Haapsalu lossihoov mahutab parajasti selle koguse rokihuvilist retropublikut, kes on huvitatud kolm-neli aastakümmet tagasi maailmas möllamist alustanud muusikute oma silmaga ülevaatamisest. Hinnanguliselt umbes 5000–6000 inimest elas kaasa nii Robert Plantile kui ka Alice Cooperile ja nüüd Status Quole.

Status Quo esikitarristid ja vokalistid Francis Rossi (57) ja Rick Parfitt (57) rokkisid täiega, haarasid publiku esimeselt hüppelt kaasa ja tegid ta kontserdi kaasosaliseks. Tervet kontserti saatsid kogu viisiku sõbralik ja soe suhtlemine publikuga, lihtsad elurõõmsad laulud ning hingestatud hoogne kitarri- ja lavaakrobaatika kogenud teksades ja tossudes pillimeestelt, kelle elu täidab rokk juba aastakümneid.

Südamlik bye-bye

Quo muusika pole snoobidele kunagi istunud. Kriitikud on seda pidanud liiga lihtsakoeliseks: peamiselt vaid 4/4 taktis kolmeduurilood, bugi-vugimuusika. Briti laiale publikule on see aga sobinud. Quol on kogu Suurbritannia rokkmuusika ajaloos rohkem seal hitiks saanud lugusid kui ühelgi teisel rokkaril – 60.

Kuigi kontserdil jäi esitamata hittlugu “In the Army Now”, rullisid üle lossihoovi ja kogu augustiöise Haapsalu vanad ja kuulsad lood “Down Down” (1974), “Whatever You Want” (1979) ja “Rockin’ Allover the World” (1977). Esitati ka paar mõtlikumat kantribluusihõnguga lugu ning kõlas pikk jõuline trummisoolo.

Publiku dramaturgiliselt “käivitatud” lisapalade sektsioon kontserdil tõi öösse veel mõne nostalgiavõnke; esitati “Burning Bridges” (1988). Selleks ajaks oli aga ammu selge, et sildu Quo veel sugugi ei põleta. Pidu kestab ja publik rokib jätkuvalt kaasa.

Viimase rokipõimiku järel laulis nii lava kui ka lossihoov üksteisele: “Bye-bye-bye!” Paistis, et väsimatud rokimehed ei kiirustanud siiralt oma Eesti austajate eest lava taha kaduma – rahvaga jäeti hüvasti ebaharilikult kaua ja südamlikult.

Status Quo

40 aastat

•• Francis Rossi, Alan Lancasteri ja Rick Parfitti ühine muusikatee Status Quo nime all algas 1967. 1986 sündis uuenenud Quo. Uues koosseisus olid John “Rhino“ Edwards ja Andrew Bown. Sama Quo oli nüüd ka Haapsalus ühe erandiga: alates 2000 on trummariks Matthew Letley.

•• Juubelituuri algus oli Lõuna-Aafrika Vabariigis Johannesburgis eelmise aasta septembris, kokku on ligi 90 kontserti. Haapsallu saabuti Riiast.

Kommentaar

Andres Ammas

kontserdi külastaja

“Võrreldes varasemate siin käinud artistidega oli Status Quo keskpärane ning ei suutnud eriti üllatada. Seda särtsu ja hoogu oli kuidagi vähe, kohati tundus lausa tuim. Rahvast oli loomulikult palju, tundus, et tulnud olid peamiselt need, kellele Status Quo midagi tähendas. Haapsalu vana linnus on kontserdipaigana väga mõnus koht.”