Tüürin Stockmannist ostetud toidukotiga läbi sajuse vanalinna Raekoja platsil asuva piprarestorani suunas. Karl Friedrichi peakokk Priit Toomits sai just teada, et tulen teda taas kord tundmatu toidukotiga kiusama. Koti sisu nähes jääb Priit ainiti kumõssipakki jõllitama. “Jumal küll! Kust sa sellise joogi leidsid?” uurib peakokk ja lisab kahtlevalt, et täna jääme vist küll jänni. Kumõssi koostisosana kasutades on oht, et kogu kraam läheb lihtsalt tükki. Maitseme kumõssipaki sisu ja nendime, et tegu on ikka päris jubeda joogiga. See algselt Kesk-Aasias levinud  kergelt alkohoolne hobusepiimajook ei tundu millegagi sobivat. “Mongoolias joovad tšurkad end kumõssist lausa purju,” teab Toomits rääkida.

Ostukorvis on:

•• Kaks karpi Tagliatelle munanuudleid. Hind: 25.00

•• Purk purustatud tuunikala tomatikastmes. Hind: 12.00

•• Porrulauk. Hind: 14.00

•• Purk marineeritud küüslauku ja tšillipipart. Hind: 24.50

•• Pakk kumõssi. Hind: 5.90

•• Pakk Santa Maria Vahemere ürdisegu. Hind: 12.50

Veerand tunniga valmis pastaroog


•• Esmalt valame munanuudlite karbisisud keevasse vette, kuhu on lisatud õli ja soola. Keedame ja jätame nõrguma. Seejärel fileerib peakokk porrulaugu, lõikab peened ribad ja praeb õlis. “Tegelikult oleks sibulast saanud intensiivsema maitse, aga olgu pealegi,” lisab ta seejuures. Siis valab pannile törtsu valget veini ja kuumutab selles hetke porrulauku. Nõrgunud munanuudlitele segab ta hulka pool pakki kumõssi, marineeritud tšillipipra, küüslaugud, purustatud tuunikala ja maitsestab Santa Maria Vahemere ürdiseguga. Pastarooga kroonivad õlis ja veinis valminud porrulauguribad. Pean ausalt tunnistama, et meisterkokk suutis valmistada punase veini juurde hõrgu eine. Aga selleks meister ollaksegi!