Ilmnesid alanud sõjategevuse koletud mastaabid. Sisevägede kõrval liikusid Groznõi poole kaks Põhja-Kaukaasias baseerunud armee koonddiviisi ning kaks dessantvägede koosseisu kuuluvat ründe-dessantbrigaadi. Peale nende sisenesid Tšetšeeniasse ka kolm Pihkva, Vitebski ja Tuula õhudessantvägedest formeeritud koondpolku, igaühes kuussada kuni kaheksasada võitlejat. Mozdoki piirkonnas maandusid Uljanovski ja Kostroma õhudessantvägede koondpolgud. Groznõi peale liiguti neljast strateegilisest küljest: esimene Inguššia poolt, kaks Mozdokist ja üks Dagestanist. Väed valmistusid Groznõid vallutama. FSK ja siseministeeriumi andmeil oli linna kaitseks koondunud üle kolmeteistkümne tuhande tšetšeeni võitleja.

Jeltsin liikus kuristiku poole. Vaadanud 17. detsembri julgeolekunõukogu istungil läbi plaani “Tšetšeenias seaduslikkuse, korra ja rahu taastamise meetmete elluviimine”, kohustas julgeolekunõukogu siseministeeriumi (Jerin), kaitseministeeriumi (Gratšov), FSK-d (Stepašin) ning piirivalvet (Nikolajev) rakendama kõiki nende käsutuses olevaid jõude tšetšeenide ebaseaduslike relvarühmituste desarmeerimiseks ja likvideerimiseks ning Tšetšeeni vabariigi administratiivpiiride sulgemiseks ja kaitseks. Koordinaatoriks määrati Gratšov. Selle otsusega lõppes Venemaa tee liberaalsuse ja demokraatia poole. Sisuliselt sooritas Boriss Jeltsin poliitilise enesetapu.

17. detsembril teatas välisministeerium oma avalduses, et alates 18. detsembri südaööst on Venemaa sise- ja kaitsejõud sunnitud alustama laiaulatuslikku operatsiooni, mille eesmärk on taastada rahu ja seaduslik kord Tšetšeenia territooriumil. Ebaseaduslikelt relvaformeeringutelt võetakse relvad ära ning vastuhaku korral need jõugud likvideeritakse. Veel öeldi teates, et elanikke kohustatakse viivitamatult lahkuma nii Groznõist kui ka asulatest, kus bandiite leidub. Välismaa kodanikel ning ajakirjanikel soovitatakse tungivalt Groznõist ja teistest sõjategevuse piirkondadest ära minna (hoolimata võimude korraldustest ei lahkunud Groznõis ükski välisajakirjanik ning hotellis Frantsuzski Dvor, kus nad valdavalt elasid, ei jätkunud vabu kohti).

Samal päeval teavitas Soskovets maailma, et Dudajev on kutsutud kohtuma Vene delegatsiooniga, mida juhivad asepeaminister Nikolai Jegorov ja FSK direktor Vladimir Stepašin. Juhul kui Dudajev kohtumisele ei ilmu, alustab armee ebaseaduslike relvaformeeringute likvideerimist. Peale selle sai Soskovetsi suust ka kuulda, et nädalase sõjategevuse kulud ulatusid siseministeeriumil kuuekümne miljardi ja kaitseministeeriumil kaheasaja miljardi rublani.

Neli tundi enne ultimaatumi tähtaega, see tähendab 17. detsembril kell kaheksa õhtul, tegi Dudajev viimase meeleheitliku sammu katastroofi ära hoida. Ta helistas Venemaa juhtkonnale ja teatas, et on valmis ilma eelnevate tingimusteta alustama vastavatasemelisi kõnelusi. Teisisõnu soovis Dudajev Jeltsiniga kohtuda ja omavahelises vestluses asjad sirgeks rääkida. Kuid keeldudes endiselt sellise kohtumise eest maksmast, ei saanud Dudajev oma üleskutsele mingit vastust.

18. detsembril kell üheksa hommikul alustasid Groznõid piiravad väed rünnakut linnale. Lennukid ja ründekopterid sooritasid “täppislööke” Dudajevi komandopunktile, Tereki sillale ning soomukitele. Vene väejuhatuse ajutise pressibüroo teatel kavatsesid föderaalväed pärast vastase soomusüksuste hävitamist alustada ebaseaduslike relvaformeeringute neutraliseerimist. Venemaa presidendi volinik Tšetšeenia vabariigis Oleg Soskovets sõnas ülbelt, et Dudajevil ei jää muud üle kui ennast vangi anda.

Samal päeval teatas Soskovets, kes oli vahepeal nimetatud Venemaa valitsuse operatiivstaabi täitevvõimu tegevuse koordinaatoriks, et Dudajev kavatseb korraldada terroriakte Kesk-Venemaa ja Uuralite tsiviil- ja militaarobjektide vastu. Samuti kavandatakse reisilennukite hõivamist. Milline hämmastav informeeritus!

22. detsembril teatas Vene Föderatsiooni valitsuse pressiteenistus, et tšetšeenid kavatsevad end ise õhku lasta, et seejärel ajada süü Vene sõjaväe kaela. Avalduses oli öeldud: “Täna kell kümme hommikul toimus esimese asepeaministri Oleg Soskovetsi eesistumisel töökoosolek, kus osalesid valitsuse ja julgeolekunõukogu liikmed ning presidendi administratsiooni esindajad. Arutluse all oli olukord Tšetšeenia vabariigis, presidendi ja valitsuse tegevus konstitutsioonilise korra taastamisel ning dudajevlastest puhastatud piirkondade elanikele majandusliku ning sotsiaalse abi osutamine. Osavõtjate ettekannetest selgub, et ööl vastu tänast jätkus bandiitlike formeeringute relvitustamise operatsioon. Anti mitu õhulööki sisside kindlustatud positsioonidele, kuid Groznõi linna ennast ei pommitatud. Kahjuks peame tõdema, et bandiidid proovivad kõikide vahenditega meie tegevust diskrediteerida, jättes maailmale mulje, et föderaalväed sõdivad, nagu kinnitas eile Dudajev, “kogu tšetšeeni rahva vastu”. Nimelt korraldasid bandiidid täna öösel kell 01.00 Groznõi linnas ühes administratiivhoones plahvatuse ning õhkisid elumaja.