Vajadus teenuse järele kasvab

Maailmaski suhteliselt noor eriala, psühhogeriaatria, jõudis Eestisse alles nüüd – Keilas saavad eakad inimesed ainsana Eestis hooldust ja ravi korraga. Praegu võimalikud 20 kohta on Enneti sõnul pilgeni täis ning pärast remonti saab osakond veel 20 kohta juurde. “Vanainimeste osakaal ühiskonnas tõuseb madala iibe tõttu pidevalt,” selgitab osakonnajuhataja teenuse kasvavat vajadust.

“Kavatsen ise 120aastaseks elada ja vähemalt saja aastani tööl käia!”

Patsientide vanus algab kuldsete kuuekümnendatega. Osakonnas on kaks tasandit – ravi ja hooldus. “Üldjoontes kasutame eakate peal kõiki psühhiaatria võimalusi, ainult impulssravi mitte,” väidab Ennet. “Erinevalt hooldekodust on meil aga arst alati käepärast võtta.”

Psühhogeriaatria osakonna mõte on tema sõnul üle kantav autoremondile. “See on nagu tehniline ülevaatus ja kapitaalremont,” toob ta paralleeli. Pärast “remonti “ – medikamentoosset ravi, mälutreeningut ja protseduure peaks eakas inimene jälle ellu tagasi pöörduma. Kas siis koju või hooldekodusse. Üle kahe kuu patsient reeglina ravil ja hooldusel ei viibi ning see tähendab, et tema eest maksab haigekassa. Pikemaajalistel abivajajatel tuleb aga endal kukrut kergendada ning hind on Enneti sõnul sarnane hotelli omaga. “Söök, pesu – kõik maksab,” põhjendab ta.

Psühhogeriaatria osakonda pääsemiseks peab olema saatekiri psühhiaatrilt või perearstilt. Lisaks läkitab Keilasse oma psüühiliste probleemidega eakaid patsiente ka Põhja-Eesti Regionaalhaigla.