Nagu esimeseski osas, seiklevad “Suures sulas” mammut Manfred (omade seas Manny), laiskloom Sid ja tiiger Diego. Loomulikult ei puudu orav Scrat, kelle kirglikku omandisuhet tammetõrudega ei kõiguta ükski loodusnähtus.

Seekord tuleb loomadel liikvele minna mitte jää, vaid sulamisel tekkiva vee eest, mis ähvardab elupaigana kasutatava oru üle uputada. Rännaku siht ja ühtlasi päästerõngas on oru lõpus ootav laev. Et asju veidi keerulisemaks teha, tõotab jää seest välja sulada üsna ebameeldiva olemisega (eelajaloolisi) vee-elukaid, Manny ei suuda aga aktsepteerida tõika, et on võib-olla ainuke allesjäänud mammut maamunal. Teekond ei kulge muidugimõista seiklusteta, sest org on suur ja lai ning loomi elab seal igasuguseid.

Lõpuni viimistlemata lugu

Palju on leidlikke situatsioone. Näiteks raisakotkas, kes loomade rongkäiku jälgides lennujaamahäälel teatab: “Ärge jätke oma lapsi ühelgi hetkel järelevalveta, kõik järelevalveta jäänud lapsed süüakse ära.”

(Kontekstis kõlas see küll paremini kui praegu kirjapanduna.) Leidlikud on ka minilaiskloomad, kes Sidi öösel vaikselt ära hiivavad. Alles on see suur soojus, millega peategelasi kujutatakse. Scrati katsumusi on justkui hingetõmbepausidena kõvasti vahele pikitud ja need panevad enamasti pisarateni naerma.

Alguses on taaskohtumine tuntud tegelastega suur rõõm, aga lugu ise võiks rohkem üllatada. Esimeses osas oli jääaja eest pagemine taust loomade päästeaktsioonile – tagastada inimlaps tema perekonnale. “Suures sulas” on põgenemine vee eest peamine liin, kuigi sellele sekundeerib Manny mure oma liigi kadumise pärast.

Alguses natuke venima kippuv lugu saab siiski kenasti hoo sisse, eriti reisiseltskonnaga liitunud kahe opossumipoisi ülienergilisusega. Siiski tekib tunne, nagu oleks suurem aur läinud filmi enda tegemisele – tegelased on väga head nii visuaalses kui ka sisulises mõttes –, aga lugu ise on jäänud lõpuni viimistlemata.

See aga ei tähenda, et “Jääaeg 2” on halb film. Veidi lihtsustatud loost hoolimata pakub film palju naljakaid ja südamlikke hetki, minemata liiga läägeks või moraliseerivaks. Armas ja soe lugu meie külmas kevades.

“Jääaeg 2: suur sula”

“Ice Age 2: The Meltdown”(2006)

Lavastaja Carlos Sandanha

Osades: Ray Romano (Manfred), John Leguizamo (Sid), Denis Leary (Sid) ja Queen Latifah (Ellie).

Eestikeelse versiooni eest vastutab Peeter Simm, hääli teevad taas Anu Lamp, Marko Matvere ja Lembit Ulfsak.

Film jõuab kinno 7. aprillil, nädal pärast USA esilinastust.

Filmi esimene osa “Jääaeg” oli muide kõigi aegade menukaim Eesti kinodes jooksnud animafilm.