Apteegiabi

Kodus aknearme Dr Vende arvates oluliselt mõjutada ei saa, mõned kreemid välja arvatud. Põletikujärgse pigmentatsiooni raviks võib endermoloogi sõnul kasutada aselaiinhappe kreemi Skinoren või kreemi Hydrokinon.

Nii akne- kui ka armiravis on erialases kirjanduses mainitud tõhusaina retinoidkreeme. Viimaseid võib lugeda paikseiks armiravivahendeiks, sest stimuleerivad kollageeni sünteesi. “Retseptiravimina on müügil kreem Retin-A,” lisab dr Vende.

Igapäevases koduses nahahoolduses tasub panustada mahedamatesse toodetesse, nt rahustava termaalallikaveega Avéne’i sarja. Muidugi tulevad kasuks ka naharakke uuendavad ja verevarustust parandavad seerumid.

Salongis

Öeldakse, et mida värskemad armid, seda parem on neid ravida. Kas inimesel, kelle vistrikutormiline teismeiga möödus näiteks 80ndatel, on ka veel lootust? Dr Vende ütleb, et on väga häid tulemusi näinud just keemilise koorimise puhul ja julgeb seetõttu vägagi soovitada. Salongis pakutavate armiseansside hulgas loetleb endermoloog kergemate ebatasasuste puhul naha pindmise keemilise koorimise, LPG ja ultrahelihoolduse. Ühe armisessiooni hind ulatub vahemikku 30 kuni 140 kr. Ka on hooldusele kuluv aeg ülimalt individuaalne.

Kuid kellel ikkagi armid näol, selle puhul tulevad kõne alla erinevate laserite kasutamine, keemiline koorimine ja mikrolihvimine. Kliinikutes kasutatakse ka dermabrasiooni, kirurgilist armipõhja lõikust, armi täitainetega täitmist (Restylane, Perlan) ning koldesiseseid steroidsüste.

Aroomidega armivabaks

Tundub ahvatleva ja uskumatuna, kuid ka eeterlikud õlid võivad arme mõjutada. Lavendliõli soovitatakse lausa otse nahale kanda.

Peitebrigaad

Jumestuskunstnik Katrin Sangla soovitab oma raamatus “Jumestamisest” (kirjastus Pilgrim, 2005) armide katmisel kasutada rohke pigmendiga maskeerimis- ehk kamuflaaškreemi, mida tuleks kanda õhukese kihina. Püsivuse huvides tuleks aluskiht hõõruda kergelt nahasse, mitte seda pintseldada ega tupsutada. Ka olevat talki sisaldavad jumestustooted väga kuivad kriiditaolised ega jätvat loomulikku tulemust. Toodetest võiks aga esile tõsta Joe Blasco iga-olu-kindlat oliivitooni alus-kreemi SLO, kriitikat kannatab kindlasti ka Art Deco põhi Camouflage Creme.

Rohupoeriiulilt leiab Avéne’i veekindla ja õlivaba peitepulga Couvrance Duo Concealer Stick (green/beige), mille rohelise pigmendiga pool on spetsiaalselt soonkasvajate, sünnimärkide ja armide peitmiseks, beež peidab pisemad puudused, nt tumedad silmaalused.