Viimasel ajal on ajakirjanduses küllalt sageli juttu olnud taimekaitsevahendite (pestitsiidide) jääkidest import puu- ja köögiviljas. Kas asi on tõesti nii hirmus?

Taimekaitsevahendid ehk pestitsiidid on ühte või mitut toimeainet sisaldavad tooted, mis on ette nähtud taimede ja taimsete saaduste kaitsmiseks kõikide taimekahjustajate eest ning ebasoovitavate taimede, taimeosade või -kahjustajate hävitamiseks. Levinum on nende liigitamine tõrjeobjekti järgi: herbitsiidid (umbroht), fungitsiidid (seenhaigused), insektitsiidid (putukad), akaritsiidid (lestad), afitsiidid (täid), limatsiidid (nälkjad ja teod).

Pidev järelvalve

Taimekaitsevahendite kasutamine on kõigis EL-i liikmesriikides reguleeritud õigusaktidega, mis tagavad nende ohutuse inimeste ja loomade tervisele ning keskkonnale. Teaduslikel alustel on kehtestatud taimekaitsevahendite jääkide piirnormid puu-, köögi- ja teraviljadele, kus on arvestatud nii tervisekaitsenorme kui inimeste toitumisharjumusi.

Eestis tarbitavate toiduainete kvaliteet on pideva järelvalve all ja seda teostavad koostööna:

•• Põllumajandusuuringute Keskus;

•• veterinaar- ja toiduamet;

•• taimetoodanguinspektsioon;

•• tervisekaitseinspektsioon;

•• tarbijakaitseamet.

1998. aastast toimib Eestis taimekaitsevahendite jääkide analüüside alane seire. Seire käigus analüüsitakse aastas keskmiselt 350 kuni 400 puu- ja köögiviljaproovi. Seirete eesmärk on tagada, et lubatud piirnorme ei oleks ületatud ja et keelatud ained ei esineks toiduainetes. Piirnormi ületanud taimekaitsevahendite jääkidest teavitatakse rahvusvahelise häire-süsteemi kaudu kõiki teisi liikmesriike.

Analüüsid pesemata viljadest

Kõikides teemat puudutavates artiklites toodud numbrid taimekaitsevahendite jääkidest ei ole valed, kuid kajastamata on jäetud üpris oluline fakt – EL-i ühtsete standardite järgi võetakse tsitruseliste ja ka banaanide proovid pesemata ja koorimata viljadest. Inimesed aga ei söö ju apelsine-mandariine-banaane koos koorega. Pealegi on taimekaitsevahendid suuremalt jaolt veeslahustuvad ja sooja vee ja harjaga maha pestavad.

Probleemsed viljad on suure kattepinnaga ja mitte kooritavad viljad nagu viinamarjad ja maasikad. Neid vilju ei saa ka harjaga nühkides pesta, kuid korralikult pestud viinamarjad ja maasikad on menüü rikastamisel siiski alati omal kohal ja neid ei maksa mõõdukal tarbimisel karta.

Miks on puu- ja köögiviljad kasulikud?

•• Puu- ja köögiviljad vähendavad riski haigestuda südamehaigustesse;

•• vähendavad riski haigestuda vähkkasvajatesse;

•• on väga kasulikud luudele, hammastele ja igemetele;

•• soodustavad toidu seedimist ja tasakaalustavad toitu;

•• vajalikud naha ja silmade tervishoiuks;

•• aitavad hoida mälu toonuses;

•• foolhapet sisaldavad tumerohelised lehtköögiviljad on vajalikud fertiilses eas naistele.

Niisiis on puu- ja köögiviljade kasulikkus inimesele määramatult suurem kui oletatav ja kaduvväike kahju võimalikest taimekaitsejääkidest.

Ilmselt puuduvad maailmas veel ka teaduslikult põhjendatud uurimused, kus oleks tõestatud seos taimekaitsevahendite kasutamise ja haiguste vahel.

Seega – palju rohkem halba saab inimene endale teha tai-mekaitsevahendite jääkide (sealjuures vaid 2% võetud proovidest ületas piirnormi) hirmus importpuuvilju mitte süües kui nende söömisega nn riskides.