Surfarite jalasoojendused

Uus-Meremaa ja Austraalia päritolu ugg’id on originaalis tehtud lambanahast – pügatud osa väljaspool ja kohev kraasitud vill seespool. Oma varbaid olevat sellistes saabastes soojana hoidnud Teise maailmasõja lendurid. 1960. aastatel said need aga üldkasutatavaks surfarite seas nii Austraalias kui ka Ameerikas, sest veest tulles sai külmad jalad ilma sokke jalga ajamata sooja ja niiskust ärahoidvasse lambavilla suruda. 1990-ndatel tõid aga ugg’id moodi näitleja Kate Hudson, sarjast „Seks ja linn” tuntud Sarah Jessica Parker ja Pamela Anderson. 2000. aasta algul kuulutas ülemaailmne Loomade Vabastusliikumine ugg-saabastele boikoti, kutsudes üles tootma saapaid loomanahale alternatiive pakkuvatest materjalidest.

Eesti poodides ongi enamasti saadaval kunstnahast, villast siseviimistluse ja sünteetilise sisetallaga ugg’id, mida leidub mitmes värvitoonis, eri säärepikkusega ning nööritatult ja ilma paelteta. Mõned poed müüvad ka ehtsast lambanahast saapaid (Trendexpress) ja ABC King üllatab värviliste ugg’idega, mille sääreosa ulatub julgelt üle põlve! Meeste ugg’id on eristatavad paksema ja sakilisema kummitalla poolest ning enamasti disainitakse need ka veidi lühema sääreosaga. Universaalse disainiga saapamood sobib kõige paremini ehk lastele, sest sooja vooderdusega saapaid saab kiiresti jalga ja jalast ära võtta ning need lasevad varvastel vabalt liikuda (Terranova, Lastemaailm).

Soomes ja Rootsis algas ugg’i-vaimustus juba eelmisel sügishooajal ja töntsakaid, ent mugavaid madalaid saapaid kanti koos narmastega indiaanijaki ja minimalistliku disainiga Longchamp-käekotiga. Soomes on see dresscode nii levinud, et soomlannade sõnul Tallinnas, kus trend alles ilmet võtab, silm lausa puhkab. Siin näeb nahkset narmadetaili pigem kottidel kui rõivastel ning Longchamp-käekotte meil lihtsalt ei müüda.

Kontsaga ketsid

Suundudes hetkemoe juurest igapäevasemate jalavarjude juur­de jäävad kodumaise kingavaliku seas nii naiste kui ka meeste poolel enim silma igasugused nööride ja lukkudega saapad-kingad. Naistele pakutakse ketsisarnast disaini, mida on aga ilmastiku järgi kohendatud. Kum­mitald on tõstetud kontsale ja ketsi sisekülgi on vooderdatud pehme kunstkarvaga. Tulemuseks on igati huvitav ning ilus linnajalats. Praktilisema meelega jalatsisoetaja valiks aga kindlasti pika säärega vormi hoidva ma­dala kontsaga ratsasaapa, mis so­bib nii lühikese jaki kui ka mantliga, nii seeliku kui ka pükstega. Meeste saapavalik on märksa ahtam, ent see-eest konkreetsem ja eksklusiivsem – kasutatud on täisnahka, meisterlikku teostust ja muutlikule ilmale vastupidavaid materjale. Saapad on küljel lühikese luku või siis pealt kahest-kolmest augureast nööritavad. Toonivalik on koltuva sügise meeleoludes, sisaldades määrdunud lillat, samblarohelist, kaamelitooni ning pruune mahagonist eebenini. Ka lasteosakondades leidub ugg’idele konkurente, näiteks karvavoodriga pikasäärelised nahksaapad, mis oma teostuselt ja materjalidelt on võrdväärsed täiskasvanute jalatsidisainiga (Lastemaailm). Jalatsiriiulite vahel on isegi kuulda vanemate suunavaid soovitusi lastele, kes hoiavad ühes käes roosat poroloonist säärega saabast ja teises käes vettpidavamast materjalist kõrgesäärelist saabast, et „...sa võiks ikka valida praktilisema jalatsi, mis kohe jalas ära ei lagune”. Sellise suhtumisega annaks väikseks jäänud saapaid kindlasti ka õdedele-vendadele-sõpradele-sugulastele pärandada.

Jalatsi ja koti kooskõla

Jalatsil ja kotil on üsna harmooniline, ent vabameelne suhe. Kui nad on liialt teineteisega sarnased, jääb põnevusest puudu või vastupidi, ühist vaimsust on ülearugi. Päris isemoodi aga ka ei sobi – kinga ja koti karakter võiks olla ühesugune. See tähendab, et kui valida lühikese säärega kaamelikarva saabas, mille pahkluu ümber kitsenev vorm vihjab püksisäärte asukohale saapasääres (Gant), siis kott võiks samuti toetada saapa dikteeritud vabamat ja igapäevasemat stiili näiteks samasuguse toonitunnetuse, vormi või materjaliga. Kõrge kontsaga punast värvi poolsaabas koos dekoratiivlukkudega (Halens) on oma karakterilt niivõrd tugev, et suudaks põhimõtteliselt ka täiesti neutraaltoonis kotiga hästi läbi saada, sest ühe malbus toetab teise tulisust. Selle koosluse puhul mängivad terviku loomisel olulist osa kindlasti ka rõivad. Kui selle särtsaka kingapaari kõrval seisaks aga samasuguse karakteriga  kott, näiteks musta-valgeruudulise mustrikombinatsiooniga, muutuks ülejäänud rõivastus ebaoluliseks, sest kogu väljanägemise muudab säravaks nende kahe kooskõla.