Samas kaotas Ameerika välisteenistus selle piirkonna vastu huvi, pealegi tuli sotsialistliku maailmasüsteemi kokkuvarisemise tagajärjel uut tööd ja uusi muresid. Võib vast üldistades nentida, et riigiloome prognoosimatuse hind tuli ameeriklastele raskelt tagasi – 11. septembriga 2001. 

Kus asub Euroopa kaitseliin? Afganistanis, et hoida seal võimul “mõõdukaid” ja toetada riiki nüüd juba sadade miljonite dollarite või eurodega. Abi- ja toetuspakettide suurus ulatub nüüd juba miljarditesse. Kesk-Aasias on võimul autoritaarsed režiimid, mis on valmis muslimeid alla suruma veelgi jõulisemalt, kui see toimus kommunistliku NSV Liidu lõpukümnendil. Samas on nende riikide elanikkond üha enam sattunud lõuna poolt tulnud muslimi ideoloogialevitajate mõju alla. Venemaa sõda Tšetšeenias, kus sel olid lausa genotsiidi tunnused, radikaliseeris nii seda piirkonda kui ka laiemalt kogu islamimaailma.

Nii on tekkinud soodne pinnas kõikvõimalikele rünnakurühmadele ja enesetaputerroristidele. Esialgu suruvad Kesk-Aasia uued riigid radikaalset islamit maha ja kasseerivad selle eest läänest suurt toetust, millest ilmsesti üks osa jõuab hämaraid teid mööda Šveitsi või mõne teise riigi pangaarvetele.

Kui kaua kulub aega Afganistani ülesehitamiseks ja millal Eesti mehed sealt koju tagasi saavad, need küsimused jäävad siinkohal paraku vastamata.

LÕPP

Alates esmaspäevast alustame uut järjejuttu, milleks on Aleksandr Litvinenko ja Juri Felštinski raamatu “FSB laseb Venemaa õhku” teine väljaanne.

2001. aasta augustis avaldas ajaleht Novaja Gazeta selle raamatu mõne peatüki. Mõni aeg hiljem ilmus raamat USA-s ja Prantsusmaal vene, inglise, prantsuse ja saksa keeles. Raamatu järgi valmis ka dokumentaalfilm “Atentaat Venemaale”.

Venemaal on nii raamat kui ka film seniajani keelatud. Ettevõtlikud lugejad võisid muidugi raamatu elektroonilisel kujul internetist alla laadida, kuid trükituna on see Venemaal kättesaamatu. 2003. aastal otsustasid autorid Riias trükkida viis tuhat eksemplari ja need Moskvasse toimetada. Paraku pidas FSB 23. detsembril Volokolamski maantee 111. kilomeetril raamatuid vedanud auto kinni ja konfiskeeris kogu tiraaži. Sai selgeks teise trüki väljaandmise vajadus.

Raamatu teise trüki eessõna kirjutasid Juri Felsˇtinski ja Aleksandr Litvinenko 2004. aasta veebruaris. Teise trüki käsikiri jäigi avaldamata, sest ei suudetud leida kirjastajat. Siis jõudis kätte 2006. aasta 1. november, mil kõik muutus: Litvinenko mürgitati.