Raidal ei näe oma valikus midagi juhuslikku. "Paldiski ja tema olukord ei ole mulle võõrad. Puutusin selle linnaga üsna tihedalt kokku juba siis, kui Riigikogu liige olin ja haldusreformiga tegelesin," kinnitab noor poliitik ja räägib, et käis Paldiskis alles esmaspäeval. "Olen seal varemgi käinud, mitte just väga tihti, aga isegi piknikut olen sealkandis pidanud."

Raidal ütleb, et kuigi linnapea valimisteni on veel aega, on tal oma ettekujutus linna tulevikust olemas. "Ma tahan sinna eesti rahvast juurde tuua. Kuigi võrreldes varasemaga on pilt paranenud, on Paldiskis siiski palju tühje maju ja kontorihooneid. Muidugi on seal paljud ehitised marodööride poolt laastatud." Meerikandidaat arvab, et endises sõjaväelinnas saaks suuresti ehitus- ja majandustegevust laiendada. "Olen mõelnud, et Paldiski sobiks ülihästi Lennart Meri noore pere kodu projekti teostamiseks. Tahaksin aidata presidendil seda ideed ellu viia just nimelt selles linnas. Ja ma ei välista ka ise Paldiskisse elama asumist, kui mulle võimalus antaks."

Otepääd ei reeda

Samas kinnitab ta, et jääks ka Paldiski linnapeana Otepääle truuks. "Olen praegu Otepää volikogu liige ja jääksin selleks ka edaspidi. Seadus seda ei keela. Nii et sildu ma oma selja tagant ei põleta."

Endine linnapea Jaan Mölder lahkus kohalt põhjendusega, et ajakirjandus olevat talle oma süüdistustega halba varju heitnud. Raidal ütleb, et on Möldriga tuttav. "Jah, me oleme varem kohtunud ja isegi Paldiski tuleviku üle arutlenud. Sellel linnal on isegi paremad võimalused kui näiteks Sillamäel," on Raidal optimistlik, lisades, et majandustegevust Paldiskis tuleks intensiivistada ning teha oleks seal üldse väga palju.

Esmaspäeva õhtuks oli Paldiski linnapeaks soovijatelt laekunud 12 avaldust. Peale Raidali himustavad sadamalinna meeri ametikohta teiste seas veel praegune aselinnapea Mati Kadak, endine Riigikogu liige ja ajakirjanik Feliks Undusk ning endine Tallinna abilinnapea Sergei Kulakov.

Kunagi Tuleviku Eesti Erakonnas olnud Jaanus Raidal kinnitab, et on praegu poliitiliselt sõltumatu ega plaani nii peagi mõnesse erakonda astumist.


Jaanus Raidali kirju minevik

Selle aasta septembris sattus Raidal joodikvippide kurikuulsasse nimekirja. Politseipatrull pidas Otepääl tema hõbedase Mercedese kinni ja tema verest leiti 1,36 promilli alkoholi. Tookord arvas poliitik, et rivaalid jootsid ta täis ja teatasid siis politseisse.

Juunis osales Raidal saates "Reisile Sinuga" ja käis Pärnu neiu Kajaga auhinnareisil Soomes Serenas.

Märtsis kirjutati Raidali tülist tšetšeenidega. Poliitiku kontor ja korter asusid nende esindusega Toom-Kooli tänavas ühes majas. Väidetavalt ajasid temperamentsed mägilased ta toona sealt välja usalduse kaotamise tõttu.

1997. aasta sügisel lõppes Raidali skandaalne, vähem kui aasta kestnud abielu Merike Ojassoniga. Raidali naabrite ja paljude otepäälaste hinnangul oli noorte abielu juba selle sõlmimise hetkest halenaljakas farss.

Eve HEINLA