Töötan kuuendat aastat ettevõttes, mis muudeti vahepeal aktsiaseltsiks. Nüüd vahetusid aktsiaseltsi omanikud, muutus ka selle nimi. Meiega lõpetati töölepingud. Uued töölepingud sõlmiti katseajaga. Osa töötajaid, nende hulgas ka mina, olid katseaja määramise vastu. Nüüd mind koondatakse. Koondamise hüvitust tahetakse maksta mulle tööstaaÏi eest, mis arvestatakse ainult uue töölepingu järgi, s.t töötamise eest uues aktsiaseltsis. Kas nii teha on õige? Tulenevalt töölepingu seaduse § 6 ei tohi lõpetada töötajatega töölepinguid põhjusel, et ettevõte on maha müüdud, ümber kujundatud, selle omanik on vahetunud, juhtkond muutunud, on uus rentnik vms. Sellist põhjust töölepingu lõpetamiseks töölepingu seadus ei tunne.

Uued omanikud ja omandisuhted muudavad sageli küllalt palju ettevõtte töökorralduses ja muus, kuid töösuhted ei kuulu seetõttu automaatselt lõpetamisele. Töölepingud kehtivad edasi. Kui töö lõpetamine või ümberkorraldused toovad kaasa töömahu vähendamise, on võimalik lõpetada töötajatega töölepingud koondamise tõttu. See on tööseaduste üldine, rahvusvaheliselt tunnustatud põhimõte.

Seega pole kirjas toodud põhjusel töölepingu lõpetamine, õigemini uue töölepingu sõlmimine, seaduslik. Oleks piisanud sissekande tegemisest tööraamatusse ja töölepingusse selle kohta, et muutunud on tööandja nimi. Kui tööandja soovinuks muuta töölepingute sisu, siis saanuks seda teha seaduse järgi. Üldjuhul võib seda teha kokkuleppel töötajaga.

Töötajatele, kellega on sõlmitud töölepingud ja kes on juba teinud kokkulepitud tööd, ei ole õigust määrata katseaega. Katseaja eesmärk on anda tööandjale võimalus hinnata äsja tööle asunu võimeid, tervist, kutseoskusi. Katseaega ei kehtestata töösuhete keskel.

Kui olite nõus, et Teiega sõlmitakse uus tööleping, siis oleksite pidanud vähemalt jälgima seda, mis hetkest hakatakse töölepingus lugema tööstaaÏi selle tööandja juures. Sellest sõltub koondamise hüvitis ja etteteatamise aeg.

Kuna aga eelmise töölepingu lõpetamine oli ebaseaduslik, siis tuleb koondamise hüvitise ja etteteatamise aja määramisel arvestada Teie kogu töötamisaega selles ettevõttes, mitte ainult töötamist muutunud nimega aktsiaseltsis.

Kui seda ei tehta, soovitan Teil kohe peale ebaõige koondamise hüvitise kättesaamist pöörduda töövaidluskomisjoni. Avalduse esitamisega ei tasu viivitada.

Kui tekib vaidlus töölepingu lõpetamise õigsuse üle, on üks kuu aega esitada avaldust töövaidluskomisjoni. Ühte kuud hakatakse arvestama ajast, mil saite või pidite saama teada oma õiguste rikkumisest.