“See võib tõeliselt ohtlik olla! Tänan teid tulemast, aga palun nüüd kõigil siit lahkuda,” kutsus Kiri Te Kanawa ligi 6000pealist kuulajaskonda paanikata koju minema.

Laupäeva õhtul astus Pärnu keskväljakul Endla teatri ette ehitatud laval rahva ette maailmakuulus sopran Dame Kiri Te Kanawa. Kella 10 paiku õhtul, kui Kanawal oli jäänud esitada veel lõpulugu “I believe”, hakkas lava ees paikneva toolide-grupi esiridadest suitsu immitsema. Selgus, et terve kahetunnise kontserdi aja väldanud paduvihmas oli süttinud üks helipuldi toitejuhe.

Turvamees kustutas põlengu

Suitsukolde lähedal istunud kuulajad kargasid püsti ja hakkasid turvamehi käeviibetega appi kutsuma.

Kaugemal olev publik arvas aga, et püsti tõusti Kanawale austuse avaldamiseks ja järgis eeskuju. Alles üle terve kontserdiplatsi lehviv suitsupilv ja kõrbelõhn andsid neilegi märku, et midagi on hoopis korrast ära.

“Kohe, kui sain teate, et põleb, jooksin autosse ja tõin tulekustuti. Andsin selle turvamees Meelisele, kes hirmsasti tossavat kaablit kustutama läks,” rääkis SL Õhtulehele kontserti turvanud ESS Lääne teenindusdirektor Raigo Roosimägi.

Kuigi terve kontserdiaja kallas pidevalt vihma ja maa oli lompe täis, polnud turvamees Meelise sõnul süttinud kaabel siiski vee all. Niiskus oli aga sellest hoolimata pääsenud hermeetiliselt kilesse pakitud kaablini ja tekitas lühise.

“Probleem oli selles, et kurikuulsad europistikud ei pidanud vastu. Need olid küll ette nähtud niiskuses kasutamiseks ja korralikult hermetiseeritud, kuid päris vee all neid tarvitada siiski ei õnnestu,” tunnistas Eesti Kontserdi direktor Aivar Mäe BNSile.

“Kui turvamees kaablit kustutama jõudis, polnud selle ümber enam mingit kilet. Ju see oli jõudnud ära põleda,” lausub Roosimägi.

Turvamees summutas leegid mõne hetkega ning seejärel asuti uurima, millest põleng puhkes. Selgus, et lühis oli tekkinud kaablite ühenduskohast veidi eemal, juhtmeis endis. Umbes 10 cm kaablit oli söestunud.

Põleng ei tekitanud rahvas õnneks paanikat. Pigem mindi kontserdi ootamatu lõpu peale lihtsalt elevile.

Kanawa laulis taevasse vikerkaared

Kiri Te Kanawa kontserdi ajal juhtus esinemispaigas teinegi ime. Soprani kaunis laul meelitas taevavõlvile kaks kohakuti vikerkaart. Läbimärg rahvahulk jälgis hardunult, kuidas Kanawa helisev hääl ja imeline loodusnähtus teineteist täiendasid.

“See oli nii vapustavalt ilus! Võrratu muusika, vihmapiisad, pilvede vahelt kumav õhtupäike ja kõige tipuks kaks vikerkaart,” õhkas 80aastane väliseestlasest vanaproua, kes üle pika aja oli taas kodumaad külastamas.

Ragne Jõerand