Ungari internetipanganduse lahendusi pakkuv firma tõusis esikohale, saavutades 2337 % käibe kasvu aastatel 1999-2001.

Ungarisse läks ka teine koht - HostLogic, mis pakub litsenseeritud tarkvaral põhinevaid lahendusi, käive kasvas viimase kolme aasta jooksul 2075 % võrra.

Pingerea etteotsa jõudsid ka Tensiomed, medistiinialaseid teenuseid pakkuv firma Ungarist (käibe kasv 2065 %), Asper Biotech, enotüüp-tehnoloogia firma Eestist (käibe kasv 1550 %) ja Kirowski, interaktiivne marketingi ettevõte Ungarist (käibe kasv 1354%).

Pinerea etteotsa tõusmiseks pidid firmad vastama järgmistele nõuetele:

  • Keskenduma litsenseeritud tehnoloogia arendamisele ja tootmisele;

  • Kolme-aastane aktiivne äritegevus, 20 000 USD suuruse käibega baasperioodi kohta;

  • Iseseisev majandusüksus, mis ei sisalda enamusosalusega välisfirma tütarettevõtteid, välja arvatud juhud, kus nad on turul eraldi noteeritud.

    Esialgselt esitas taotluse uuringus osaleda üle 12 000 firma Poolast, Ungarist, Tšehhist, Slovakkiast ja Baltimaadest. Nõudmistele vastavaid firmasid oli rohkem kui 200, kelle seast Fast 50 valis välja edukamad.

    Selle aasta uuringu kohta on tehtud järeldused ilmestavad Kesk-Euroopa ärikeskonda:

  • Müük ja turundus on firmade suurimad väljakusted, järgneb tootearendus;

  • Kapitali puudus on ületanud tööjõu puuduse, mis domineeris eelmisel aastal;

  • Kahe viimase aasta suurimaks ettevõtmiseks oli kapitali soetamine.

    John Wilson, kes on Deloitte & Touche Kesk-Euroopa Fast 50 progammi koordinaator, ütles: "Vaatamata turu likviidsuse puudumisele Kesk-Euroopa börsil, tõestab uuring tehnoloogia, telekommuniatsiooni ja meedia sektori arengu kasvu regioonis. Fast 50 võitjad on pühendanud oma firma põhitegevuse suurendamisele, mis ei ole Internetil põhinev. Selle aasta võitjatest on nelja firma aastakäive üle 35 miljoni USD. Kui Kesk-Euroopa tehnoloogia firmad saavutavad parema kapitali ligipääsu Euroopa Liiduga liitudes, siis jätkub ka nende majanduslik areng."

    Deloitte & Touche Kesk-Euroopa uurimus - Fast 50, on osa suurest Deloitte & Touche Tohmatsu programmist, mis käivitati 1995 aastal Kalifornias Silicon Valleys, USA-s ja oli mõeldud kiiresti arenevate tehnoloogia firmade leidmisele. Nüüdseks ollakse laienenud üle kogu maailma asuvate Deloitte & Touche harukontorite kaudu Austraaliasse, Kanadasse, Hollandisse ja Suurbritanniasse.