Kui nädal enne Londonisse sõitu proovin restoranidesse lauda broneerida, ei varja viisakas telefoninäitsik oma üllatust. Kohad broneeritakse ette kuid, mitte nädalaid. Ta kontrollib küll korraks üle... aga jah, nagu arvata oligi, on kõik täis. Lõuna ajad kaasa arvatud. Aga tohib ta mind kirja panna kahe kuu ja kolme nädala pärast, siis on kohti täpselt soovitud nädala-päeval? Tänan, seekord siiski ei!

Collins ja Gill saadeti pikalt

Ramsay kohta räägitakse, et ühel õhtul astusid tema restorani uksest sisse näitlejanna Joan Collins ning Sunday Times’i kõva sõnaga toidukriitik A.A. Gill.

Kui kuulsaid daame hakati reserveeringu puudumise tõttu tagasi saatma, nõudsid naised näha peakokka-omanikku. Ramsay kutsuti köögist välja ja ta vaatas paarile imestunult otsa. Viimased esitlesid ennast. Ramsay tutvustas ennastki, kuid peakokana, kelle kompetentsi kuulub toidu valmistamine, mitte broneeringutega tegelemine.

Kui Gill hiljem kadalipu läbis ja oli restoranis einestanud, kirjutas ta toitu ülistava arvustuse, kuid ei jätnud lisamata, et niisama hiilgav kui on Ramsay kokana, on ta näru isiksusena.

Otsustan proovida. Valin Clarigde, kus usun olevat suurema võimaluse. Astun sisse viis minutit enne avamist ja soovin kohe tagasihoidlikult süüa. Pool-avatud saaliukse vahelt on näha, et teenindava personali avamis-eelne koosolek on lõppemas. Mulle vastu tulnud tütarlapse väga ebalevast olekust on selgesti läbi näha tema amet restoranis – praktikant.

Õhtusöök kui meelelahutus

Järgmine olupilt. Praktikant läheb saali ja tuleb paari minuti pärast tagasi tõsise portjee saatel, kes juba eemalt mind tähelepanelikult silmitseb. Jõudnud minuni, naeratab mees kamraadlikult ning vabandab, et minu ekstravagantse sooviga tegelemine võtab mõne minuti aega. Täpselt lubatud aja pärast kuulen veelgi kamraadlikuma naeratuse saatel, et “kähkukad” ei ole neil restoranis mingil juhul kombeks. Et ta ei tea soovitada lähiümbruses ühtegi päris sama head restorani ning kui mina luban kahe tunniga hakkama saada, saab ta mulle siiski pakkuda lauda, mille asukoht ei ole selle restorani mitte kõige parem.

Laua asukohal pole häda midagi. Ukse juurest esimene, kust kõik mööda käivad. Alates laua kätte näitamisest koheldakse mind kui kuningliku perekonna liiget. Tõsi küll, täpselt sama-väärne kohtlemine saab osaks ka kirevpunastesse T-särkidesse riietatud nooremapoolsetele venelannadele, kes kädistavad oma lauas nagu viibiksid vaksali õllekas.

Kui kogu restorani miljöö on vägagi formaalne, siis külastajad on riides vabalt ja käituvad samuti vabalt. Restorani äärmist korrektsust ühendab klientide näilise lohakusega teenindajate sõbralik-asjalikkus. Õhtusöök restoranis on ENTERTAINMENT ja meelelahutaja ei tohi tunda kohmetust.

Menüüs on vasakul lehekül-jel eelroad ja paremal põhiroad, magustoite tutvustatakse hiljem. Suurematele huvilistele ja mittepüsikundedele on kuue-käiguline degustatsioonimenüü Prestige.

Veinikaart on piibli paksune raamat. Sommeljee soovitab seda toidukäikude vaheaegadel sirvida. Valmis veinivalikut degustatsioonimenüü juurde ei ole, aga igale käigule sobiva veini leidmine võtab üheskoos siiski aega vaid mõne minuti. Seda enam, et olenemata klaasi kaupa tellimisest pakutakse iga veini eelnevalt maitsta ja soovitatakse silmapilkselt uus, kui miski ei meeldi.

Gurmaanlikud kartulikrõpsud

Nagu gastronoomiarestoranides ikka, pakutakse sissejuhatuseks isutekitajat ehk komplimenti. Maitset, mis peab looma ettekujutuse järgnevast. Gordon Ramsays on selleks kartulikrõpsud kahe dipikastmega. Gurmaaniversioonis muidugi!

Järgneb hanemaksaterriin ning tomatisupp. Terriiniga on kerge alt minna, sest natruraalsele hanemaksale see enamasti vastu ei saa. Ramsay on aga kuumutanud terriini magusas veinis, tulemus on paljude erinevate nüanssidega mahlakas maitse.

Magususe pühib olematuks järgmise käiguna serveeritav hapukas-vürtsine tomatipüreesupp. Kammkarp lillkapsapüree padjal rahustab eelneva magus-hapu võitluse ilusasti maha.

