Filmi järel Rabele Estonia hukust rääkiva raamatu kinkinud Sirje Piht ütles, et tahab kinkida raamatu, kus on kirjas nii tema kui ka teiste läbielamised. “Lugege läbi ja siis tehke film,” ütles Piht.

Katastroofis hukkunud Urmas Alendri endine abikaasa Helje Kaskel tänas Rabet linateose eest. “Film ei tohi vastata küsimustele, vaid peab need tõstatama,” lausus ta. “Teie film paneb liikuma asjad, mida on praegu ainult sugulased uurinud.”

Tiitritega “Kõik sarnasused filmis on tahtlikud” alanud linateoses pakkus Rabbe oma versiooni Estonia uppumisest 1994. aasta septembris tormisel Läänemerel. Õnnetuses hukkus 852, pääses 137 inimest. Õnnetuse uurimise ametliku komisjoni aruande kohaselt uppus reisiparvlaev seetõttu, et torm rebis lahti vööriluugi ja vesi tungis autotekile.

90 miljoni kroonise eelarvega filmis mängib Reuterit Greta Scacchi ja Westermarki Jürgen Prochnow. Kuulsaim näitleja, kes “Balti tormis” kaasa teeb, on Donald Sutherland. Filmi režissöör on Reuben Leder.

Eesti näitlejatest lööb ainsana kaasa Rein Oja, kes kehastab Arvo Kallast. Viimase prototüübiks on Estonia kapten Avo Piht. Episoodilises rollis astus üles ka Saksamaal elav Helje Kaskel, kes töötas võttegrupi juures tõlgina. Osaliselt Eesti ainelisest teosest hoolimata kohtas eesti keelt filmis kokku kolmes fraasis, neist pikim oli venekeelse aktsendiga lause “Me olime ju sõbrad!” Enamasti rääkisid eestlased filmis kodukeelena vene keelt, väliseestlasest siseminister oli ameeriklaste tallaalune. Laevahuku raporti pressi-konverentsil oli komisjoni laual Eesti lipp valepidi. “Baltic Storm” on äratanud suurt huvi ka Läänemere regioonist kaugemal. Filmi video- ja teleõigused on müüdud ka USAsse.

Kui palju tõde filmis oli?

Ainar Ruussaar, laevahukku kajastanud ajakirjanik

Kõige rohkem tõde on selles, et Jutta Rabe tegi endast mängufilmi. Ülejäänu kõik on küsitav. See, et film on temast, on fakt. Ülejäänu on jama.

Sirje Piht, kapten Pihti lesk

Ma ei taha ekspert olla. Aga politseipoolne ja kriminaaluurimine on jäänud küll väga nõrgaks.

Ütlen ausalt, enne filmi ma kartsin. Kartsin ka seda, et eestlased ei tule seda filmi vaatama, sest teema on tõesti paljudele valus. Nüüd, pärast filmi, pean ütlema, et kartus oli asjata. Üleelamisi see mulle ei tekitanud ja kõik võivad seda vaadata kui lihtsalt põnevusfilmi.

Ma loodan isegi, et film aitab üles kergitada erapooletut huvi.

Kapten Uuno Laur,Estonia huku põhjuste uurimise komisjoni liige, presidendi eriesindaja

Tõsi oli selles filmis niipalju, et Estonia läks katki ja uppus. Tõesti, muud asjalikku ma ei märganud.