Majast olid nad kuulnud ühe sõbra kaudu Jeruusalemma politseis. Maja araablasest omanikud olid ära ‘umra’l1 ja jätnud maja tühjaks – ideaalne sihtmärk ülevõtmiseks. Har-Zion oleks eelistanud mõnda Templimäele veel lähemal seisvat maja, et hõivamine oleks moslemitele veelgi väljakutsuvam, valusam ja solvavam, kuid praegu piisas sellestki.

Ta soris nahkkotis, võttis välja raske metallist taskulambi, pani selle põlema ja laskis valguskiirel üle ruumi käia. Nad viibisid suures toas, mis oli kasinalt sisustatud; kaugemas nurgas oli kivist trepp, õhus hõljus tugev põrandavaha ja tubakasuitsu lõhn. Plakatil ühe diivani kohal oli üheksa rida keerduvat araabia kirja, valge kiri rohelisel taustal – koraani värsid. Har-Zion silmitses seda taskulambivalguses, siis astus plakati juurde ja rebis selle maha.

“Avi, vaata tagumisi tube. Ma võtan ülemise korruse enda peale. Schmuely, sina tuled minuga kaasa.”

Ta ulatas teise taskulambi sõdurisoenguga mehele ja hakkas trepist üles minema, võtnud reisikoti kaasa; trepil vaatas ta teistesse tubadesse, kahvatu mees liikus tema kannul. Üles jõudes tõmbas ta lahti metallukse riivi ja astus välja lamedale katusele: ümberringi oli üksainus pesunööride, tavaliste ja satelliitantennide ning päikesepatareide segadik. Tema ees kerkisid Hauakiriku kuplid ja Püha Päästja kiriku tornid. Tema taga laius Templimäe tohutu sillutatud plats, selle keskel paistis Kaljutoomkiriku sibulakujuline kuldne tornikiiver.

“Sest sa levid paremale ja vasakule,” pomises Har-Zion, “su järglased vallutavad rahvaid ja asustavad tühje linnu.”

Nii tihti oli ta seda hetke ette kujutanud: süngetel tagakiusamise aegadel oma sünnimaal Ukrainas, sõjaväehaiglas, kus põletushaavad tekitasid nii kohutavat valu, et talle tundus, nagu kistaks tal hing seest. Nad olid viimastel aastatel mujalgi maid hõivanud – Naatsareti läheduses, Hebroni ümbruses, Gaza rannikul –, aga see ei tähenda midagi, kui Jeruusalemm ise nende omaks ei saa. See, et Morija mägi2, Even Šetija3, kuhu Aabraham4 tuli oma ainsat poega Iisakut ohverdama; kus Jaakob5 nägi unes redelit, mis tõusis taevasse; kuhu Saalomon püstitas esimese püha templi... et kõigist kohtadest just see oli moslemite käes, see tegi talle füüsiliselt valu nagu lahtine haav.

Ja nüüd viimaks võtavad nad selle tagasi. Nõuavad tagasi, mis õigusega neile kuulub. Nõuavad tagasi Kuldse Yerushalayimi, Erets Iisrael Ha-Šlema6, juutide kodumaa pealinna. See oli ainus, mida nad soovisid: et neil võiks olla kodumaa. Aga araablased ja juudivihkajad ei võinud seda neile lubada. Kõnts. Nad kõik on kõnts. Prussakad. Gaasikambritesse oleks pidanud saatma hoopis nemad.

Ta pöördus aeglaselt, silmitsedes vaadet, torkas siis käe kotti ja võttis välja suure riiderulli, mille külge oli kinnitatud kaks nööri.

“Pane välja,” käskis ta, andes rulli oma kaaslasele.

Mees läks katuseserva juurde, põlvitas ja hakkas siduma nööriotsi terasvarbade külge, mis katusebetoonist välja turritasid. Har-Zion võttis taskust mobiiltelefoni ja toksis numbri sisse.

“Me oleme majas,” ütles ta, kui teisel pool toru võeti. “Las teised hakkavad tulema.”

Ta lõpetas kõne ja pistis telefoni taskusse tagasi. Tema kaaslane sai nööride sidumisega valmis ja laskis riiderullil üle katuseääre kukkuda. Riie rullus tasase sahinaga lahti ja sinivalge lipp, jämedate joontega Taaveti täht7 keskel, langes kosena üle kivimüüri.

“Jumal olgu kiidetud,” naeratas mees.

“Halleluuja,” vastas Har-Zion.

-------------------------------------------------------

1 ‘umra – palverännak Mekasse. Erinevalt tähtsamast hadzhi palverännakust võib selle võtta ette igal ajal läbi aasta.

2 Morija mägi – muistse Püha Templi asukoht Jeruusalemmas; seal oleks Aabraham piibli järgi peaaegu ohverdanud oma poja Iisaku.

3 Even Šetija – u “nurgakivi”, “aluskivi”. Paljas kaljuala Morija mäel, millele ehitati muistne Püha Tempel.

4 Aabraham – juudi patriarh, keda peetakse iisraeli rahva esiisaks.

5 Jaakob – juudi patriarh, Iisaku poeg ja Aabrahami pojapoeg

6Erets Iisrael Ha-Šlema – “terve Iisraelimaa”, s.t kogu maa, mille jumal piiblis Aabrahamile andis.

7Taaveti täht – kuueharuline täht, üks juudi rahva olulisemaid sümboleid. Heebrea keeles nimetatakse seda Magen Davidiks – Taaveti kilbiks.