Pearoaks saab valida kas pardirinna või sealiharulli. Sealiha tippkoka degustatsioonimenüüs pearoana? Peab proovima! Maitse on sametine, sommeljee soovitatud punane bordoo sinna juurde tundub tagasihoidlikult – hiilgav! Kummalised sõnakombinatsioonid ootamatutes seostes? Just niisugune ongi Ramsay menüü. Või nagu öeldakse spordikeeles – ta seab endale kõigepealt takistuse (eelarvamuse) väga tagasihoidliku nimetuse või lihtsana (labasena) tunduva tooraine valikuga ning ületab selle siis suure varuga.

Esimese magusana pakutav pirni-kaneelisupp on mahedus ise, järgnevat creme brulee’d sobib kõige paremini iseloomustama inglise toidukriitikute seas levinud ülima tunnustuse väljend: to die for.

Nüüd võiks tõepoolest rahus surra. Et vikatimees ei saabu, tuleb hoopis arve üle elada. Terava elamuse mahendamiseks pakutakse omavalmistatud trühvleid, mida väikese karbikesega kodustele kaasa pannakse. Et oleks lihtsam seletada, kuhu raha kadus.

Tee köögitaevasse

•• Enne Gordon Ramsay gastronoomia tipuga tutvumist pole paha alustada aste madalamalt. Hea on ette arvestada, mida niisugune lõbu maksab.

•• Eestimaise gastronoomia tippu esindab restoran Stenhus Schlöss-le hotellis. Proovida tasub peakokk Tõnis Siiguri üllatusmenüüd Carte Blanche. Hind 1200 kr.

•• Riiga sattunul tasub õhtustada restoranis Vincents /www.resto-rans.lv/. Pearoa hind õhtul on 230-600 kr, eraldi tuleb tellida garneeringud hinnavahemikus 35-70 kr.

•• Helsingi parimaid maitseid saab tunda sel aastal avatud kultusrestoranis Mecca. /www.mecca.fi/. Tõsise elamuse saab, kui broneerida Chefs Table sinna juurde kuuluva menüüga. Menüü hind koos jookidega on 1600 kr.

•• Meccast ümber nurga asub veelgi parema (hinnatuim, Soome ainus kahe Michelini tähega restoran) köögiga Chez Domi-nique. /www.chezdominique.fi/. Neljakäiguline menüü maksab 1250, üheksakäiguline 2000 kr.

•• Stockholmis on elamust otsivate toidusõprade sihiks restoran Bon Lloc /www.bonlloc.se/. Restoran pakub vähemalt nelja menüüd hinnavahemikus 1000-1900 kr.

•• Londonis asuvas Claridge hotelli Gordon Ramsay’s restoranis maksab kolmekäiguline õhtusöök 1400 ja kuuekäiguline 1700 kr, Royal Hospital Road’il on degustatsioonimenüü hind 2100 kr.

Need on ainult söögi hinnad. Raudreegel ütleb, et joogid ja teenindus läheb nendes restoranides maksma teist sama palju lisaks.

Kes on Gordon Ramsay?

Toidukriitikute lemmiklaps

Londoni tippsöögikoha omanik

•• Gordon Ramsay on kokanduse imemees ja toidukriitikute lemmiklaps Londonist. Mitte ühelgi teisel kokal ei ole ette näidata ühekorraga 3 Michelini tähte ja 29 Zagati punkti, rääkimata vähemtähtsate arvustajate ülihinnangutest.

•• Äsja 38aastaseks saanud mees alustas eduka jalgpallurina ja tõmbas juba 15aastaselt selga profisärgi. 19aastaselt vigastas ta oma põlve ja jalgpalluri karjäär lõppes. Meeleheites valis ta senisest kõige kaugema elukutse – koka oma.

•• Kokanduses pääses ta tippu praktiliselt kohe. Esimesed töökohad olid Marco Pierre White juures Londonis ja Guy Savoy juures Pariisis. 1993. aastal pääses Ramsay esimest korda peakoka ametisse restorani Aubergine, millele kolm aastat hiljem omistati kaks Michelini tähte.

•• 1998 avas ta esimese oma restorani, mis juba järgmisel aastal sai kolm Michelini tähte ning hoiab

siiani Londoni parima söögikoha mainet.

•• Ramsay on tuntud oma karmi suuvärgi poolest. Kohe algul sai Inglismaa vaadatuimaks kokasaateks tema Ramsay’s Kitchen Nightmares, kus äpardunud restoranipidajad said Ramsayle saata kirjeldusi oma nutusest seisust. Valiti välja kõige kehvemad, kuhu Ramsay live showga kohale läks ja restorani otse TV-ekraanil uude usku pani.

•• Ramsay on kokku avaldanud 6 kokaraamatut. Viimane neist, Kitchen Heaven, ilmus käesoleval aastal.

•• Gordon Ramsay restoranide kohta saab infot

www.gordonramsay.com.