Katariina Laugu teatrisse tulemine oli rohkem unistuse kui tegelikkuse moodi. Tema esimeseks rolliks kutselises teatris sai ei keegi muu kui Shakespeare’i Julia. Ja selle mängis Katariina Lauk juba “lavaka” II kursusel. Veelgi enam. Tema esimesel rollil oli määratud sündida Elmo Nüganeni kuulsaks saanud lavastuses, mida teatripublik kunagi ei unusta.

Ka hiljem on Katariina Laugu osatäitmised olnud meeldesööbivad. Meenutagem kas või rolle Linnateatri lavastustes “Arkaadia”, “Kolm musketäri”, “Rocco ja tema vennad” ning “Inishmaani igerik”. Või viimase aja töödest Erna Villmerit Estonia draamalavastuses “Teatriromanss”. Sulev Keeduse mängufilm “Somnambuul” tõendas, et ka kinolinal on Katariina Lauk võimas, veenev ja vägev.

Näitlejanna tähendus

“Kui paljud meie naisnäitlejad laval midagi tõesti TÄHENDAVAD?” küsis kord üks meesnäitleja Katariina Laugust kõneldes. Tsiteerin teda siin, sest täpsemini polegi võimalik öelda – Katariina on näitleja, kelle iga lavale ilmumine on tähenduslik, jõuline.

Väidetavalt olevat Katariinal keeruline iseloom. Ei tea, pole tunda saanud. Kuid suure andega pole vist kunagi käinud kaasas karakteri lihtsus. Üsna sageli on just vägi ja tugevus need omadused, mis aitavad toorest andest küpsetada midagi tõeliselt ainukordset. Sünnipäevaks tahaks Katariinale soovida hästi palju keerulisi rolle ja jõulisi lavastajaid, kes julgeksid Katariina Laugu nimelise väljakutse vastu võtta.

Gerda Kordemets, teatrikriitik



Üks võimsamaid

Katariina on Eesti üks võimsamaid naisnäitlejannasid. Primadonna – selle sõna kõige paremas tähenduses. See skaala, mida Katariina mängida võiks, on väga lai – ta ei ole tüübinäitleja ja temaga sarnaseid näitlejannasid ei ole. Ta on võimeline täitma suure lava ning tema mänguväljadeks on nii teatrilava kui ka film.

Jah, temaga ei pruugigi nii lihtsalt kontakti saada, kuid kui see õnnestub, tasub see end vägagi ära. Määrav on lõppkokkuvõttes ikkagi see, mida me näiteks filmilinal näeme, mitte see, milliste sammude kaudu on ta ühes või teises filmis just selline.

Ma usun, et ta on lugenud ka reklaame, kuid erinevalt paljudest teistest näitlejatest ei ole talle kinnistunud glamuurset staarikonteksti. Tegelikult on mul väga kahju, et Katariina ei ole mõne Eesti tippteatri püsitrupis. Mõnele inimesele kohe sobib vabakutselise staatus, kuid Katariina on kahjuks sellisest aktiivsest teatrielust kõrvale jäänud ning ta võiks mängida sootuks väljakutsuvamaid rolle. See tuleks kasuks.

Arvan, et Katariina oli juba esimesel kursusel Katariina – tema isiksus oli üsnagi välja kujunenud. Selline läbimõeldud ja selge sihiga kooliaeg. Ja muidugi tahaksin temaga töid teha. Olen teda isegi kutsunud mõnesse rolli, kuid takistuseks on saanud aeg, mis meie plaanid lahku ajab.

Ain Mäeots, lavastaja


Hea sõna

Elmo Nüganen, lavastaja

••  Katariina on väga võimekas, erilise andega, süvenev, põhjalik ja lõpuniminev näitlejanna. Ühtviisi veenev nii laval kui ka ekraanil. Kaamera võiks teda armastada.