Roosa ja lilla. Toon toonis. Nagu päris. Nagu moeetendusel. Aga ei ole. Hoopis haiglas. Arstid, õed ja kogu sisustus. “Intensiivraviosakond on siin ja praegu aja nõudest tulenevalt,” ütleb Lääne-Tallinna keskhaigla anestesioloogia- ja intensiivravikeskuse juht dr Jaak Talving. Ning täpsustab, et haigla lähiminevik on olnud üsna keeruline. “Mina olen kogu aeg arvanud, et kallid raviteenused peaksid ikka ühes kohas asuma. Sestap oligi põhjus, miks intensiivravi siia koondatud sai – et ravi oleks potentsiaalsetele abivajajatele võimalikult lähedal.”

Asi läks, nagu dr Talving unistas. Paldiski mnt maja nimetatud tiib renoveeriti ja intensiivraviosakond sai omale uue kodu. Arhitekt ja sisekujundaja on Mari Iiris Saarepera.

“Kolisime sisse 6. juulil 2007. Aga arvan, et asi on tõeliselt valmis siis, kui oleme üle elanud ka selle kevade, suve, sügise ja talve... Vaatame, kuidas kujuneb haigete kooslus ja kuidas me oma tööga hakkama saame.”

Arstid on ka inimesed

Dr Talving on heas mõttes fatalist ja kinnitab: “Meie haigete valikuga ei tegele. Ses mõttes, et intensiivraviosakonda ei tulda omal jalal, vaid siia tuuakse. “Meil on lõikusjärgsed haiged, aga ka tunduvalt intensiivsemalt ravi vajavad patsiendid, kellel on nüüd ja kohe praegu vaja kiiret terviseabi. Ütleme nii, et koos on raha, tähelepanu – kõik see, mida eluks vaja. Elik teisisõnu – kui töömaht ületab seda, mis üldosakond suudab pakkuda, siis on meie kord.”

Dr Talving tahab rõhutada: “Ka meie, arstid, oleme inimesed. On meilgi häid päevi ja on ka halvemaid. Üritame anda parimat, aga saatus kirjutab meile ka väga palju ette. Kuigi oleme optimistid – anestesioloogia areneb tänapäeval meeletute hüpetega. Teadmised füsioloogilistest protsessidest on seoses teaduse edusammudega astunud väga pika sammu edasi. See tähendab, et ka haigustest teame rohkem ja oskame niiviisi paremini oma patsiente teenindada ja ravida.”

Kaks raviüksust

••  Anestesioloogia- ja intensiivravikeskuse moodustavad anestesioloogia- ja intensiivraviosakond kahe raviüksusega – Paldiski mnt 68 (Meremeeste haigla) ja Sõle 16 (Pelgulinna haigla). Eraldi on naistekliiniku anestesioloogiaosakond (Sõle 23) ning kogu LTKH aktiivraviosakondi teenindav plaaniliste haigete vastuvõtt koos erakorralise meditsiini osakonnaga (Paldiski mnt 68).

Keskuses on 9 operatsioonisaali ja 8 intensiivravi voodikohta.

Need jagunevad:

•• Meremeeste haigla operatsiooniblokis on 4 operatsioonisaali ja 5 intensiivravi voodit;

•• Pelgulinna haigla operatsiooniblokis 2 operatsioonisaali ja 3 intensiivravi voodit;

•• Pelgulinna sünnitusmaja operatsiooniplokis 3 operatsioonisaali.