Talvepimeduse saabudes väheneb inimese stressitaluvus. Uuringud näitavad, et kaamosmasenduseks kutsutud arktilisel hüsteerial on oma biokeemilised tekkepõhjused. Kaamosväsimust saab vähendada valgusraviga. Nii ei tohiks talvel toad olla hämarad.

Kui te ärkate öösel ja süütate valguse, et vaadata kella, siis ärge imestage, et te pärast seda enam magama ei jää. Valgus on andnud teie kehale märku ning käivitub mehhanism, mis katkestab melatoniini-nimelise hormooni tootmise. "On aeg tõusta!" hüüab see signaal teie organismile.

Valgus juhib keha ja vaimu

Valgus ei pea tingimata paistma silma. Inimese sisemist kella saab suunata ka teisiti. Näiteks võib valgustada nahka põlveõnnalde piirkonnas. Kui seda teha sobival kellaajal ja sobiva kestvusega, siis õnnestub bioloogilist kella nii palju nihutada, et näiteks lennukiga üle Atlandi lendajatel ei teki ajavahest tingitud raskusi.

Melatoniini eritab imetajate aju käbinääre vaid siis, kui valitseb pimedus. Õhtul hakkab melatoniini tootmine pihta, selle tase organismis tõuseb, langedes uuesti hommikul. Kuna talvel on ööd pikemad kui suvel, toodetakse meie kehas talvel ka enam melatoniini. Loomadele annab melatoniini kõrge tase märku talve saabumisest ning peatab ühtlasi viljastumist võimaldavate ainete tootmise. Nõnda korraldab valguse ja pimeduse mäng, et imetajad saaksid oma järglased kõige soodsamal ajal, suve saabudes.

Kui võtta arvesse vaid eriti raskeid juhtumeid, on arstiteadlaste andmetel kaamosmasenduse esinemise sagedus neljal inimesel tuhandest. Arvestades ka leebemaid juhtumeid, esineb seda ühel inimesel sajast. Ent Taani ja Soome teadlaste kinnitusel esineb kaamosväsimust ehk siis pimeduse saabumisega seotud väsimust palju rohkem. Talvel on uni enam häiritud kui suvel, ja ka masendus või lihtsalt väsimus kergem tulema. Sellist olukorda täheldati tervelt kolmandikul naistest ja viiendikul meestest. See arv on enam-vähem sama nii Taanis kui ka Soomes.

Kaamosmasendust on ravitud ereda valgusega. Soome arstiteaduslikus ajakirjas Duodecim kirjutab Timo Partonen, et valgusravi käigus pannakse patsient, silmad lahti, ereda valguse kätte. On selgunud, et neli nädalat kestev valgusravi oli tõhusam, kui see toimus hommikuti, mitte õhtuti. Siiski hoiatavad arstid, et igale patsiendile tuleb leida sobilik süsteem. Kuid igatahes on selge, et ereda valguse ravi pole pelgalt lumm.

Valgus peletab väsimust

Valgusravi leevendab ka kaamosväsimust. Soomlaste uuringud on näidanud, et kui ühendada tervisesport valgusraviga, piisab nädalas vaid kahest–kolmest valgusseansist nelja kuni kaheksa nädala jooksul.

"Kodus ei tohi olla pime, ei peaks nii väga koonerdama," ütleb psühholoog Heili Laido. Tema sõnul aitavad talveväsimust peletada heledalt valgustatud ruumid. Ka televiisorit vaadates ei tohiks tuba olla pime. "Tuleb vältida üksluisust, käia aeg-ajalt kontserdil või väljas õhtust söömas," ütleb Laido. Endale peab koduski leidma tegevust, mitte niisama õhtud läbi konutama.

Kuid miks on naised kaamose vastu meestest tundlikumad, pole lõpuni teada. Arvatakse, et see on seotud järglaste eest hoolitsemisega. Järglaste sünnitamine ja kasvatamine läheb edukamalt neil liikidel, mille emaste agressiivsed impulsid on kärbitud. Naiste kaamostundlikkus on mälestus inimese sadadest tuhandetest savannis veedetud aastatest. Mehed kalduvad stressile reageerima väljapoole suunatud tegevusega, näiteks napsitamise või vägivallatsemisega. Naistele õpetab aga loodus ja ühiskond sissepoole suunatud käitumist, mida depressioon endast kujutabki.

"Arktilist hüsteeriat esineb eskimotel, peamiselt naistel," kirjutab psühhiaater Vaino Vahing ajakirjas Akadeemia. "Väsimus, depressioon läheb üle nõutuseks, lõhestatud märatsemishooks, meeletuks jooksuks. Järgneb lumes püherdamine, ülakeha riietest lahti rebimine, arusaamatud häälitsused. Kestvus mõni minut, harva tund või kaks. Lühiajaline teadvuse kaotus, totaalne mälulünk. Täielik tervistumine."

Eestis nii kaugele asi vahest ei lähe. "Tuba olgu valge, tegeldagu millegagi ja tuntagu sellest rõõmu ning ärgu lastagu endale sisse masendavat infot," annab Heili Laido lihtsa retsepti kaamosväsimuse peletamiseks. "Eestlased pidasid videvikutundi, mis oli aeg peresuhete soojustamiseks külmal ja pimedal ajal. See komme on kahjuks kadunud," ütleb Laido.