Koduaiad kubisevad puude all vedelevatest õuntest. Valmistan päeval korjatud korvitäiest mitmesuguseid hõrgutisi – kooke, desserte, kompotte, täidist ulukiprae sisse või ajan lihtsalt niidi õunaviiludest läbi ja kuivatan. Järgmiseks hommikuks on puude alla uus laar pudenenud ja ootab oma järge. Õuntest on räägitud mitmeid legende.

Tarté Tatin ehk tagurpidi õunakook

Selle maailma legendaarseima õunakoogi retsepti tegid kuulsaks õed Tatinid, kes seda Prantsusmaa keskpiirkonnas Loire’i äärses külas Lamotte-Beuvron’i nimelises söögikohas pakkusid.

Koogi võlu peitub karamelli-seerunud õuntes ja õhulises põhjas. Peene nimega õunakooki valmistakse nii pliidil kui ka ahjus. Mina kasutan selleks madalat ahjuvormi.

Vaja läheb:

•• 800 g söögiõunu, kooritud ja südamikud välja võetud

•• 300 g leht- või muretainast

•• 150 g võid, 150 g suhkrut

•• 50 g vahukoort

Valmistamine:

•• Lõika õunad sektoriteks, jäta üks õun poolikuks. Sulata pliidil madalas vormis suhkur. Kui suhkur hakkab pruunistuma, lisa või ning kuumuta, kuni tekib iirisetaoline mass. Aseta õunapoolik panni keskele, lõikepind üleval. Lao sektorid tihedalt selle ümber. Kuumuta, kuni või on imendunud ja õunad pruunid. Jahuta.

•• Rulli tainas kettaks ja laota õuntele. Suru servad nii, et õunad oleksid tihedalt kaetud. Küpseta 200kraadises ahjus 20–30 min  kuni pealispind on kuldpruun. Jahuta ja kummuta kogu unelm

tagurpidi koogialusele.

•• Tarté Tatini serveeritakse soojalt vahukoore või jäätisega.

Ahjuõunad

Mitte nii isuäratava välimusega õunad saavad ahjus uue näo.

Vaja läheb:

•• 8 keedetud õuna, millel on eelnevalt südamikud välja võetud.

•• 100 g jämedalt hakitud sarapuupähkleid, võid kasutada ka mandleid või kreeka pähkleid

•• 50 g seemneteta rosinaid

•• 100 g pruuni suhkrut

•• 100 g võid

•• sidrunimahla, kaneeli

Valmistamine:

•• Sega pähklid, rosinad ja suhkur ning suru see õunasüdamiku asemel tekkinud õõnsusesse.

•• Määri kõiki õunu mahutav ahjuvorm ohtralt võiga kokku. Pane õunad vormi, piserda sidrunimahlaga ja riputa peale suhkru- ning kaneelisegu. Määri pealt võiga ja pane umbes tunniks 200kraadisesse ahju. Küpsemise ajal kasta õunu pannile tekkinud vedelikuga Õunad on valmis, kui varras neist takistuseta läbi läheb.

Õunakompott

Suurepärane tagavaradessert, mida õunaajal varuda tasub. Võid kasutada ka paradiisiõunu, kuid sellisel puhul suurenda suhkrukogust.

Vaja läheb:

•• 8 söögiõuna, 350 g suhkrut, 6 dl vett, ühe sidruni mahla, vürtse

Valmistamiseks:

•• Koori õunad, eemalda südamikud, lõika sektoriteks ja piserda üle sidrunimahlaga. Pane suhkur ja meelepärane vürts potti. Kuumuta, kuni suhkur sulab ja lase seejärel keema tõusta. Lisa õunad ja hauta siirupis pehmeks. Vala õunad ja siirup purkidesse.