“Enamus teoseid, mida olen illustreerinud, seostuvad muinasmaaga, sellepärast sai ka näitusele taoline pealkiri valitud,” räägib 75. sünnipäeva tähistav proua. “Mu diplomitöö oli üsna vastutusrikas - pidin illustreerima Tammsaare “Tõe ja õiguse” esimest osa. Tammsaare on jäänud mulle vaieldamatuks lemmikuks. Hiljem pakuti rohkem tööd lasteraamatutega.”

Väljal meenutab, et “Jussikese” raamat sündis juhuse tahtel. Nimelt tekkis noorel kunstnikul võimalus minna kaheks kuuks Moskva lähistele kunstnike laagrisse, kuid vajalik oli käsikirja olemasolu, mida illustreerida.

Ühtegi sellist Väljalil aga hetkel käepärast polnud ning nii tuligi tekst ise valmis kirjutada. Hiljem sündisid sinna juurde ka pildid Jussikesest ja seismest nädalapäevast. Silvi sõnul oli tal aastate jooksul sedavõrd palju teiste kirjanike raamatuid illustreerinud, et ise tekstide kirjutamiseks ei jäänud enam mahti.

Silvi Väljal on oma pika karjääri jooksul kujundanud sadakond teost, sealhulgas kooliõpikuid. Kunstniku sõnul kippusid nõukogudeaja õpikud olema tuimavõitu ning illustraatorid püüdsid anda parima neid värvikamaks muutes. Rahvusraamatukogu näitusel on eksponeeritud kunstniku originaalillustratsioone, eksliibriseid, vabagraafikat ja pastelle. Väljal on valinud näitusele illustratsioonid Heljo Männi, Silvia Rannamaa, Jüri Parijõe, Elar Kuusi ja Venda Sõelsepa teostele.