õnnestugi piiri panna ja Venemaast saab väga haige maa.

1918 – Sünnib Eesti Vabariik. Päts lõikab tal nabanööri läbi, Konik annab rinda ja Vilms õmbleb mähkmed. Vintis Tõnisson paneb ristsetel grammofoni mängima.

1919 – Tähniline Lenin kipub Eestissegi! Vabadussõja käigus vaktsineeritakse kõik eestlased ning peletatakse eemale Narva jõest üle ujuma kippuvad haigusekandjad. Siiski pääsevad mõned pisikud Eestisse. Nakatunud saadetakse Patareisse ravile.

1920 – Ootamatult teatab Tartu linn, et kavatseb vallutada terve maailma! Asja saadetakse uurima eriagent Jaan Poska, kellel õnnestub kuri linn maha rahustada. Sõlmitakse Tartu rahu, millega Tartu loobub pretensioonidest maakerale ja Kuule.

1921 – Soomes on viinapudelid palavaga tühjaks kuivanud! Vaestele soomlastele tuleb appi eesti rannarahvas, kes veab õnnetukestele suures koguses hundijalavett. Isegi lapsed kannavad oma liivaämbritega Soome viina ja valavad sealsete mudilaste janutavasse kurku.

1922 – Egiptusest leitakse juba 3000 aastat tagaotsitav olnud Tutanhamon. Tema varandus konfiskeeritakse.

1923 – Hitler proovib vallutada Müncheni õlletuba, kuid üritus ebaõnnestub. Seevastu Eestis läheb Tuglase putsh korda ning Verneri kohvik on nüüdsest tema valduses. Tuglas kuulutab end paavstiks ning sunnib kõiki kohvikulisi austama uusi jumalaid – Kooki ja Kohvi.

1924 – Venemaa on nii vaene, et paneb oma tähnilise Lenini purki ning võtab tema vahtimise eest raha. 1. detsembril üritatakse kommunismipisikut ka Eestis näidata, kuid Laidoner jõuab õigel ajal sinepiplaastritega jaole ning taud taandub.

1925 – Pariisis toimub sürrealistide näitus, kust Päts ostab Miro teose "Kolm sinist puumat". Pilt pakitakse tammelehtedesse. Sellest maalist saab Eesti Vabariigi vapp.