Ütlesite, et fotonäitus kohvikus "Teatri puhvet" oli algtõuge "Sõru Jazzile". Kuidas jõuti näitusest festivalini?

Tegelikult sedasi, et fotograafia on mul hobi põhitöö, teatritegemise kõrvalt. "Teatri puhveti" omanik helistas mulle, et mul on uus kohvik ja nimi on "Teatri puhvet". Rohkem seost küll teatriga ei ole, aga aita mõelda. Siis me mõtlesime, et oleks tore seal korraldada kõigepealt fotonäitusi, et millega näitlejad vabal ajal tegelevad. Esialgu on seal fotonäitused, aga saavad olema ka maalinäitused.

Ma olen oma loodusfotodele ka taustaks džässmuusikat pannud, džässmuusika on mu enda lemmik ka – teine hobi, lihtsalt meeldib teda kuulata. Ja sealt järgmise sammuna mõtlesime, et võiks ka teha live-õhtuid. Jällegi mõte, mis on väga kaua aega juba, kuna džässmuusika siuke armastus on, siis mõtlesin juba ammu, et võiks selline salong olla. Kuskil.

Džäss-salongi hakkasime toimetama talvel üle esmaspäeva ja kui tuli suvevaheaeg rääkisin muusikutega, et teeks suvel ka midagi. Ja kuna muusikud olid lahkesti nõus ja džäss-salong on ka positiivne nii nendele kui meile, tegijatele, siis sealt arenes edasi, et teeme suvel "Sõru jazzi".

Esinevad eelkõige need, kes on meil salongis juba külas käinud, ja need, kes on tulevikus tulemas. Ja veel esinejaid. Kõik asjad ei ole valmis plaanid olnud, vaid need on samm-sammult, üks asi teisest välja kujunenud. Nüüd oleme päris lõpusirgel, juba reede-laupäev toimubki see asi.

Kust selline huvi fotograafia vastu? On teil ju ka varem fotonäituseid olnud.

Mul on elulaad selline matkasell ja hulkuja. Fotograafia on sealt kasvanud välja, et olen tahtnud reisidelt meeleolusid kaasa tuua ja kui kõvasti pildistada, siis leiad, et mõni ongi päris täpne meeleolu, mille kaasa oled saanud.

Selles salongis polegi esmane, et ma oma näitust seal teen, vaid mulle meeldibki olla toimetaja ja kuraator. Panna teistest kokku asju ja küllap ma teen ka oma näituse seal mõnikord. Praegu on olnud rühmanäitused. Näitlejate, kes armastavad pildistada.

Miks festival toimub just Sõrus?

Sõrus võib-olla sellepärast, et "Teatri puhveti" omanik on hiidlane, Hiiumaa mees, ja tal on seal kogemust olnud ka rokiürituste korraldamisega. Nii et kui ma selle idee välja käisin, et võiks suvel midagi teha, siis tema arvas, et see võikski olla Hiiumaal. Koht, kus on proovitud ja võrgukuur, kus oleme kindlasti katuse all. Aga ma loodan, et festivalist saab traditsioon ja et see jääb liikuvaks festivaliks. Et oleks elitaarse džässmuusika viimine Eesti erinevatesse maakondadesse või piirkondadesse. Aga katsume esimesega hakkama saada. Igal juhul esinejate nimekiri on austust äratav.

Proovin sinna ka teatraalseid momente juurde tuua, aga ma arvan, et hiljem püüan seda kuidagi teatriga siduda. Meil on teatriski tihti tükke, mille kohta võiksime öelda tekstidžäss. Ma katsuksin teksti ja džässi omavahel kuidagi siduda, ka seekord me proovime seal ühte-teist teha, mitte lihtsalt ainult muusikat. Aga seda näeb juba kohapeal.

Kas saite festivalile kõik esinejad, keda soovisite?

No, neid oli rohkem kui ma suutsin ära paigutada. Aga ma arvan, et kõik on väga positiivselt läinud. Meil on Eestimaal ka väga palju inimesi ja firmasid, kes toetavad selliseid üritusi, ja tänu nendele saab niisuguseid asju teha. Ma olen kõigile väga tänulik, kes on mind aidanud, ja ka kultuurkapitalile, kes siiski aktsepteerib meie tegemist ja kes meid toetab.

Kas külastajatel on sellelt festivalilt midagi väga üllatuslikku oodata?

Nad loevad plakati pealt, kes seal esinevad. Ja see, kui me seal natuke proovime midagi teha, siis eks väikseid üllatusi ikka on. Aga üllatus on see kõik mulle! Ses suhtes, et ma teen seda kõike esimest korda. Jumal teab, mis üllatusi..

Teil on päris mitmekesised ettevõtmised olnud – näitlejatöö kõrvalt fotograafia, raamatugi olete kirjutanud ja nüüd festival. Kas plaanite ka ise näiteks muusikat tegema hakata, festivalil üles astuda?

Ei, ma muusikat ei tee. Ma ikka jään oma sõna juurde. Või noh, proovin sõna ja muusika kokku panna. Me oleme seda natuke juba proovinud, aga jäägu see üllatusmomendiks. Ma igal juhul tulen muusikutega koos lavale.

Mis teil pärast festivali suvel veel plaanis on?

Kui see lõppeb, siis mul hakkab kohe põhitöö. Me hakkame Palmse mõisas mängima "Täiskuu 2". "Täiskuu" on meil läinud kaks suve ja kuna publiku huvi on suur ning see on triloogia, siis Roman Baskin tellis tõlkeid juurde, nii et meil tuleb sellele nagu jätk. See on see teatritöö.. ja ma olen ikkagi Draamateatri hingekirjas, siis on oma teatri tööd ja sügisest käin ma veel külalisena Pärnus, teen ühe töö. Tead, näitlejal on üldse väga kosutav aeg-ajalt käia, teha külalisena tükke.

Kas puhkamiseks ei jää aega?

No, seda džässi organiseerides olengi praegu paar kuud puhanud. Teatris ei ole proove olnud. Ei, ma oskan puhata küll, mul seda hirmu ei ole. Käin talvel suusatamas ja ilusatel kalaaegadel kala püüdmas. Ma mõnikord isegi norin enda kallal, et võib-olla oskan liiga hästi puhata. Aga ma püüan neid asju enda sees tasakaalus hoida ja mul on rõõm, et tegelen nende asjadega, mis mulle tõeliselt meeldivad ja hingele kosutust pakuvad.

Kas jõuate mõnda kontserti suvel kuulata või käib te puhkamine teistmoodi?

Jaa, eks ma käin kontserditel ikka ja ma olen praegu väga häid etendusi järjest vaatamas käinud. Ma olen saanud väga positiivseid elamusi juba sel suvel. Olen ka häid džässikontserte kuulnud.

Nõnda plaanite suvel ka jätkata?

Jah, noh..

Samas vaimus?

Just-just.




"Sõru Jazz 2008" toimub reedel ja laupäeval Hiiumaal Sõru sadamas. Festival kasvas välja Guido Kanguri kokkupandud dzässiteemalisest fotonäitusest, mis on üleval "Teatri puhvetis" Tallinnas, Teatri väljak 3.

Festivali kava:

20. juuni

19.00 Mingo Rajandi trio

21.00 Tiit Kalluste/ Villu Veski/ Taavi Remmel

23.00 Uku Suviste/ Marjamaa brothers

21. juuni

17.00 Raivo Tafenau/ Ain Agan

18.30 Marju Marynel Kuut

20.00 Weekend Guitar Trio

21.30 Raivo Tafenau kvartett

23.00 Liisi Koiksoni kapell